Solboller på Vårjevndøgn!

I dag er det vårjevndøgn , og det er et sikkert tegn på at NÅ er våren og sommeren rett rundt hjørne. Jeg synes det er godt å tenke på at i dag er natt og dag like lange over hele verden. Det gir en liten følelse av tilhørighet, og ikke minst viten om at nå blir det bare lysere og lysere her oppe i nord. Ja da, jeg vet det! – Det har “gått mot lysere tider” lenge – helt siden jul. Det flotte nå, er jo at det blir masse lys og snart vår!

seks solboller på et brett

Jeg tenkte det ville passe bra med solboller – med et stort øye av vaniljekrem – på denne flotte dagen.

Solboller:

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
12 2 ½ time Enkel / Middels

Ingredienser:

1 l Hvetemel
1 pk Tørrgjær
1 dl Sukker      
1 ts Kardemomme
100 g Smeltet margarin
3 ½ dl Melk
  Smør, sukker og kanel
  Egg til pensling
  Vaniljekrem (for oppskrift trykk her)

Slik gjør du:

Ha alt det tørre (hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær) i bakstebollen
Smelt margarin i en kasserolle og tilsett melken når margarinen er smeltet. Varm til melken er fingervarmt (ca. 36 grader) og hell den i bakstbollen
Elt deigen i ca 3-4 minutter med maskin eller for hånd
Settes til heving på et lunt sted (ca 30-60 minutter), med et kjøkkenhåndkle over
Mens deigen heves lages vaniljekremen (for oppskrift TRYKK HER)
(Min vaniljekrem er er enkel å lage, men ferdigkjøpt går også bra!)
Når deigen er ferdig hevet, hvelves den på et bord med litt hvetemel og kjevles ut til en avlang tynn leiv
Smør deigen med smør/margarin og strø på godt med sukker og kanel
Rull deigen sammen til en pølse, og skjær ca. 12 tykke, lubne biter
Legg dem på en stekeplate dekt med bakepapir. Etterheves i ca 30 min.
– Lag soløyet:
– Pisk opp vaniljekremen så den blir glatt og fin
– Ta 3 fingre og plasser i midten av bollen,
og skyv utover så det blir et hull midt i bollen
– Ha ca. en ss vaniljekrem ned i hullet
(Vaniljekremen kan godt stikke litt opp)
Pensle med egg
Stek ved 200 grader i 12-15 minutter
Avkjøl på rist
Kanelsnurr med vaniljekrem og kaffe
Solbolle og kaffe på vårjevndøgn

Tips! Hvis det blir noen igjen legg dem i fryseren, til en annen dag!

Leave a comment