Nudelsuppe og «Tilbake til Mandalay» av Rosanna Ley

Denne uka har jeg lest «Tilbake til Mandalay» av Rosanna Ley . Det er med blandede følelser jeg legger ut omtale om boka, men hvor kritisk skal man egentlig være med denne sjangeren? Eva Gatsbys far døde da hun var lita, og moren taklet (takler) ikke dette så veldig bra. I oppveksten, tilbrakte Eva derfor mye tid sammen med besteforeldrene, og da spesielt bestefaren. Alt dette har påvirket forholdet hennes til moren, så Eva og moren har ikke et spesielt godt forhold. På bestefarens nattbord har det alltid stått en chinthe (halvt løve, halvt drage) og Eva elsker å høre bestefaren fortelle om sine opplevelser i Burma. Når boka begynner, jobber Eva hos en antikvitetsforhandler, og blir bedt om å reise til Burma for å handle antikviteter. Bestefaren ber henne ta med chinthen til Burma, for å levere den tilbake til rettmessige eier. Når hun kommer til Burma, begynner Eva å nøste opp bestefarens forhistorie og den byr på overraskelser! I tillegg blir forretningssiden av denne Burma reisen både mer spennende og farligere enn hun hadde trodd i utgangspunktet. Uten å røpe for mye av handlingen påvirker denne reisen Eva på mange ulike måter.

Dette er ei bok jeg leste med blandete følelser. Boka er vakkert skrevet og de nesten 450 sidene går unna i en fei. Jeg hadde lyst til å la meg rive med, eller aller helst bare slippe boka og bare dra av sted til Burma og vandre i Evas fotspor: Jeg hadde så lyst til å rusle over U Bein Bridg, besøket palasset, spise burmesisk mat og nyte lukten og inntrykkene av Burma, som Rosanna Ley skiver så lyrisk om. Når det er sagt, sitter jeg også igjen med en ekkel følelse av at dette er en alt for lettvint kjærlighetshistorie som idylliserer (og romantiserer) Burmas historie og forholdet mellom kolonimakten England og Burma. Derfor er det vanskelig å gi et terningkast for boka, men det får vel blir en: 3

1 l Kraft (god kraft) 2 stilker Sitrongress 1 fedd Hvitløk 1 ss Østerssaus 2 ss Soyasaus 1 ss Fishsauce 2 ss Sitron (nypresset) ¼ -½ Purreløk ½ Chili (rød) 2 Gulerøtter 1 Tomat 300 g Spinat 300 g Nudler 100 g Scampi 3 Vårløk Koriander, persille, chili Salt eller mer soyasaus
Nudelsuppe med spinat og scampi

Nudelsuppe

Dette er en utrolig god suppe. I tillegg tilberedes den raskt og enkelt. Hemmeligheten bak suppa er en god kraft. Du kan selvfølgelig lage den basert på buljong, men hvis du bruker en god kraft blir den enda bedre. Det finnes mange versjoner av denne suppa, men dette er den versjonen vi liker beste hjemme hos meg. Denne gangen har jeg brukt kalkunkraft og hatt opp i scampi.

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad
3 15 min. Enkel

Ingredienser:

1 l Kraft (god kraft)
2 stilker Sitrongress
1 fedd Hvitløk
1 ss Østerssaus
2 ss Soyasaus
1 ss Fiskesaus
2 ss Sitron (nypresset)
¼ -½ Purreløk
½ Chili (rød)
2 Gulerøtter
1 Tomat
½ bx Bønnespirer
300 g Spinat
300 g Nudler
100 g Scampi
3 Vårløk
  Koriander, persille, chili
  Salt eller mer soyasaus

Slik gjør du:

1 Ha krafta i en stor kasserolle
2 Ha i sitrongress, chili og hvitløk
3 Ha i sausene og sitron
4 Kok opp og la småkoke i noen minutter
5 Kok nudlene etter anvising på pakken
6 Skrell gulerøtter
7 skjær gulerøtter, purre, tomat og vårløk i biter
8 Sil krafta, og ha tilbake i kasserollen
9 Tilsett gulerøtter, purre og tomat
10 Kok opp
11 Smak til krafta med soya og sitron
12 Tilsett spinaten og kok 2-3 min
13 Ha i Bønnespirer og scampi og slå av plata
14 Legg nudler i en bolle, hell suppe over
15 Dryss over med koriander og persille
16 Toppes eventuelt med rød chili skjært i skiver
1 l Kraft (god kraft) 2 stilker Sitrongress 1 fedd Hvitløk 1 ss Østerssaus 2 ss Soyasaus 1 ss Fishsauce 2 ss Sitron (nypresset) ¼ -½ Purreløk ½ Chili (rød) 2 Gulerøtter 1 Tomat 300 g Spinat 300 g Nudler 100 g Scampi 3 Vårløk Koriander, persille, chili Salt eller mer soyasaus
Nudelsuppe med spinat og scampi

Opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Ley, Rosanna
  • Tittel: «Tilbake til Mandalay»
  • Sjanger: Historisk fiksjon, Romantikk, (chick litt.)
  • Sider: 448
  • Forlag: Bazar forlag
  • Utgitt: 2017
  • Kjøpt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s