Vel overstått! Og jeg håper dere alle hadde en riktig hyggelig 17-mai! I dag har jeg bakt skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” , og de ble skikkelig gode. Oppskriften står på side 43 og 44. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro å bake skoleboller, og det tar egentlig ikke lengre tid enn å bake vanlige boller. Kanskje det er fordi deigen til Baker Brun oppfører seg eksemplarisk – kanskje det bare ser vanskeligere ut enn hva det faktisk er. Uansett, resultatet ble kjempebra og smakte enda bedre. Det er noe skikkelig hyggelig med det å bake gjærbakst. Om det er prossessen, eller det at du må ha god tid eller den deilige lukten av nybakt som brer seg i huset vet jeg ikke. Men det er noe deilig og avslappende med gjærbakst – jeg setter deigen, og ser at den vokser og utvikler seg, så er det tid for utforming og ny heving, hvor jeg ser at deigen nok en gang vokser og utvikler seg. Så er det, det ferdige produktet da! Finnes det noe bedre enn duften av nystekt gjærbakst? Jeg blir helt andektig, her jeg sitter med min kaffelatte og en nystekt skolebolle og blogger. – Uansett, resultatet ble så flott at jeg legger ut oppskriften, så du også kan bake dem!

Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun:
| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| Ca. 20 | 3 timer | Enkel |

Ingredienser – skoleboller:
| 6 dl | Melk |
| 150 g | Smør |
| 1 pk | Gjær |
| 1 kg | Hvetemel |
| 1½ dl | Sukker |
| 1 | Egg |
| ½ -1 porsjon | Vaniljekrem |
Det var ikke noe oppskrift på vaniljekrem hos Baker Brun så jeg har lagt ved min enkle oppskrift, som fungerte skikkelig bra. Det går sikkert også an å bruke ferdig kjøpt vaniljekrem, hvis du heller ønsker det – men jeg anbefaler å forsøke min vaniljekrem.
Vaniljekrem, ingredienser:
| 6 dl | Melk |
| 2 | Egg |
| 50 g | Maizenna |
| 1 ss | Vaniljesukker |
| 1 ss | Sukker |
Slik gjør du:
| 1 Smelt smør i en kasserolle – Tilsett 1½ dl melk – Ha det over i en bakstebolle – Tilsett gjær, og rør den ut |
| 2 Tilsett resten av melken, og – Tilsett mel og sukker |
| 3 Elt deigen 3-4 minutter – Tilsett eventuelt mer mel, Deigen skal slippe bollen |
| 4. Hev deigen under plast, På et lunt sted i ca. 30-40 min. (til dobbel størrelse) |
Du kan godt bruke ferdig kjøp vaniljekrem, men jeg anbefaler å prøve å lage den selv.
| 5 Lag vaniljekrem : |
| – Ha alt i en kasserolle |
| – Kok opp under omrøring |
| – Kok i 3 minutter |
| – Helles over på et fat, – Legg plast over (helt ned til kremen) |
| – Avkjøles |
| – Pisk opp før bruk |

| 6 Legg bakepapir på 2 stekeplater – Hell deigen ut på bordet – Del den i ca 20 emner – Rull til boller, og – Legg bollene på stekeplata |

| 7 Klipp et kryss på toppen, og – Gjør plass til vaniljekremen – Lag et godt lag med vaniljekrem |

| 8 Sett bollene til etterheving |
| – Sett ovnen på 225 grader |

| 9 Pensle bollene med egg – Stek i 8-10 minutter |
| 11 Avkjøles på rist |
| 12 Pynt med melisglasur og kokos |

Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :
- Jeg fikk en utfordring for 2019
- Skal jeg ta utfordringen for 2019?
- Grovt havrebrød, side 18-19
- Kornbrød, side 22-23
- Frokostrundstykker, side 30-31
- Fastelavnsboller, side 52-53
- Glasurpletter, side 66-67
- Påskeharer, side 78-79
- Sjokoladekake, side 82-83
Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun
