Utfordringen 2019: Skoleboller, side 44

Vel overstått! Og jeg håper dere alle hadde en riktig hyggelig 17-mai! I dag har jeg bakt skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” , og de ble skikkelig gode. Oppskriften står på side 43 og 44. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro å bake skoleboller, og det tar egentlig ikke lengre tid enn å bake vanlige boller. Kanskje det er fordi deigen til Baker Brun oppfører seg eksemplarisk – kanskje det bare ser vanskeligere ut enn hva det faktisk er. Uansett, resultatet ble kjempebra og smakte enda bedre. Det er noe skikkelig hyggelig med det å bake gjærbakst. Om det er prossessen, eller det at du må ha god tid eller den deilige lukten av nybakt som brer seg i huset vet jeg ikke. Men det er noe deilig og avslappende med gjærbakst – jeg setter deigen, og ser at den vokser og utvikler seg, så er det tid for utforming og ny heving, hvor jeg ser at deigen nok en gang vokser og utvikler seg. Så er det, det ferdige produktet da! Finnes det noe bedre enn duften av nystekt gjærbakst? Jeg blir helt andektig, her jeg sitter med min kaffelatte og en nystekt skolebolle og blogger. – Uansett, resultatet ble så flott at jeg legger ut oppskriften, så du også kan bake dem!

Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg 1 porsjon Vaniljekrem
Finnes det noe bedre enn nystekt skolebolle og kaffelatte?

Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun:

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
Ca. 20   3 timer   Enkel
Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg 1 porsjon Vaniljekrem
Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun

Ingredienser – skoleboller:

6 dl Melk
150 g Smør
1 pk Gjær
1 kg Hvetemel
1½ dl Sukker
1 Egg

½ -1 porsjon
Vaniljekrem

Det var ikke noe oppskrift på vaniljekrem hos Baker Brun så jeg har lagt ved min enkle oppskrift, som fungerte skikkelig bra. Det går sikkert også an å bruke ferdig kjøpt vaniljekrem, hvis du heller ønsker det – men jeg anbefaler å forsøke min vaniljekrem.

Vaniljekrem, ingredienser:

6 dl Melk
2 Egg
50 g Maizenna
1 ss Vaniljesukker
1 ss Sukker

Slik gjør du:

1 Smelt smør i en kasserolle
– Tilsett 1½ dl melk
– Ha det over i en bakstebolle
– Tilsett gjær, og rør den ut
2 Tilsett resten av melken, og
– Tilsett mel og sukker
3 Elt deigen 3-4 minutter
– Tilsett eventuelt mer mel,
Deigen skal slippe bollen
4. Hev deigen under plast,
På et lunt sted i ca. 30-40 min.
(til dobbel størrelse)

Du kan godt bruke ferdig kjøp vaniljekrem, men jeg anbefaler å prøve å lage den selv.

5 Lag vaniljekrem :
– Ha alt i en kasserolle
– Kok opp under omrøring
– Kok i 3 minutter
– Helles over på et fat,
– Legg plast over (helt ned til kremen)
– Avkjøles
– Pisk opp før bruk
Heidis enkle vaniljekrem Ingredienser: 6 dl Melk 2 Egg 50 g Maizenna 1 ss Vaniljesukker 1 ss Sukker
1. La vaniljekremen koke i 3 minutter 2. La den avkjøle under plast 3. Piskes opp før bruk
6 Legg bakepapir på 2 stekeplater
– Hell deigen ut på bordet
– Del den i ca 20 emner
– Rull til boller, og
– Legg bollene på stekeplata
Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg 1 porsjon Vaniljekrem
Bolledeigen ferdig hevet
7 Klipp et kryss på toppen, og
– Gjør plass til vaniljekremen  
– Lag et godt lag med vaniljekrem
Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg 1 porsjon Vaniljekrem
Klipp et kryss på toppen, og gjør plass til vaniljekremen
8 Sett bollene til etterheving
– Sett ovnen på 225 grader
Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg 1 porsjon Vaniljekrem
Legg på masse vaniljekrem før du setter bollene til heving
9 Pensle bollene med egg
– Stek i 8-10 minutter
11 Avkjøles på rist
12 Pynt med melisglasur og kokos
Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg 1 porsjon Vaniljekrem
Vel bekomme!
Skoleboller etter oppskrift fra Baker Brun
Baker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun

Leave a comment