«Skyggesøsteren» av Lucinda Riley og Baguette

«Skyggesøsteren», av Lucinda Riley er den tredje boka i serien «De syv søstre», og begynner på samme måte som de to foregående: «Jeg kommer aldri til å glemme hvor jeg var og hva jeg holdt på med da jeg fikk vite at faren min var død» (s.13). I denne boken møter vi Asterope D’Apliése som blir kalt Star til daglig. Hun er den tredje datteren i rekken på seks, som Pa Salt har adoptert og oppkalt etter stjernebildet «De syv søstre»: Maia, Ally (Alcyone), Star (Asterope), CeCe (Celeano), Tiggy (Taygete) og Electra. Det finnes ingen syvende søster, Merlope. De andre jentene forventet at hun skulle komme, men kom aldri.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Baguett, TRYKK HER!

Riley, Lucinda, (2016) «Skyggesøsteren», Cappelen Damms og Baguette Ingredienser 3 ss Smør (smeltet) 2 dl Vann (lunken) ½ pk Gjær 350 g Hvetemel 1 ts Salt 1 Eggehvite (pensling)
Riley, Lucinda, (2016) «Skyggesøsteren», Cappelen Damms og Baguette

I denne boka møter vi stille og beskjedene Star. Hun er datter nummer tre, men nesten jevngammel med CeCe (datter nummer fire), som hun har et nært forhold og et avhengighetsforhold til. Siden Star ikke likte å prate noe særlig da hun var mindre, har de kommet til den vanen at CeCe prater (og bestemmer) for henne. Men nå er Star klar for å løsrive seg fra CeCe, som absolutt ikke er klar til å løsrive seg fra Star. «Hvordan kan jeg dra fra henne? Hun trenger meg … og jeg trenger henne …» (side 35). De siste seks årene har de to jentene reist og jobbet rundt i verden, men nå har CeCe kommet inn på kunstskole, så planen er at Star og CeCe skal bosette seg i London. Som alle de andre får også Star koordinater, et gresk ordtak og et brev fra faren. Sammen med brevet, ligger en liten tynn smykkeeske og et kort festet med en binders. I brevet blir hun oppfordret av faren til å finne sin egen vei: «Og fremfor alt, ta vare på deg selv. Og følg din egen stjerne. Tiden er inne» (side 67). Adressen på kortet fører Star til Arthur Morston books, og i smykkeesken ligger en svart figur med det inngraverte navnet Panter. «Hvem har eid deg? Og hvilken forbindelse hadde vedkommende med meg? Hvisket jeg ut i luften» (side 41). Så er Star i gang med å finne sin opprinnelse, finne seg selv og løsrive seg fra søsteren.

Riley, Lucinda, (2016) «Skyggesøsteren», Cappelen Damms

Som de to første bøkene i serien «De syv søstre», følger vi flere tidslinjer samtidig.  Dette er en roman som har de ingrediensene som skal til for at historien skal bli bra: mystikk, kjærlighet (ulykkelig), hemmeligheter, forpliktelser, ansvar, en kjent forfatter, en konge, troskap og utroskap, vennskap, selvstendighet og mye, mye mer. Sakte, men sikkert finner Star seg selv, og staker ut sin fremtid, samtidig som historien om hennes herkomst blir avdekket bit for bit. Riley skriver fantastisk bra, og forteller en nydelig historie som det er vanskelig å legge i fra seg, når man først har begynt å lese. Av de tre bøkene som så langt har kommet ut i serien, er dette absolutt den beste etter min mening, og jeg gleder meg virkelig til å gå i gang med neste bok i serien.

Terningkast:5 (6)

Riley, Lucinda, (2016) «Skyggesøsteren», Cappelen Damms og Baguette Ingredienser 3 ss Smør (smeltet) 2 dl Vann (lunken) ½ pk Gjær 350 g Hvetemel 1 ts Salt 1 Eggehvite (pensling)
Riley, Lucinda, (2016) «Skyggesøsteren», Cappelen Damms og Baguette

Baguette

Nystekt baguette er så godt. Kan brukes til lunsj, som tilbehør til pasta, salater, gryter og mye mye mer. Dette er oppskriften på en (stor) baguette, for de er jo best nybakte. Du kan bare doble, tredoble eller firedoble om du trenger mer enn en baguette.

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
 1 2 t 30 min. Enkel

Ingredienser:

3 ss Smør (smeltet)
2 dl  Vann (lunken)
½ pk Gjær
350 g  Hvetemel
1 ts  Salt
1 Eggehvite (pensling)

Slik gjør du:

1 Smelt smøret
– Tilsett vann,
Slik at det blir fingervarmt
– Smuldre gjæren i vannet, la stå ett min.
– Rør godt rundt
2 Tilsett mel og salt
– Et deigen i ca. 5 min. Deigen skal bli passe fast
(så den slipper bolen slipper bollen)
Tilsett mer vann eller mel ved behov
– Legg plast over deigen, og
– Sett den til heving
– Etter ca. 25 min. Slå deigen sammen, eller elt den
– Sett den til ny heving i ca. 45 min.
3 Sett ovnen på 220 grader
4 Ha deigen på et bakstebord, og
– Kjevle den ut til firkant, litt kortere enn stekeplata
– Rull den sammen til ei pølse, og
– Legg den på ei bakepapirkledd stekeplate
– Pensle den med sammenvispet eggehvite
– Skjær et snitt langsetter
– La den etterheve i ca. 15 min.
– Pensle den med sammenvispet eggehvite
– La den etterheve i nye 15 min.
– Pensle den nok en gang med eggehviten
5 Sett brødet i oven på 200 grader
– Etter ca. 10 minutter:
Pensle brødet enda en gang med eggehviten
– Reduser varmen til 190 grader
– Stek videre i ca. 40 min.
Til pent gyllen, sprø og gjennomstekt.
Baguette Ingredienser: 3 ss Smør (smeltet) 2 dl Vann (lunken) ½ pk Gjær 350 g Hvetemel 1 ts Salt 1 Eggehvite (pensling)

Generelle opplysninger om dagens bok:

Bøker så langt i serien «De syv søstre» :

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s