«Adventspakten» av Laura Ziepe og Myke Thanksgivings-rundstykker

Advent er blitt en av de beste tidene på året synes jeg. Vi steller og pynter til jul, samtidig som det er tid til kos og hygge. Da er det skikkelig godt å kunne krølle seg sammen med en lettlest bok, som handler om nettopp adventstiden. I de siste dagene har jeg lest «Adventspakten» som er skrevet av den engelske forfatteren Laura Ziepe. Jeg har ikke tidligere lest noe av denne forfatteren. Dette er en utrolig lettlest, feelgoodroman som stort sett handler om vennskap og kjærlighet. Passere utmerket å lese i den søte Adventstid. Som en av hovedpersonene i boka sier:

«Julen skal være en munter tid» (side 49).

Ziepe, Laura (2019) «Adventspakten» Bladkompaniet (side 49)

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på myke Thanksgivings- rundstykker, TRYKK HER!

Myke Thanksgivings Rundstykker Ingredienser: 70 g Smør 1 pk Gjær 100 g Sukker 1 kg Mel 150 g Margarin, (smeltet og avkjølt), & til pensling 5 dl Melk (romtemperert) 2 Egg (store, romtempererte) 1 ss Salt
Ziepe, Laura (2019) «Adventspakten» Bladkompaniet, og myke Thanksgivings rundstykker

I boka møter vi de tre venninnene, og kollegaene Rachel, Amber og Grace. De jobber alle tre i sminkeavdelingen på et stort varehus nær London. I begynnelsen av boka er Rachel samboende, Grace er gift mens Amber er singel. Dette endrer seg raskt i løpet av de første sidene i boka, og alle tre ender opp som single. De inngår en pakt om at de skal gå sammen som single på årets juleball:

«I år skal vi gå på ballet sammen. Hva så om vi ikke har med oss menn? Hvem bryr seg? Som Grace sa, er vi single, selvstendige kvinner», erklærte hun bestemt med hodet løftet. «– Jeg synes vi skal inngå en pakt om at vi skal forbli single og være hverandres dater.»

Ziepe, Laura (2019) «Adventspakten» Bladkompaniet (side 49)
Thanksgivings Rundstykker Ingredienser: 70 g Smør 1 pk Gjær 100 g Sukker 1 kg Mel 150 g Margarin, (smeltet og avkjølt), & til pensling 5 dl Melk (romtemperert) 2 Egg (store, romtempererte) 1 ss Salt
Ziepe, Laura (2019) «Adventspakten» Bladkompaniet, og myke Thanksgivings rundstykker

Om de klarer å holde denne pakten, er egentlig det denne boka handler om. Vi følger disse tre personene i omtrent to måneder. Vi blir med i deres vennskap, kjærlighetssorger, frustrasjoner, håp og drømmer, og vi får innsikt i noen av deres hemmeligheter. Det er som sagt ei lettlest bok som ikke krever noen av leseren eller reiser noen store spørsmål. Den er underholderne, til tider litt langtekkelig eller gjentakende og det er heller ingen store overraskelser i boka. Det er en het grei bok for en avslappende og hyggelig adventskveld eller to. Terningkast: 4

Thanksgivings Rundstykker Ingredienser: 70 g Smør 1 pk Gjær 100 g Sukker 1 kg Mel 150 g Margarin, (smeltet og avkjølt), & til pensling 5 dl Melk (romtemperert) 2 Egg (store, romtempererte) 1 ss Salt
Ziepe, Laura (2019) «Adventspakten» Bladkompaniet, og myke Thanksgivings rundstykker

Myke Thanksgivingsrundstykker

Myke Thanksgivings-Rundstykker Ingredienser: 70 g Smør 1 pk Gjær 100 g Sukker 1 kg Mel 150 g Margarin, (smeltet og avkjølt), & til pensling 5 dl Melk (romtemperert) 2 Egg (store, romtempererte) 1 ss Salt

Disse rundstykkene, passer ikke bare til Thanksgiving, men er utmerket som tilbehør til kjøtt, fisk, fugl, supper og gryter. De er også veldig gode til lunsj- eller frokost.

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
24 3 timer Enkel

Ingredienser:

70 g Smør
1 pk Gjær
100 g Sukker
1 kg Mel
150 g Margarin, (smeltet og avkjølt), & til pensling
5 dl Melk (romtemperert)
2 Egg (store, romtempererte)
1 ss Salt
Smeltet smør og flaksalt
Myke Thanksgivings-Rundstykker Ingredienser: 70 g Smør 1 pk Gjær 100 g Sukker 1 kg Mel 150 g Margarin, (smeltet og avkjølt), & til pensling 5 dl Melk (romtemperert) 2 Egg (store, romtempererte) 1 ss Salt

Slik gjør du:

1 Aktiver gjæren:
– Mål opp 1½ dl fingervarmt vann i en stor bolle
– Tilsett gjæren, og visp i sukkeret
– La stå i ca. 1 minutt (det skal boble og skumme litt),
– Rør deretter forsiktig inn (125 g) mel
– La det stå lunt mens du forbereder deigen
2 Lag deigen:
– Smelt smør, og
– Rør inn melken
– Tilsett eggene, og
– Rør til det er godt blandet
– Skrap i gjærblandingen, og
– Bland godt
– Tilsett resten av melet (875 g) og 1 ss salt
– Elt godt, 5-7 min.,
– Tilsett mer mel hvis deigen er bløt og klebrig
3 Hev deigen:
– Pensle en stor bolle med myk smør
– Ha deigen over i den penslete bollen,
– Dekk den med plastikk, og
– La den heve på et lunt sted i ca. 1 time
Deigen skal heve til dobbel størrelse
4 Slå ovnen på 190 grader, og
– Legg stekepapir i langpannen
5 Form deigen:
– Skrap deigen ut i langpannen
– Ha mel på hendene
– Trykk deigen forsiktig ut, så den dekker hele langpannen
Den blir ca. 1½ – 2 cm tykt
– Skjær deigen:
Ha kortsiden på langpannen foran deg,
Kutt deigen langsetter med en melet kniv,
Slik at det blir like brede 4 rader
Kryss deretter i 6 striper
Da skal det bli ca. 24 ruter
6 La den få etterheve i ca. 15-20 min.
7 Stekes i 18- 20 min.
Til den er gyldenbrun og «sømmene» brister
8 Pensle den med smeltet smør, og dryss over litt flaksalt
9 Serveres varm

Smaker godt sammen med Thanksgivingsmiddag, suppe eller rett og slett som frokost eller lunsj med pålegg på:

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Laura Ziepe
  • Tittel: «Adventspakten»
  • Originaltittel: «’Tis the Season to be Single»
  • Oversatt av: Frøydis Arnesen
  • Sjanger: Feelgood, chck.litt. jul
  • Sider: 331
  • Forlag: Bladkompaniet
  • Utgitt: 2019
  • Tilegnet: Kjøpt i butikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s