Hva passer vel bedre enn å legge ut pepperkaker på julaften. Jo, jeg kunne selvfølgelig lagt ut bilde av juletre, gaver, nisser og masse annet, Men i år blir det pepperkaker og oppskriften på min mormors pepperkaker.
Hvis du vil hopp rett til oppskriften på mormors pepperkaker (ingefærkaker), trykk HER

Men før vi kommer til mormors pepperkaker, må jeg bare fortelle dere om årets pepperkakehus(-tabbe). Da vi var i Spania like før jul kjøpte vi silionmatter for å lage pepperkakehus i. Min datter hadde så lyst til å lage pepperkakehus, og vi syntes at disse silikonmattene så gøy ut:

… men selvfølgelig glemte vi av hele greia, og bakte pepperkaker som vanlig. Så for noen dager siden kom vi på disse mattene. Da hadde vi selvfølgelig ikke mer pepperkakedeig igjen, og det var bare få dager igjen til jul. Så som den gode mor jeg er, hverken orket jeg eller hadde tid til å lage en ny pepperkakedeig. Dagen etter var jeg på IKEA og handlet. DER hadde de pepperkakedeig. Jeg puttet 2 bokser i kurva. – Jeg må ærlig innrømme at min bedre halvdel så lettere sjokkert ut (for jeg har aldri tidligere handlet ferdig pepperkakedeig). “Er du sikker på det?” spurte han flere ganger. Og jeg forklarte det med silikonformene og datteren som hadde så lyst til å bake pepperkakehus. Jeg viste frem pepperkakedeigen da vi kom hjem, og sa: “Nå baker vi pepperkakehus!”. Datteren gjorde store øyne og lurte på om vi virkelig skulle bruke deigen fra IKEA. Tøffe meg svarte bekreftende. Vi skulle ha en skikkelig hyggestund – hørte på julemusikk og skulle til å kjevle deig ut til formene.
Men så hadde det seg slik at på boksen med deig stod det at vi skulle kjevle deigen ca 4 mm tykk, men formene var jo mellom en og to cm dyp. Etter nøye overveielse bestemte vi oss for å fylle formene, og konkluderte med at det var sikkert enklere å sette sammen huset når det var tykke vegger. Så vi fylte opp:

Om det var lurt? Nei, absolutt ikke. For det vi ikke hadde tatt med i beregningen er at IKEA sin pepperkakedeig hever til dobbelstørrelse og vel så det. Så pepperkakehuset hevet til langt over slutten på formene og ble mer en dobbel så tykke som de skulle være. I tillegg fikk vi en ekstra kant, der deigen la seg over forma:

Så nå ligger pepperkakehuset i “pen” stabel, og venter fremdeles på melis og montering. om det blir i løpet av året? Ja, det får tiden vise!

Det vi derimot har lært av dette er at: Neste år skal vi ikke fuske, men heller bruke mormor sin oppskrift på pepperkaker også til pepperkakehuset. For vi prøver helt sikkert igjen, men det blir en annen fortelling.
God jul til alle, med eller uten pepperkakehus!
Mormors pepperkaker (ingefærkaker)
Dette er min mormors oppskrift. Den er god og den oppfører eg pent! Mormor kalte dem for ingefærkaker, og det er det de står oppført som i hennes håndskrevne kokebok. Men kjært barn har mange navn og denne oppskriften gir utrolig gode pepperkaker.

Ingredienser:
250 g | Sukker |
2 dl | Sirup (lys) |
1 ss | Kanel |
½ ss | Ingefær (malt) |
¼ ss | Nellik |
250 g | Margarin (kaldt) |
1 ss | Natron |
2 | Egg |
650-800 g | Hvetemel |
Valgfritt:)
Melisglasur, | |
Nonstop |
Slik gjør du:
- Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok
- Tilsett kanel, ingefær og nellik og rør godt sammen
- Rør inn natronet og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt
- Ha det kalde smøret i en bolle
- Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret
- Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald
- Visp sammen eggene og rør de inn i blandingen
- Tilsett deretter melet, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig
- Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten
- Ha deigen på lett melet bakebord, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Legg kakene forsiktig på bakepapirkledt stekebrett. For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig
- Stek pepperkakene ved 200-225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til kakene er ferdigstekt, ca 7-10 minutter
- La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks
