Nå har jeg lagt ut australske oppskrifter hele denne uka, så langt. Derfor fortsetter jeg likegod med en dag til? Men etter alt der søte tidligere denne uka, blir det en middagsrett i dag. Nemlig, noe av den mest tradisjonelle en kan få i Australia: biffpai med Porter servert med ketchup. Ja, ikke forstår jeg hvorfor man serverer ketchup med denne retten, men i Australia, blir den servert sammen med ketchup. Så da får vi vel bare gjøre som de selv gjør da, – spise den med ketchup. (men prøve gjerne uten først!)

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4-6 | 3 timer | Enkel |
Ingredienser:
750 g | Mørbrad (ferdig mørent) |
3 ss | Hvetemel |
1 ts | Sennep |
Salt og pepper | |
2 | Løk (hakket) |
2 fedd | Hvitløk (hakket) |
5 dl | Porter (eller annet mørkt øl) |
2 ss | Worcestershire sauce |
2 | Laubærblader |
1 ts | Timian |
1 ts | Brunt sukker (mykt) |
250 g | Sjampinjonger |
Smør til steking |
Paideig:
250 g | Hvetemel |
2 ½ ts | Bakepulver |
1 ½ ts | Salt |
1 ts | Timian |
Pepper (nykvernet) | |
125 g | Margarin (raspet) |
10-12 ss | Vann |

Tips! hvis du ønsker en tynnere paiskorpe- kan du halvere oppskriften på paideig
Slik gjør du:
1 Sett ovnen på 180 grader |
2 Skjær biffkjøttet i passe kuber (ca 2 x 2 cm) – Hakk løken og hvitløken – Fjern stilkene på soppen, og – Hakk dem |
3 Bland sammen hvetemel, sennep, salt og pepper – Tilsett biffkjøttet, og – Rør rundt så melet blir fordel på bitene |
4 Smelt smør i en stekepanne, og – Stek en tredel av biff bitene i smøret, Til de er brune ca 3-4 min. – Ta ut bitene, og – Legg dem i ei ildfast form/gryte – Gjenta to ganger til med det resterende |
5 Ha litt mer smør i pannen, og – Tilsett løken, – Strø over litt salt, og – La det surre til løken blir blank ca 5 min. – Tilsett hvitløk og soppstilker (hakket) – La det surre i ytterligere 3 min. – Tilsett ølet, Worcestershire sauce, laubærblader og sukker, og – La det surre i ca 2 min. til |
6 Hell sausen over biffbitene – Legg på lokk eller dekk til – Sett formen/gryta i stekeovnen, og – La det steke i 2 timer – Ta paifyllet ut av ovnen |
7 Øk stekovnstemperaturen til 190 grader |
8 Del soppen i ¼ -deler eller mer hvis de er store – Smelt til smør i en stekepanne, og – Stek dem |
9 Rør soppen inn i paifyllet og – Hell alt i en pai form ca 15-20 cm – Smør kantene av paiforma |
10 Lag pai deigen: – Sikt sammen mel, bakepulver og salt – Tilsett timian og pepper – Rasp margarin og – Rør det inn i melblandingen – Tilsett vann til det blir en myk deig |
11 Kjevle ut deigen, og – Fordel den over paifyllet – Renskjær kantene, og – Skjær et lite snitt i midten |
12 Sett paien i ovnen, og – La den steke i 30 – 40 min til lokket er gyllent |
13 Serveres eventuelt på tradisjonelt australsk vis med ketchup |