I dag blir det Vetles Åpne Valnøtt til ettermiddagskaffen. Det er en fantastisk god pai, men det holder med ett stykke for denne paien såååå god, men mektig.

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 8 | 2 t 15 min | Middels |
Ingredienser:
Paibunnen:
| 125 g | Margarin |
| 50 g | Melis |
| 1 | Egg |
| 250 g | Mel |
| 3 ss | Vann |
Paifyllet:
| 3 | Egg |
| 1 ½ dl | Sukker |
| 1 dl | Sirup (mørk) |
| 1 krm | Salt |
| 1 ss | Vaniljesukker |
| 50 g | Margarin (smeltet) |
| 1 ts | Kanel |
| 5 cl | Whisky (Bourbon-whiskey) |
| 3 dl | Valnøtter (grovhakkede) |

Slik gjør du:
| 1 Lag bunnen: – Ha alle ingrediensen i foodprosessor, og – Kjør det raskt sammen Klem eventuelt smulene sammen og – Pakk deigen godt i plast, og – La den hvile i kjøleskapet i min. 60 min. |
| 2 Sett stekeovnen på 175 grader, – Finn frem en paiform ca 25 cm i diameter |
| 3 Kjevle deigen tynt ut og – Kle paiformen med den Dekk eventuelt paibunnen med bakepapir, og fyll på med tørkede erter Sett paibunnen i ovnen og – La den steke i ca 12-15 min. Ta vare på de tørkede ertene, de egner seg godt for gjenbruk |
| 4 Lag fyllet: – Visp sammen egg, sukker, sirup, salt og vaniljesukker – Tilsett smeltet smør, kanel og whiskyen |
| 5 Ha nøttene i det forbakte paiskallet, og – Hell fyllet (pkt 4) over |
| 6 Sett paien tilbake i ovnen og – La den steke i ca. 30 minutter |
| 7 Serveres romtemperert gjerne sammen med vanilje –, karamellis eller krem |

