«Over horisonten» av Jojo Moyes og nystekt Focaccia

Det er kanskje litt flaut å innrømme det, men jeg har ikke lest noe av Jojo Moyes tidligere. Jeg har venninner som har berømmet henne opp i skyene, og som sluker det meste av det hun har skrevet. Når de har gitt referater fra bøkene, har jeg tenkt, nei dette er ikke noe for meg. Men her i forrige uke ombestemte jeg meg, og tenkte at nå er tiden inne for en Moyes bok også for meg.  Så denne uken har jeg lest «Over horisonten», som kom ut i 2019.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på focaccia, TRYKK HER!

Moyes, Jojo (2019) «Over horisonten», Bastion OG Focacica Ingredienser 10 dl Hvetemel 1 pk Tørrgjær 5 dl Vann (fingervarmt) ½ ts Salt 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Flaksalt, oliven, olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka møter vi engelske Alice. Hun trives ikke i den engelske sosieteten, og takker umiddelbart ja til en amerikaners raske frieri. Det fører henne til USA og en småby i Kentucky. Hun flytter inn i den avdøde svigermorens hus, hvor ingenting kan endres eller flyttes på. Ikke nok med det, de bor der sammen med svigerfaren. Ektemannen overser henne, Svigerfaren misliker henne, ikke blir hun gravid, og landsbyen er ikke særlig vennlig innstilt ovenfor henne. Etter hvert melder Alice seg frivillig til å reise rundt i nabolaget med bøker for USA kløvhestbibliotek, WPA.

Moyes, Jojo (2019) «Over horisonten», Bastion OG Focacica Ingredienser 10 dl Hvetemel 1 pk Tørrgjær 5 dl Vann (fingervarmt) ½ ts Salt 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Flaksalt, oliven, olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er ei bok som generelt sett handler hvordan bibliotekene sprer kunnskap og leseglede i befolkningen. Mer spesielt handler den om hvordan fire kvinner på hester/esel bringer bøker, kunnskap, selvinnsikt, selskap og glede til de som bor langt unna landsbyen, i et fattig USA. Om hvilken forskjell dette gjør ikke minst for kvinnene og barna på avsides liggende steder. Dette er ei godt skrevet bok om hjertevarme, omsorg, medmenneskelighet. Men den handler også om fordommer, hensynsløshet, egoisme og undertrykkelse. Jeg kan ikke noe annet enn å like denne boka, og jeg lurer ærlig talt på hvorfor jeg ikke har lest noe av Moyes tidligere. Helt klart ei bok som det er verdt å lese! Jeg gir den et sterkt terningkast 5.

1 ½ l Hvetemel (900g) 1 pk Gjær 7 ½ dl Vann (fingervarmt) 1 ts Salt 1-2 ts Sukker 3 ss Olivenolje Flaksalt, oliven, olivenolje
Focaccia delt i to – jeg bruker å ha oliven på noe av focacciaen og bare salt på resten, da blir det litt for enhver smak.

Focaccia,

Focaccia – myk og god med sprø skorpe toppet med salt og oliven. Kjempe godt og passer til det meste! Du kan selvfølgelig halvere posisjonen hvis dere ikke er så mange, men da trenger du ei mindre form (kanskje 20X30)? Eller du kan legge det som ikke spises i fryseren og varme den opp neste gang du har pasta eller suppe til middag.

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad
  6-8 90 min Enkel

Ingredienser:

1 ½ l Hvetemel (900g)
1 pk Gjær
7 ½ dl Vann (fingervarmt)
1 ts Salt
1-2 ts Sukker
3 ss Olivenolje
   
  Flaksalt, oliven, olivenolje

Tips! Du kan godt bruke tørrgjær, bland da gjæra rett i melet, før du tilsetter vann.

1 ½ l Hvetemel (900g) 1 pk Gjær 7 ½ dl Vann (fingervarmt) 1 ts Salt 1-2 ts Sukker 3 ss Olivenolje Flaksalt, oliven, olivenolje
Focaccia med oliven og salt

Slik gjør du:

1 Løs opp gjæren i vannet
2 Bland alt det tørre i en bakstebolle
3 Tilsett vann og gjær
4 Elt deigen (5 min)
5 Tilsett oljen og elt
6 Heves til i ca 45 min
7 Ha deigen i ei godt smurt langpanne
8 Sett ovnen på 200 grader
9 Etterhev, mens ovnen blir varm
10 Pensle forsiktig over med litt olivenolje
Stikk fingrene i deigen for å lage hull
Dytt ned oliven og dryss over salt
11 Stekes i ca 40 min.

1 ½ l Hvetemel (900g) 1 pk Gjær 7 ½ dl Vann (fingervarmt) 1 ts Salt 1-2 ts Sukker 3 ss Olivenolje Flaksalt, oliven, olivenolje
Velbekommet – Buon appetito !

Generelle opplysninger om dagens bok:

Moyes, Jojo (2019) «Over horisonten», Bastion OG Focacica Ingredienser 10 dl Hvetemel 1 pk Tørrgjær 5 dl Vann (fingervarmt) ½ ts Salt 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Flaksalt, oliven, olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s