Cook-along med @Forskerkokken – Kamskjell med fennikelpuré, byggryn og marmorert hvitvinssaus

For ei stund siden hadde vi Cook-along med Patrick Faaland eller @Forskerkokken som han heter på Insta.  Patrick nådde helt til semifinalen i den norske masterchef i 2021. Som gode Trøndere og “kollegaer” heiet vi selvfølgelig hele veien på Patrick, og håpet at han skulle vinne. En semifinaleplass står det stor respekt av.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Kamskjell med fennikelpuré, byggryn og marmorert hvitvins saus – trykk HER

Men altså vi hadde cook-along med Patrick som sjefskokk, og med 32 andre på sidelinjen. Vi hadde fått meny og handleliste på forhånd, og der var det mye godt! Vi hadde gledd oss i lang tid og det ble en fantastisk opplevelse, som vi vil huske lenge.

Siden jeg glemte å spørre Patrick om tillatelse til å legge ut oppskriftene på bloggen, og jeg tok alt for få bilder la jeg ikke ut oppskriftene rett etter cook-alongen. Selvfølgelig fikk jeg tillatelse ganske raskt, men hele saken gikk litt i glemmeboka, helt til jeg fikk et spørsmål om oppskriftene ikke kom snart. Gjett om jeg gremmet meg – her hadde jeg lovet noe og så glemt det! Men i dag legger jeg altså ut oppskriften kamskjell med fennikelpuré, byggryn og marmorert hvitvins saus. Og bare gled dere – for dette er skikkelig godt!

Kamskjell med fennikelpuré, byggryn og marmorert hvitvins saus Ingredienser: 4 Kamskjell 1 ss Olje (soya) Salt, pepper 1 ss Dill Dillolje: 1 ½ - 2 Dill (krukker) 2 dl Olje (soya) Salt Marmorert hvitvinsaus: 1 Sjalottløk 2 ½ dl Hvitvin 2 ½ dl Fiskekraft 1 dl Kremfløte 3 ss Smør 1 Laurbærblad Salt Fennikel/sellerirot puré 2 Fennikel 150 g Sellerirot 2 ss Smør Salt, hvit pepper Stekt byggryn: 3 ss Byggryn (hele) 1 ss Olje (Soya) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
240 minMiddels

Ingredienser:

4Kamskjell
1 ssOlje (soya)
 Salt, pepper
1 ssDill

Dillolje:

1 ½ – 2Dill (krukker)
2 dlOlje (soya)
 Salt

Hvitvinsaus:

1Sjalottløk
2 ½ dlHvitvin 
2 ½ dlFiskekraft
1 dlKremfløte
3 ssSmør
1Laurbærblad
 Salt

Fennikel- og sellerirotpuré

2Fennikel
150 gSellerirot
2 ssSmør
 Salt, hvit pepper

Stekt byggryn:

3 ssByggryn (hele)
1 ssOlje (Soya)
 Salt

Slik gjør du:

1 Rens Kamskjellene:
–  Før en skarp kniv på innsiden av det flate skjellet.
– Kutt muskelen
– Fjern muskelen fra skjellet med en spiseskje.
– Dytt så muskelen vekk fra organene og
– Skyll muskelen grundig  
For å fjerne sand
– Sett kamskjellene på et fat

Kamskjell med fennikelpuré, byggryn og marmorert hvitvins saus Ingredienser: 4 Kamskjell 1 ss Olje (soya) Salt, pepper 1 ss Dill Dillolje: 1 ½ - 2 Dill (krukker) 2 dl Olje (soya) Salt Marmorert hvitvinsaus: 1 Sjalottløk 2 ½ dl Hvitvin 2 ½ dl Fiskekraft 1 dl Kremfløte 3 ss Smør 1 Laurbærblad Salt Fennikel/sellerirot puré 2 Fennikel 150 g Sellerirot 2 ss Smør Salt, hvit pepper Stekt byggryn: 3 ss Byggryn (hele) 1 ss Olje (Soya) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

2 Lag dilloljen:
– Plukk dillen av stilken, og
– Ha dem i en kasserolle sammen med oljen
– Kjør alt med stavmiksere i ca. 2 minutter
– Varm blandingen på middels varme til ca. 80 grader
Bruk steketermometer, eller
Når du ser at den bruser og damper litt, er den rundt 80
– Ta dilliljen av plata, og
– La den trekke i ca. 10 min.
– Tilsett 1 flak med havsalt
– Kjør med stavmikser i nye 2 min, og
– Hell den over i en bolle

3 Popp byggrynene:
– Ha oljen i en stekepanne, og
– Varm det opp på middels varme.
– Hell over byggrynene
– Rør rundt for å fordele byggrynene i oljen
Følg nøye med og
Rør rundt med jevne mellomrom
– Når de får de en nøttebrun farge
– Hell dem over på tørkepapir
– La byggrynene tørke på et stykke kjøkkenpapir
(for å få vekk overflødig olje).
Du kan tørke dem fortere:
Holde på hver side av tørkepapiret
slik at det former en V)
Løft litt på en og en kant,
slik at byggrynene beveger seg på kjøkkenpapiret
– Ha dem over på et fat, og
– Strø en knivspiss salt over

Stekt byggryn: Ingredienser: 3 ss Byggryn (hele) 1 ss Olje (Soya) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

4 Lag Fennikel- og sellerirotpuré: 
– Rens løken, skrell selleriroten og
– Skjær av topp og bunn på fennikelen
– Finhakk løken
– Skjær sellerirot og fennikel i terninger
ca 1 x 1 cm
– Varm litt olje i en liten kasserolle
(lav/middels varme)
– Ha i løken, og
– La den surre på lav varme  skal bli mykt, men ikke brun
–  Tilsett fennikel og sellerirot, og
– Fyll på med vann så det dekker grønnsakene
– Kok grønnsakene møre ca 15 min.
– Sil godt av (klem gjerne ut vannet) 
– Ha alt tilbake i kasserollen,
– Tilsett smør, salt og pepper.
– Kjør det hele med en stavmikser,
– Ha purrén i en finmasket sil,  
– La den dryppe litt av seg, og
– Tøm vekk den overflødig veske, og
– Sil så purrene gjennom silen
– Ha purren tilbake i kasserollen

5 Lag Hvitvinssausen:
– Skrell løken, og
– Finhakk den.
– Ha litt olje i en kasserolle, og
– Varm opp på middelvarme
– Tilsett løken, og
– La den surre til den er blitt myk og blank,
– Tilsett så hvitvinen og et laurbærblad,
La det koke ned til ¼ -del  
– Tilsett så fiskekraften, og
– La det redusere ned til ½-parten.
– Sil av løken.
– Smak til med salt
Den skal bli litt for salt 
– Tilsett så fløte og
– Kok opp på lav temperatur
Ta sausen vekk fra varmen,

6 Varm opp purren
– Visp inn kaldt smør i hvitvinssausen
– Hell den i et sausenebb, og
– Hell 1 ss dillolje over sausen
7 Krydre begge siden av kamskjellene godt med salt og pepper
– Stek kamskjellene på høy varme
ca 30-45 sekunder per side 
De er ferdige hvis de gjør motstand når du trykker lett på dem
8 Legg ca 1 ½ – 2 ss sellerirotpurre på en tallerken
– Legg på 2 kamskjell, –
Strø over byggrynene, og
– Hell over sausen
– Drypp gjerne over noen ekstra dråper med dill oljen
Serveres med en gang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s