Svinestek servert med epler og svisker og en rødvinssjy er skikkelig godt som en familiemiddag, en søndagsmiddag eller om du har venner på besøk. Selve stekingen av steika tar litt tid, men resten er fort gjort. Så det er ikke mat som tar hele dagen å tilberede. Det var rene festmaten, den gangen jeg var lita, og vi fikk det ofte servert når vi var på søndagsmiddag hos farmor. Nå har den tradisjonelle svinesteken liksom gått litt i glemmeboken, i alle fall hos meg. Men det fortjener den absolutt ikke. Mat jeg spiste som lita, har nok kommet litt i bakgrunnen av all annen mat som også er god. – Jeg ble derfor så glad da jeg fant svinesteka igjen i farmor sin kokebok. For det er god mat, selv om det er norsk retromat. Den skapte i alle fall god stemning rundt mitt middagsbord da jeg serverte den til hele storfamilien.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 2 ½ time | Enkel |

Ingredienser:
1½ kg | Svinestek (gjerne surret eller skinke eller bog) |
1 ts | Salt |
½ ts | Pepper |
1-2 dl | Vann |
Poteter (kokte) |
Rødvinsjy (saus):
1 dl | Rødvin (innkokt til det halve) |
4 dl | Sky (fra svinesteken og/eller kraft) |
2 ss | Hvetemel |
½ dl | Vann (kaldt) |
½ – 1 ts | Sukker |
Salt, pepper |
Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft
Eple – og sviske tilbehør (valgfritt):
Eplebiter | |
Svisker | |
Smør |



Slik gjør du:
1 Hvis du ikke har en surret svinestek, kan du skjære svoren i ruter, og – eventuelt skjære vekk stempelmerker – Sett stekeovnen på 200 grader – Finn frem en ildfastform |
2 Tørk av steika med en fuktig klut, – Gni den inn med salt og pepper – Legg den i den ildfasteforma, med svoren NED – Sett i steketermometer – Hell på vann så det går akkurat over svoren, Men ikke på kjøttet |
3 Sett steika i ovnen Nederste rille, og – La den steke i 20 min. |
4 Snu steika, Så svoren kommer opp – Senk temperaturen til 150 grader, og – La den steke videre i ca 60 min eller Til termometeret viser ca. 70 grader: 68 grader (medium) 4 grader (gjennomstekt) |
5 Ta steika ut, – Løsne svoren – La steika hvile i 15 min. mens du lager sausen – Hvis svoren ikke har blitt sprø: Skjær den i biter Legg den på aluminiumsfolie, og La den sprø seg opp under grillen i noen min Pass på så den ikke blir brent |
6 Lag rødvinsjyen: – Kok rødvinen inn til ca ½ dl – Tilsett kraften fra svinesteken Tilsett eventuelt mer kraft (event. buljong og vann) hvis det er for lite – Kok opp – Visp ut hvetemelet i det kalde vannet, og – Tilsett i en tynn stråle til kraften, mens du rører – Gi det et oppkok mens du rører – Slå ned varmen, og – La det småkoke i 5-10 min. |
7 Skjær eplene i biter, og – Sviskene i 2 – Stek eplebiter og svisker i smør til de er møre |
8 Skjær steika i skiver, og – Server med kokte poteter, rødvinssjyen og epler og svisker, og for eksempel kål, blomkål og gulrøtter |
Forslag til annet tilbehør:
