Middagstips – Svinestek med rødvinsjy

Svinestek servert med epler og svisker og en rødvinssjy er skikkelig godt som en familiemiddag, en søndagsmiddag eller om du har venner på besøk. Selve stekingen av steika tar litt tid, men resten er fort gjort. Så det er ikke mat som tar hele dagen å tilberede. Det var rene festmaten, den gangen jeg var lita, og vi fikk det ofte servert når vi var på søndagsmiddag hos farmor. Nå har den tradisjonelle svinesteken liksom gått litt i glemmeboken, i alle fall hos meg. Men det fortjener den absolutt ikke. Mat jeg spiste som lita, har nok kommet litt i bakgrunnen av all annen mat som også er god. – Jeg ble derfor så glad da jeg fant svinesteka igjen i farmor sin kokebok. For det er god mat, selv om det er norsk retromat. Den skapte i alle fall god stemning rundt mitt middagsbord da jeg serverte den til hele storfamilien.

Svinestek (skinkestek) med epler og svisker og rødvinsky Ingredienser 1½ kg Svinestek (gjerne surret eller skinke eller bog) 1 ts Salt ½ ts Pepper 1-2 dl Vann Poteter (kokte) Rødvinsky (saus): 1 dl Rødvin (innkokt til det halve) 4 dl Sky (fra svinesteken og/eller kraft) 2 ss Hvetemel ½ dl Vann (kaldt) ½ - 1 ts Sukker Salt, pepper Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft Eple – og sviske tilbehør (valgfritt): 2 Epler (i biter) 250 g Svisker 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4 2 ½ timeEnkel

Svinestek (skinkestek) med epler og svisker og rødvinsky Ingredienser 1½ kg Svinestek (gjerne surret eller skinke eller bog) 1 ts Salt ½ ts Pepper 1-2 dl Vann Poteter (kokte) Rødvinsky (saus): 1 dl Rødvin (innkokt til det halve) 4 dl Sky (fra svinesteken og/eller kraft) 2 ss Hvetemel ½ dl Vann (kaldt) ½ - 1 ts Sukker Salt, pepper Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft Eple – og sviske tilbehør (valgfritt): 2 Epler (i biter) 250 g Svisker 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1½ kgSvinestek (gjerne surret eller skinke eller bog)
1 tsSalt
½ tsPepper
1-2 dlVann
 Poteter (kokte)

Rødvinsjy (saus):

1 dlRødvin (innkokt til det halve)
4 dlSky (fra svinesteken og/eller kraft)
2 ssHvetemel
½ dlVann (kaldt)
½ – 1 tsSukker
 Salt, pepper

Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft

Eple – og sviske tilbehør (valgfritt):

 Eplebiter
 Svisker
 Smør

Slik gjør du:

1 Hvis du ikke har en surret svinestek, kan du skjære svoren i ruter, og
– eventuelt skjære vekk stempelmerker
– Sett stekeovnen på 200 grader
– Finn frem en ildfastform
2 Tørk av steika med en fuktig klut,
– Gni den inn med salt og pepper
– Legg den i den ildfasteforma, med svoren NED
– Sett i steketermometer
– Hell på vann så det går akkurat over svoren,
Men ikke på kjøttet
3 Sett steika i ovnen  Nederste rille, og
– La den steke i 20 min.
4 Snu steika, Så svoren kommer opp
– Senk temperaturen til 150 grader, og
– La den steke videre i ca 60 min eller
Til termometeret viser ca. 70 grader:
68 grader (medium)
4 grader (gjennomstekt)
5 Ta steika ut,
– Løsne svoren
– La steika hvile i 15 min.
mens du lager sausen
– Hvis svoren ikke har blitt sprø:
Skjær den i biter
Legg den på aluminiumsfolie, og
La den sprø seg opp under grillen i noen min
Pass på så den ikke blir brent
6 Lag rødvinsjyen:
– Kok rødvinen inn til ca ½ dl
– Tilsett kraften fra svinesteken
Tilsett eventuelt mer kraft (event. buljong og vann) hvis det er for lite
– Kok opp – Visp ut hvetemelet i det kalde vannet, og
– Tilsett i en tynn stråle til kraften, mens du rører
– Gi det et oppkok mens du rører – Slå ned varmen, og
– La det småkoke i 5-10 min.
7 Skjær eplene i biter, og
– Sviskene i 2
– Stek eplebiter og svisker i smør til de er møre
8 Skjær steika i skiver, og
– Server med kokte poteter, rødvinssjyen og epler og svisker, og
for eksempel kål, blomkål og gulrøtter

Forslag til annet tilbehør:

Svinestek (skinkestek) med epler og svisker og rødvinsky Ingredienser 1½ kg Svinestek (gjerne surret eller skinke eller bog) 1 ts Salt ½ ts Pepper 1-2 dl Vann Poteter (kokte) Rødvinsky (saus): 1 dl Rødvin (innkokt til det halve) 4 dl Sky (fra svinesteken og/eller kraft) 2 ss Hvetemel ½ dl Vann (kaldt) ½ - 1 ts Sukker Salt, pepper Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft Eple – og sviske tilbehør (valgfritt): 2 Epler (i biter) 250 g Svisker 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s