«Krigens døtre» av Dinah Jefferies og Rød linsesuppe

I begynnelsen av denne uka fikk jeg tilsendt et leseeksemplar av «Krigens døtre» fra Vigmostad & Bjørke. Boka er skrevet av Dinah Jefferies, og er den første i en trilogi. Jefferies er født i Malaysia (Malakka) i 1948, men er nå bosatt Gloucerstershire. Av en eller annen grunn har jeg ikke lest noe av henne tidligere, og gledet meg skikkelig, til å lese denne. Og gjett om boka innfridde!

Hvis du ønsker å hoppe rett tiil oppskriften på rød linsesuppe, TRYKK HER!

Jefferies, Dinah (2022) «Krigens døtre», Vigmostad Bjørke OG Rød linsesuppe på 1-2-3 Ingredienser: 1 Løk 2-4 fedd Hvitløk 2 Gulerøtter 1 stilk Selleri 2 Grønnsaksbuljongterninger 10 dl Vann 1 ss Ingefær (fersk) 200 g Linser (grønne) 1 Appelsin (skall og saft) Rømme (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka følger vi tre søstre, i noen hektiske vår- og sommermåneder i 1944. Søstrene bor alene i et idyllisk steinhus på den franske landsbygda, siden faren er død og moren bor i England.  Hélène den eldste av søstrene, jobber som sykepleier hos landsbylegen. Élise, den mellomste, driver en kafe og er aktiv med i motstandsbevegelsen. Florence, holder orden på hjemmet, lager mat, dyrker grønnsaker, og holder geiter, og holder egentlig liv i de to andre. Krigen er snart inn i en av de siste fasene og det tilspisser seg. Hverdagen er krevende, motstandsbevegelsen aktiv, og både tyskere og kollaboratører er brutale. Så finner Florence en ung tysk desertør som de gjemmer på loftet, samtidig må de huse en britisk agent, som hjelper motstandsbevegelsen …

Jefferies, Dinah (2022) «Krigens døtre», Vigmostad Bjørke OG Rød linsesuppe på 1-2-3 Ingredienser: 1 Løk 2-4 fedd Hvitløk 2 Gulerøtter 1 stilk Selleri 2 Grønnsaksbuljongterninger 10 dl Vann 1 ss Ingefær (fersk) 200 g Linser (grønne) 1 Appelsin (skall og saft) Rømme (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Krigens døtre», er ei nydelig bok, hvor handlingen er lagt til pittoreske Périgord Noir, (Dordogne) i krigstid.  Jefferies skriver varmt, fargerikt men likevel ganske stillferdig om søstrenes og landsbyenes hverdagsliv, krigens grusomheter og om håpet om at det snart skal ta slutt. Det er ei bok som både er smekkfull av spenning og begivenheter, men som samtidig er en rolig, flytende beskrivelse av hendelser, hverdagsliv, observasjoner og tanker. Jeg liker Jefferies varme og generøse måte å skrive på. Hun tar seg god tid til å skrive ut de tre hovedkarakterene og detaljene i det som omgir dem. Dermed blir karakterene levendegjort og fremstår som realistiske, spennende og sammensatte personer. Til tider er forfatterens skrivestil så levende at leseren trekkes inn i historien. Det er vanskelig å legge i fra seg boka når en først begynner å lese. Den eneste svakheten i denne boka var avslutningen. Historien virket noe uferdig, og det føltes litt som om boka stoppet midt i, med litt for mange cliffhengere. Det ødela litt for den helhetlige leseopplevelsen, men jeg går ut fra at forfatteren forbereder bok 2 i trilogien, som jeg gleder meg ufattelig mye til å lese. Alt i alt, «Krigens døtre» er ei nydelig, fargerik, begivenhetsrik og varm bok, som jeg anbefaler på det sterkeste. Jeg triller derfor et godt terningkst: 5

RØD LINSESUPPE

Rød linsesuppe, er en mettende og god middagssuppe. Serveres varm med en liten rømmeklatt og litt godt brød.

Rød linsesuppe på 1-2-3 Ingredienser: 1 Løk 2-4 fedd Hvitløk 2 Gulerøtter 1 stilk Selleri 2 Grønnsaksbuljongterninger 10 dl Vann 1 ss Ingefær (fersk) 200 g Linser (grønne) 1 Appelsin (skall og saft) Rømme (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
430 minEnkel

Ingredienser:

1Løk
2-4 feddHvitløk
2Gulerøtter
1 stilkSelleri
2Grønnsaksbuljongterninger
9 dlVann
1-2 ssIngefær (fersk)
200 gLinser (grønne)
1Appelsin (skall og saft)
 Rømme (valgfritt)

Rød linsesuppe på 1-2-3 Ingredienser: 1 Løk 2-4 fedd Hvitløk 2 Gulerøtter 1 stilk Selleri 2 Grønnsaksbuljongterninger 10 dl Vann 1 ss Ingefær (fersk) 200 g Linser (grønne) 1 Appelsin (skall og saft) Rømme (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Skrell gulrot, løken og hvitløken
– Skjær dem i biter
– Skjær selleristilken i biter
– Ha alt i en kasserolle
2 Hell over vannet,
– Ha i grønnsaksbuljongterningene
– Tilsett linser og ingefær
3 Kok opp, og
– Slå ned varmen,
– La det småkoke under lokk til linser, gulrot og løk er møre
Ca 15-20 min.
4 Kjør med stavmikser eller foodprosessor til alt er glatt
– Tilsett ca 1 dl presset appelsinsaft og 1 ts revet appelsinskall
– Smak til med salt og pepper
– Kok opp
4 Serveres toppet med litt rømme, og gjerne sammen med litt godt brød

Rød linsesuppe på 1-2-3 Ingredienser: 1 Løk 2-4 fedd Hvitløk 2 Gulerøtter 1 stilk Selleri 2 Grønnsaksbuljongterninger 10 dl Vann 1 ss Ingefær (fersk) 200 g Linser (grønne) 1 Appelsin (skall og saft) Rømme (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Jefferies, Dinah
 • Tittel: «Krigens døtre»
 • Originaltittel: «Daughters of war»
 • Serie: «Krigens døtre» #1
 • Oversatt av: Hege Frydenlund (MNO)
 • Sjanger: historisk fiksjon, WWII,
 • Sider: 491
 • Forlag: Vigmostad Bjørke
 • Utgitt: 2022
 • Først utgitt 2021 (HarperCollins)
 • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Jefferies, Dinah (2022) «Krigens døtre», Vigmostad Bjørke OG Rød linsesuppe på 1-2-3 Ingredienser: 1 Løk 2-4 fedd Hvitløk 2 Gulerøtter 1 stilk Selleri 2 Grønnsaksbuljongterninger 10 dl Vann 1 ss Ingefær (fersk) 200 g Linser (grønne) 1 Appelsin (skall og saft) Rømme (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s