Dette må være oppskriften på verdens beste mandelboller. Bollene har en mandelfylling, og er toppet med vaniljekrem. De er bare sååååå gode!

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
20 | 3 ½ timer | Enkel |

Ingredienser:
20 g | Havregryn |
5 ½ dl | Vann |
1 pakke | Gjær |
1 dl | Olje (raps) |
200 g | Sukker |
5 g | Salt |
20 g | Kardemomme |
1 kg | Hvetemel |
Vaniljekrem:
5 dl | Melk |
1 | Egg |
40 g | Smør |
100 g | Sukker |
1 ss | Vaniljesukker |
35 g | Maisenna |
Mandelfyll:
190 g | Mandler |
115 g | Melis |
80 g | Smør |
Pensling/topping:
1 | Egg (sammenvispet) |
Mandler (hakket) – valgfritt |

Slik gjør du:
1 Kok opp 1 dl vann, og – Hell det over havregrynene – La det stå til ca romtemeratur |
2 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl) – Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene – Elt godt 10-15 min. |
3 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og – La den heve i ca 1 time |
4 Lag vaniljekremen: – Ha alle ingrediensene i en kasserolle – Kok opp under omrøring På middels varme – La det koke i ca 1-2 min på svak varme – Hell vaniljekremen i en bolle – Dekk med plast Helt ned til kremen – La det avkjøle seg |
5 Lag mandelmassen: – Finhakk mandlene – Bland sammen mandler, melis og smør til en tykk masse |
6 Legg bakepapir på stekeplater |
5 Hell deigen ut på et bakebord, og – Del den i ca 20 like store emner – Trill boller, som – Settes på bakekpapir |
7 Dekk bollene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og – La dem heve i ca 45 min. |
8 Ha vaniljekremen over i en sprøytepose |
9 Trykk og strekk ned hver bolle til en firkant – Legg på 1 liten ss mandelfyll på hver firkant – Brett dem sammen som en konvolutt, og – Press skjøtene ned så det blir ei grop – Fyll gropa med vaniljekrem Ca 1 ss |






10 Dekk til bollene, og – La dem etterheve i ca 1 time |
11 Sett ovnen på 230 grader |
12 Pensle bollene med sammenvispet egg, og – Dryss eventuelt over hakkete mandler |

13 Stekes i ca 8 min Midt i ovnen 230 grader |


