«Spåkoppen» av Camilla Otterlei med Solboller til

Rett før høstferien fikk vi et leseekemplar av «Spåkoppen», fra forlaget Vigmostad og Bjørke. Boka er skrevet av Camilla Otterlei og er illustrert av Tiril Valeur. Otterlei debuterte som barnebokforfatter med boka «Klara og verdens fineste Pekal», som er illustrert av Åshild Irgens. Etter det har hun utgitt en rekke barne- og ungdomsbøker, blant annet bøkene om Simone.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på solboller, TRYKK HER!

Otterlei, Camilla (2022) «Spåkoppen», Vigmostad Bjørke OG Solboller Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Tørrgjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 100 g Smeltet margarin 3 ½ dl Melk Smør, sukker og kanel Egg til pensling Heidis enkle vaniljekrem Ingredienser: 6 dl Melk 2 Egg 50 g Maizenna 1 ss Vaniljesukker 1 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Spåkoppen» av Camilla Otterlei møter vi Simone. Det er kommet tivoli til byen, som åpner til helga. Etter skoletid legger hun og vennene, Petter og Leah, av gårde til tivoliet for de gleder seg til lørdag når de skal bruke hele dagen der. På tivoliet møter de en liten hund, som fører dem videre til ei spåkone, som tilbyr seg å spå dem. For Leah spår hun forandringer, for Petter at han skal få en etterlengtet beskjed. Simone, derimot, vil ikke bli spådd, men spåkona sier det er i orden, for de to skal jo møtes snart igjen …

Otterlei, Camilla (2022) «Spåkoppen», Vigmostad Bjørke OG Solboller Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Tørrgjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 100 g Smeltet margarin 3 ½ dl Melk Smør, sukker og kanel Egg til pensling Heidis enkle vaniljekrem Ingredienser: 6 dl Melk 2 Egg 50 g Maizenna 1 ss Vaniljesukker 1 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Spåkoppen» av Camilla Otterlei er ei hyggelig og ganske spennende bok for de aller nyeste leserne, altså barn i alderen 6-9 år. Boka er godt skrevet og vi blir godt kjent med hovedpersonene. Selv om dette er den fjerde boka om Simone kan den godt leses helt uavhengig av de foregående. Otterlei har en lett, ledig og ganske humoristisk pen. Persongalleriet er både variert, troverdig og absolutt noe enhver kan kjenne igjen seg selv og andre i. Historien handler om familie, vennskap, problem og det å stille opp for hverandre, lett krydret med mystikk og spådomskunster. Boka har stor skrift og korte kapitler. Illustrasjonene til Tiril Valeur, er fargerike, informative og passer godt til historien, noe som hjelper den urutinerte leseren til bedre å forstå innholdet i teksten og motivere lesingen. «Spåkoppen» av Camilla Otterlei er ei koselig, litt mystisk barnebok som barn som nettopp har begynt å lese helt sikkert vil sluke. Vi gleder oss til neste bok fra Otterlei og triller et godt ternigkast:5

Solboller

Nå burde jeg strengt tatt ha bakt en daddelkake som følgesvenn til denne boka – men ælig talt var det ikke noe stemning for det i heimen i dag – Så da ble det solboller i steden. Solboller er skikkelig god gjærbakst (kanelsnurrrer) toppet med vaniljekrem.

seks solboller på et brett

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
12 2 ½ time Enkel / Middels

Ingredienser:

1 l Hvetemel
1 pk Tørrgjær
1 dl Sukker      
1 ts Kardemomme
100 g Smeltet margarin
3 ½ dl Melk
  Smør, sukker og kanel
  Egg til pensling
  Vaniljekrem (for oppskrift trykk her)

Slik gjør du:

1 Ha alt det tørre (hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær) i bakstebollen
2 Smelt margarin i en kasserolle og tilsett melken når margarinen er smeltet.
– Varm til melken er fingervarmt
ca. 36 grader, og
– Hell den i bakstbollen
3 Elt deigen i ca 3-4 minutter med maskin eller for hånd
4 Settes til heving på et lunt sted
ca 60 minutter), med et kjøkkenhåndkle over
5 Mens deigen heves lages vaniljekremen (for oppskrift TRYKK HER)
(Min vaniljekrem er er enkel å lage, men ferdigkjøpt går også bra!)
6 Når deigen er ferdig hevet, hvelves den på et bord med litt hvetemel og kjevles ut til en avlang tynn leiv
7 nSmør deigen med smør/margarin og strø på godt med sukker og kanel
8 Rull deigen sammen til en pølse, og skjær ca. 12 tykke, lubne biter
9 Legg dem på en stekeplate dekt med bakepapir.
– Trykk dem litt ned
– Etterheves i ca 30 -45 min.
10 Lag soløyet:
– Pisk opp vaniljekremen så den blir glatt og fin
– Ta 3 fingre og plasser i midten av bollen,
og skyv utover så det blir et hull midt i bollen
– Ha ca. en ss vaniljekrem ned i hullet
(Vaniljekremen kan godt stikke litt opp)
11 Pensle med egg
12 Stek ved 200 grader i 12-15 minutter
13 Avkjøl på rist

Kanelsnurr med vaniljekrem og kaffe

Tips! Hvis det blir noen igjen legg dem i fryseren, til en annen dag!

Generelle opplysninger om dagens bok:

Otterlei, Camilla (2022) «Spåkoppen», Vigmostad Bjørke OG Solboller Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Tørrgjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 100 g Smeltet margarin 3 ½ dl Melk Smør, sukker og kanel Egg til pensling Heidis enkle vaniljekrem Ingredienser: 6 dl Melk 2 Egg 50 g Maizenna 1 ss Vaniljesukker 1 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s