«Titina» Lars Mæhle og Polarbrød

For en lita stund siden fikk jeg tilbud fra Vigmostad Bjørke om et leseeksemplar av «Titina» som er skrevet av Lars Mæhle og illustrert av Emma McCann. Boka handler om en av min barndoms store helter– nemlig Roald Amundsen, så jeg klarte selvfølgelig ikke å si nei til et leseeksemplar av denne fantastisk flotte boka.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Polarbrød (grovere) – Trykk HER

Mæhle, Lars (2022), «Titina» Vigmostad Bjørke OG Polarbrød – grovere Ingredienser: 50 g Smør 3 dl Melk 2 dl Vann 1 pk Gjær 2 ss Honning 1 ts Salt 2 dl Havremel (eller knuste havregryn) 3 dl Sammalt hvete (fint) 2 dl Sammalt rug (fint) 6-7 dl Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Titina» av Lars Mæhle møter vi gatehunden Titina, som blir adoptert av «luftskipingeniøren» Umberto Nobile, og familien hans. En dag ringer Roald Amundsen og spør om Nobile vil lage et stort luftskip til han, som de skulle fly over Nordpolen med ….

Mæhle, Lars (2022), «Titina» Vigmostad Bjørke OG Polarbrød – grovere Ingredienser: 50 g Smør 3 dl Melk 2 dl Vann 1 pk Gjær 2 ss Honning 1 ts Salt 2 dl Havremel (eller knuste havregryn) 3 dl Sammalt hvete (fint) 2 dl Sammalt rug (fint) 6-7 dl Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Titina» av Lars Mæhle er ei fantastisk bildebok, om Amundsens ferd over Nordpolen i et luftskip og de påfølgende uenighetene mellom Nobile og Amundsen. Boka er inspirert av den norske animasjonsfilmen «Titina» som er i regi av Kajsa Næss, og den er flott illustrert av Emma McCann. Det er en ufattelig spennende historie, og flott at den blir fortalt i bildebokformat til nye generasjoner. Det er også artig at historien om Amundsen og Nobile blir fortalt av hunden Titina. Men vi synes likevel at teksten ikke stod helt i still med den aktuelle historien. Vi var enige om at det var tydelig at historien er en gjenfortelling, noe som gjør at den ble opplevd som litt kjedelig og til tider oppramsende – og vi kunne ha ønsket oss mer innlevelse og flyt i fortellerstemmen – og vi vet jo at Mæhle kan skrive skikkelig godt. Likevel, historien i seg selv er jo ikke bare spennende, men også en viktig del av Norges historie 0g kulturarv, så det er viktig at historien blir fortalt. Det vi likte spesielt godt med denne boka, var faktadelen på slutten av boka. Det gjorde at vi igjen ble minnet på at historien faktisk bygger på en sann historie, noe som gjør det hele enda mer spennende og interessant. «Titina» av Lars Mæhle er ei fantastisk bildebok, med en spennende historie og flotte bilder. Vi triller et terningkast: 4

Polarbrød (grovere)

Hva passer vel bedre å spise sammen med denne boka enn polarbrød. Ja, når jeg tenker meg om kan det være mye, men vi fikk iallefall lyst på saftige polarbrød. Denne (og vi er helt sikre på at Roald Amundsen bare spist polarbrød). Denne oppkriften gir 16-20 polarbrød. De er litt grovere, og ikke noe særlig med sukker, men best av alt: De er skikkelig gode.

Polarbrød – grovere Ingredienser: 50 g Smør 3 dl Melk 2 dl Vann 1 pk Gjær 2 ss Honning 1 ts Salt 2 dl Havremel (eller knuste havregryn) 3 dl Sammalt hvete (fint) 2 dl Sammalt rug (fint) 6-7 dl Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
16-20Ca 3 timerEnkel

Polarbrød – grovere Ingredienser: 50 g Smør 3 dl Melk 2 dl Vann 1 pk Gjær 2 ss Honning 1 ts Salt 2 dl Havremel (eller knuste havregryn) 3 dl Sammalt hvete (fint) 2 dl Sammalt rug (fint) 6-7 dl Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

50 gSmør
3 dlMelk
2 dlVann
1 pkGjær
2 ssHonning
1 tsSalt
2 dlHavremel (eller knuste havregryn)
3 dlSammalt hvete (fint)
2 dlSammalt rug (fint)
6-7 dlHvetemel

Polarbrød – grovere Ingredienser: 50 g Smør 3 dl Melk 2 dl Vann 1 pk Gjær 2 ss Honning 1 ts Salt 2 dl Havremel (eller knuste havregryn) 3 dl Sammalt hvete (fint) 2 dl Sammalt rug (fint) 6-7 dl Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Smelt smøret
– Ha i melken og vannet, og
– Varm opp til 37 grader
2 Smuldre gjæra i en bakebolle
– Hell over melka og
– Rør ut Så det ikke er noen gjær klumper igjen
3 Tilsett de øvrige ingrediensene, og
– Elt godt i 5-10 min
4 La deigen heve til dobbel størrelse
Ca 60 min
5 Sett ovnen på 250 grader, og
Sett i en stekeplate
6 Ha deigen ut på et bakbord
– Del den i 16 emner
– Trill emnene til boller, og
– Kjevle dem ut til rundinger,
Ca 1 cm tykke
– Prikkes med en gaffel
7 Legg polarbrødene på stekeplata, og
Stek polarbrødene i 3-5 min
8 Avkjøles på rist under bakeduk

Polarbrød – grovere Ingredienser: 50 g Smør 3 dl Melk 2 dl Vann 1 pk Gjær 2 ss Honning 1 ts Salt 2 dl Havremel (eller knuste havregryn) 3 dl Sammalt hvete (fint) 2 dl Sammalt rug (fint) 6-7 dl Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Mæhle, Lars (2022), «Titina» Vigmostad Bjørke OG Polarbrød – grovere Ingredienser: 50 g Smør 3 dl Melk 2 dl Vann 1 pk Gjær 2 ss Honning 1 ts Salt 2 dl Havremel (eller knuste havregryn) 3 dl Sammalt hvete (fint) 2 dl Sammalt rug (fint) 6-7 dl Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s