«Jul for nybegynnere» av Tove Braathen med Nutellakake

 I de siste dagene har jeg lest årets første juleroman. Litt tidlig kanskje, men av erfaring er det alltid godt å være ute i god tid. Årets første juleroman har tittelen «Jul for nybegynnere» og er skrevet av den norske forfatteren (og læreren) Tove Braathen. Dette er den femte boka hun har skrevet, men det er den første juleromanen hennes.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskrften på Nutellakake- trykk HER

Braathen, Tove (2022) «Jul for nybegynnere», Vigmostad og Bjørke
OG
Nutellakake

Ingredienser:

2	Egg 
1 ss	Sukker 
1 ½ dl	Hvetemel
1 ts	Bakepulver
1 ¾ dl	Melk
50 g	Smør 
250 g	Nutella

Topping (valgfritt): 
100 g	Nutella

https://heidisboble.no/
@heidisboble

Hovedpersonen i boka er Lillian. Hun har flyttet fra mannen sin og villaen for omtrent et år siden, og bor nå i en liten toroms. Lillian er i begynnelsen av 60-årene og jobber som psykolog på familievernkontoret. Lillians vennegjeng består for tiden av barndomsvenninnene Liss og Rita – Ja, også Rose, men hun er heldigvis bosatt i Spania, for hun er virkelig litt for mye. Men så får venninnene en sms om at Rose kommer hjem til jul, og hun trenger en plass og sove …

Braathen, Tove (2022) «Jul for nybegynnere», Vigmostad og Bjørke OG Nutellakake Ingredienser: 2 Egg 1 ss Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 ts Bakepulver 1 ¾ dl Melk 50 g Smør 250 g Nutella Topping (valgfritt): 100 g Nutella https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Jul for nybegynnere», av Tove Braathen er en velskrevet, artig – om enn litt irriterende – feelgood roman. Braathen skriver med en snert og innlevelse som gjør at leseren blir revet med i historien fra første side. Til tross for at vi vet hvordan dette vil ende, både underveis og ikke minst til slutt, blir vi med Lillian i alle hennes bekymringer, funderinger mm, men koser oss skikkelig underveis. Selv om jeg må innrømme at jeg finner Lillian både irriterende og vinglete, kan jeg ikke annet enn å like henne, og heier på henne hele veien. Braathen har skapt et fargerikt, realistisk og flott persongalleri med en rekke ulike personlighetstyper. Selv om romanen har tittelen «Jul for nybegynnere», og handlingen foregår i desember og det er juleaktiviteter involvert, er det vel strengt tatt ikke en ren juleroman. «Jul for nybegynnere», av Tove Braathen er en hjertevarm roman om vennskap, familiebånd og ikke minst om det å sette grenser, stille opp og verne om seg selv. Jeg kan ikke noe annet enn å trille et godt terningkast: 5.

Nutellakake

Når man har litt Nutella til overs, er det nutellakaka en bør bake – Nutellakake smaker som en luksuriøs browine. Skikkelig nam!

Nutellakake Ingredienser: 2 Egg 1 ss Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 ts Bakepulver 1 ¾ dl Melk 50 g Smør 250 g Nutella Topping (valgfritt): 100 g Nutella https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
6-825 minEnkel

Nutellakake Ingredienser: 2 Egg 1 ss Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 ts Bakepulver 1 ¾ dl Melk 50 g Smør 250 g Nutella Topping (valgfritt): 100 g Nutella https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

2Egg
1 ssSukker
1 ½ dlHvetemel
1 tsBakepulver
1 ¾ dlMelk
50 gSmør
250 gNutella

Topping (valgfritt):

100 gNutella

Tips! Toppingen kan helles overkaka i streker (se bildet) før steking, eller den kan smøres ut over kaka før servering. – godt begge deler

Nutellakake Ingredienser: 2 Egg 1 ss Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 ts Bakepulver 1 ¾ dl Melk 50 g Smør 250 g Nutella Topping (valgfritt): 100 g Nutella https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 200 grader  
– Legg bakepapir i en liten langpanne, eller
Smør ei rund form (22 c)
2 Smelt smøret
3 Pisk egg og sukker luftig
4 Tilsett de øvrige ingrediensene og
– Rør til en jevn røre
5 Helles i kakeform –
Hell toppingen over i striper
6 Stekes i 15-20 min
Nederste rille
7 Avkjøles i forma

Nutellakake Ingredienser: 2 Egg 1 ss Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 ts Bakepulver 1 ¾ dl Melk 50 g Smør 250 g Nutella Topping (valgfritt): 100 g Nutella https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Braathen, Tove (2022) «Jul for nybegynnere», Vigmostad og Bjørke OG Nutellakake Ingredienser: 2 Egg 1 ss Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 ts Bakepulver 1 ¾ dl Melk 50 g Smør 250 g Nutella Topping (valgfritt): 100 g Nutella https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s