Trollmannens læregutt og Sitronformkake

Jeg er nettopp ferdig med å lese «Trollmannens læregutt» av Eirik Wekre, som var utgitt på Gyldendal i 2012. Grunnen til å jeg begynte å lese den var fordi den var blitt markedsført som «Brennaktuell og nervepirrende kriminalroman om Europa i krise». Jeg hadde gledet meg ei stund til å lese boka, men jeg må bare si at jeg fant boka veken brennaktuell eller nervepirrende. Heller surrealistisk og platt. Nå kan man jo argumentere med at nå er det 2019 og ikke 2012 – men tross alt så synes jeg ikke den var spesielt aktuell for 2012 heller. (Til tross for hendelser som massedrapene på Utøya i 2011)

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Sitronformkake etter oppskrift fra Baker Brun, Trykk her.

Wekre, Eirik (2012) «Trollmannens læregutt», Gyldendal og Sitronformkake etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 2 dl Sukker 180 g Smør 3 Egg 3,6 dl Hvetemel 1½ ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 Sitron (revet skall) Sitronsaft ( ca. ½ dl )
Wekre, Eirik (2012) «Trollmannens læregutt», Gyldendal og Sitronformkake etter oppskrift fra Bakerbrun

Hun [Hege Tønnesen] skummet igjennom basisdataene. Theo Hannover var trettiåtte år og fra Oslo … På Politiskolen hadde han vært kullets bestemann. Startet i narkotikaavdelingen som spaner og etterforsker … jobb ved Europols hovedkontor i Haag … forfremmet tre ganger … fire år ved Interpol i Lyon …

Wekre, Eirik (2012) «Trollmannens læregutt», Gyldendal (side 101)

Boka starter med en kidnapping på Sicilia, før vi hopper omtrent 2 uker frem i tid til Oslo og en mishandling og henging av en fagforbundsleder (Trolldalen).

Her er Norges største pamp”, leste bøddelen høyt. “Dette trollet har sikret sine medlemmer høye lønninger, sterkt oppsigelsesvern, ansiennitetsregler, syke forsikring …

Wekre, Eirik (2012) «Trollmannens læregutt», Gyldendal (side 16)

Så hopper vi til Oslo, og der er det opprør og full kaos, tilstanden er nesten krig. EU har fått fredsprisen! Arbeidsledige fra hele Europa demonstrerer mot velferdsstaten Norge (og Sverige), mot arbeidstakere, mot fagforeninger, mot høye lønninger og faste stillinger osv. Allerede her mistet jeg «fotfeste», eller forståelsen for problemet. Til å begynne med trodde jeg helt ærlig at boka var lagt til langt inn i fremtiden, men det er den ikke. Handlingen skal liksom skje nå, eller i 2012 da! Uansett, i boka følger vi spaningsleder Theo Hannover, som er enkemann med ei ti år gammel datter. Han bor sammen med sin far og har en bror som har økonomiske problemer fordi han har rotet seg borti noen lugubre «lånehaier». Sammen med PST-etterforsker Hege Tønnesen skal han løse opp i dette. Og det blir verken lettere eller mindre surrealistisk utover i boka. Theo ber blant annet om politiassistanse til Nydalen hvor det er fult opprør , han snakker i telefonen med Nina, “en bister, men dyktig kollega i femtiårene”:

«… Det hørtes ut som et pistolskudd. Vanskelig å si. Det er kaos der oppe. …»

«Vi er klar over det, men alt mannskap er låst opp i sentrum. Det er krig der nå … Vi har seksten alarmer der oppe, men brannvesenet nekter å rykke ut før området er sikret.» … Hun brøt forbindelsen.  

Wekre, Eirik (2012) «Trollmannens læregutt», Gyldendal (side 77)

For meg blir dette en av mange rare og urealistiske samtaler i boka. Hvis det er krig, er et vel ikke politiet som rykker ut. Hvis det er skyting i Nydalen, er det vel ikke brannvesenet som skal rykke ut?

Wekre, Eirik (2012) «Trollmannens læregutt», Gyldendal

For meg blir dette bare tull. Etter min mening burde forfatteren ha gjort en bedre jobb for å beskrive situasjonen for å gjøre problemet troverdig og akseptabelt for leseren. Nå ser jeg jo at boka har fått gode kritikker av andre, både i Aftenposten og Stavanger Aftenblad og jeg vet jo ikke hvordan andre lesere vil oppleve boka, men for meg var det en fullstendig skivebom. Jeg fant boka surrealistisk, kjedelig og platt skrevet, uten noen spesielle overraskelser. Ja, unntatt problemstillingen da. For jeg forstår fremdeles ikke hvorfor faste stillinger, god lønn, fagforeninger og velferdsgoder er noe problem. Dette er den første boka i en trilogi, og det kan jeg si med 100% sikkerhet at jeg ikke skal lese flere av bøkene i den triologien. Hadde det vært mulig å gi noe lavere enn terningkast 1, hadde jeg gjort det. Dette er etter min mening krim på sitt verste. Terningkast: 1.

Sitronformkake etter oppskrift fra Baker Brun

Sitronformkake etter oppskrift fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” (s.89), er nydelig god!

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
1 kake   90 min.   Enkel

Ingredienser:

2 dl Sukker
180 g Smør
3 Egg
3,6 dl Hvetemel
1½ ts Bakepulver
1 ts Vaniljesukker
1 Sitron (revet skall)
Sitronsaft ( ca. ½ dl )
Sitronformkake etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 2 dl 	Sukker 180 g	Smør  3	Egg 3,6 dl 	Hvetemel  1½ ts 	Bakepulver 1 ts	Vaniljesukker 1	Sitron (revet skall) 	Sitronsaft ( ca. ½ dl )

Slik gjør du:

1 Sett Stekeovnen på 180 grader, og
smør ei brødform
2 Rør smør og sukker lyst og luftig
3 Tilsett ett og ett egg, og
Rør det godt inn før du tilsetter neste
4 Sikt inn de tørre ingrediensene:
– Hvetemel
– Bakepulver
– Vaniljesukker
5 Bland sammen til det blir en jevn masse
6 Rør inn sitronsaft og – skall
7 Helles i brødformen, og
stekes i 45-50 minutter
8 Avkjøl og dekorer med melisglasur ,
og revet sitronskall eller kakestrø på toppen
Sitronformkake etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 2 dl Sukker 180 g Smør 3 Egg 3,6 dl Hvetemel 1½ ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 Sitron (revet skall) Sitronsaft ( ca. ½ dl )
Baker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst”

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun

Generelle opplysninger om boka:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s