Tradisjonen tro: Potetball til middag 10. oktober

Hipp, hipp Hurra! I dag har min datter bursdag. og hun har ønsket seg potetball som burdagsmiddag. Potetball, raspeball, ball, kumle, klubb – ja, kjært barn har mange navn. Men godt det er det! Potetball er min datters absolutte middagsfavoritt, og hun har valgt det som bursdagsmiddag siden hun var 5 år. Så, tradisjonen tro, blir det potetball til middag i dag.

Potetball Ingredienser: 1 kg Poteter (hvorav 250 g kokte) 1 ts Salt 100 g Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens) 40 g Hvetemel 1,5 l Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger
Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad :
4   2 timer   Middels/vanskelig

Ingredienser:

1 kg Poteter (250g kokte og 750g rå)
1 ts Salt
100 g Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens)
40 g Hvetemel
1,5 l Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger

Jeg bruker vanligvis Beate poteter, koker ca. 1/4 av potetene og bruker litt hvetemel sammen med byggmelet. Det har jeg gjort for å gjøre potetballene mykere, og lysere enn om de lages av bare rå poteter og byggmel . Men som alt annet avhenger vel dette av smak og behag.

Tilbehør:

Kålerabistappe, for oppskrift, trykk HER
Saltkjøtt, bacon, pølse

Slik gjør du:

Skrell alle potetene
Kok ca. 250 g av potetene
Riv potetene (både kokte og rå)
– bruk gjerne en fondprosessor, eller mal dem i kjøttkverna
Strø over saltet
Bland i melet
Hvor mye mel du tilsetter vil avhenger av kvaliteten på potetene,
men pass på:
– Røra må ikke bli for løs, for da blir potetballene utflytende,
– Røra må bli for fast, for da de blir for tunge og kompakte
Form potetballen med spiseskje, eller med hendene til runde boller
Legg dem rett i kokende kraft, eller 1 ½ vann tilsatt 3 buljongterninger
La potetballen småkoke i ca. 25 min (de flyter opp når de er ferdige)
Serveres med kålrotstappe, bacon og sirup og eventuelt pølse og saltkjøtt
Potetball, raspeball, ball, kumle, klubb
Potetball, raspeball, ball, kumle, klubb

Tips! Rester av potetpotetball kan stekes på stekepanna og de er faktisk enda bedre som rester!

Potetball Ingredienser: 1 kg Poteter (hvorav 250 g kokte) 1 ts Salt 100 g Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens) 40 g Hvetemel 1,5 l Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger

Anbefalt tilbehør:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s