«Mr. Penumba`s 24-hour bookstoore» av Robin Sloan og Baker Bruns eplemuffins

De siste dagene har jeg kost meg skikkelig med en velskrevet, og spennende fantasy-roman: «Mr. Penumba`s 24-hour bookstoore». Boka er skrevet av den amerikanske forfatteren Robin Sloan, og ble utgitt på Picadore i 2012.  Boka er engasjerende og spennende allerede fra første side, og historien som utvikler seg, er slik at du lurer på hvordan i alle dager, forfatteren skal få dette til å henge sammen på slutten uten at du blir skuffet – Ble jeg skuffet? For å foregripe begivenhetene her: Nei, absolutt ikke skuffet!

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Baker Bruns Eplemuffins, TRYKK HER!

Sloan, Robin (2012), «Mr. Penumba`s 24-hour bookstoore», Picadore og Eplemuffins etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 100 g Smør 2 Epler 1 ts Kanel (malt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 dl Havremel 1 ts Bakepulver Muffinsformer

Bokas hovedperson er den arbeidsledige Clay Jannon. Tidligere har han jobbet som markedsfører og web-designe, nå tar ha arbeid som nattarbeider hos Mr. Penumba i dennes døgnåpne bokhandel. «The shelves were packed close together, and it felt like I was standing at the border of a forest–not a friendly California forest, either, but an old Transylvanian forest, a forest full of wolves and witches and dagger-wielding bandits all waiting just beyond moonlight’s reach» (Side 8). Kundene meget spesielle, og ikke spesielt interessert i å handle.  Han oppdager fort at dette er mer enn er en vanlig bokhandel, og sammen med noen venner forsøker han å finne ut av dette. Du kan jo ikke annet enn å bli begeistret for bokas hovedperson, han er til tider nesten latterlig dum, men det skal han ha, han er tvers igjennom ærlig, hederlig og gjør sitt beste i de fleste situasjoner.

Moholt bibliotek, Trondheim, Trøndelag, Norway

«… the selves went all the way ut – three stories of books maybe more»

( Sloan, Robin (2012), «Mr. Penumba`s 24-hour bookstoore», Picadore, side 8)

Dette er en utrolig velskrevet roman, som har alle de ingrediensene som tilsier en fantastisk historie. Jeg liker humoren i bokas fortellerstemme. Jeg likte den fantastiske fantasien og ideene som må ligge bak en slik bok. Jeg elsket alle kontrastene som varlagt inn i denne boka – det moderne versus det gammeldags, de unge versus de gamle, det stille versus det bråkete. Jeg kan fortsette i det uendelig, for det var så mange! Det var så mange element, så mange karakterer, overraskelser at det var virkelig trist når boka tok slutt. Jeg elsket også alle de detaljene som var lagt inn, som «spesialeffekter» og /eller som gjenkjennelseselement, slik som for eksempel steder som lignet på Hogwarts (Harry Potter), og ikke minst «Strikkemuseumet». Ja, også GOOGLE da. For denne boka kan jeg ikke gi noe annet enn terningkast: 6

Sloan, Robin (2012), «Mr. Penumba`s 24-hour bookstoore», Picadore og Eplemuffins etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 100 g Smør 2 Epler 1 ts Kanel (malt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 dl Havremel 1 ts Bakepulver Muffinsformer

Baker Bruns Eplemuffins

I dag har jeg kost meg skikkelig med Eplemuffins, etter oppskrift fra Baker Brun (2018)«Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 95).  Oppskriften gir åtte små eller fire store eplemuffins. De er ganske enkle å bake, og utrolig gode å spise. Med fare for å gjenta meg selv når det gjelder Baker Brun sine oppskrifter, så må jeg bare si at de gir utrolig vellykkete resultater.

Eplemuffins etter oppskrift fra Baker Brun (2018)«Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 95) Ingredienser 100 g Smør 2 Epler 1 ts Kanel (malt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 dl Havremel 1 ts Bakepulver Muffinsformer
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
8 60 min. Enkel
Eplemuffins etter oppskrift fra Baker Brun (2018)«Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 95) Ingredienser 100 g Smør 2 Epler 1 ts Kanel (malt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 dl Havremel 1 ts Bakepulver Muffinsformer

Ingredienser:

100 g Smør
2 Epler
1 ts Kanel (malt)
2 Egg
1 ½ dl Sukker
1 ½ dl Hvetemel
1 dl Havremel
1 ts Bakepulver
  Muffinsformer

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 225 grader
– Smelt smøret ,og sett det til avkjøling
2 Rens og del eplene i passe biter
– Vend dem i kanel
3 Visp egg og sukker til eggedosis
4 Tilsett mel og bakepulver, og det avkjølte smøret
– Til slutt, bland inn eplebitene
5 Fordel røren i muffinsformene, og
– Sett dem utover en stekeplate
6 Stekes midt i ovnen i ca 10 min.
– Avkjøles på rist
Eplemuffins etter oppskrift fra Baker Brun (2018)«Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 95) Ingredienser 100 g Smør 2 Epler 1 ts Kanel (malt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 1 ½ dl Hvetemel 1 dl Havremel 1 ts Bakepulver Muffinsformer

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», med tillatelse fra Baker Brun

Generelle opplysninger om dagens bok:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s