Før vi dro på familietur til Spania, hadde vi en skikkelig hyggelig “førjulskveld” eller rettere sagt en ettermiddag, hvor vi bakte, og pyntet kakemenn etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 99). Det blir en skikkelig ladning med kakemenn – men det er flotte å gi bort som førjulsgave eller julegave, til å ha med på kakesalg, julemesser og sånt.

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| Ca. 40 | 2 t (over 2 dager) | Enkel |

Ingredienser:
| 750 g | Sukker |
| ½ l | Vann (lunkent) |
| 1 ss | Hornsalt |
| 1 ts | Vaniljesukker |
| Ca. 1 kg | Hvetemel |

Slik gjør du:
| 1 Ha sukker, vaniljesukker og hornsalt i en bakebolle, og – Hell over lunket vann – Rør med visp til sukkeret er oppløst – Tilsett hvetemel, og – Rør godt sammen – Dekk bakebollen med plast, og – Sett den kjølig i minst 4 timer, eller Over natten |
| 2 Bak ut litt etter litt av deigen, – Deigen er nokså bløt – Ha litt av deigen på et bakebord, og – Kna inn hvetemel til deigen henger sammen og Lar seg kjevle ut -Kjevle ut ca ½ cm tykk leiv, og – Stikk ut figurer med pepperkake former |
| 3 Stek kakemenn på bakepapirkledt stekebrett, Midt i ovnen ved 180 grader, – Ca. 8-10 min. – Avkjøles på rist |
| 4. Pynt etter eget ønske med Smeltet sjokolade, strø, melisglasur , nonstopp |
Det var hektisk aktivitet og stor pynteglede på kjøkkenet mens pyntingen pågikk. Vi hadde lånt barn i anledning pynting , og gav dem frietøyler med melis , sjokolade, kakestrø, enhjørninger og nonstopp. Det manglet absolutt ikke kreativitet der i gården, og det ble noen fine eksemplarer av kakemenn og -damer. – Etter ferdig økt var både barn, voksne og kjøkkenet klare for “spyling”. Det var meliskliss, og kakestrø overalt. … Men gøy var det!
Anbefales!
NB! Hvis du ikke har barn i småskolen, så lån noen – kakemennene blir så flotte:

Skikkelig moro!
Takk til Baker Brun for ideen, og til de som var med å pyntet og de som spiste kakemennene etterpå!

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)


