22 Desember – Oreokjeks og «Et juleeventyr» av Abby Clements

Det er så hyggelig i disse juletider – med juletre, julete, julekjeks, julestemning, julegaver og ikke minst en julebok. Her forleden dag plukket jeg med meg «Et juleeventyr» av Abby Clements, da jeg var ute å handlet, for jeg tenkte at jeg måtte jo ha noe å lese som handler om jul og som skaper enda mer julestemning. – Ja, hvis det er mulig da! I disse juletider er det godt å ha noe enkelt å lese, og «Et juleeventyr» er absolutt ei slik bok. Ikke noe drama, eller store spørsmål, men rett og slett en feelgoodbok, som handler om advent, fellesskap, familie og vennskap.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Oreokjeks, trykk HER

Clements, Abby (2019) «Et juleeventyr» Bladkompaniet og Oreokjeks Oreokjeks Ingredienser 225 g Smør (smeltet og avkjølt) 150 g Sukker 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 200 g Kokesjokolade (smeltet og avkjølt) 1 Egg 200 g Hvetemel 100 g Kakao 1 ts Salt ½ ts Bakepulver Fyll: 100 g Smør (mykt) 4 dl Melis 1 ss Melk 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 1 knivsodd Salt
Clements, Abby (2019) «Et juleeventyr» Bladkompaniet og Oreokjeks

I boka møter vi barndomsvenninnen Laurie og Rachel, som nå er blitt voksne og lever svært så forskjellige liv. Laurie bor i London, er singel, har kjærlighetssorg og jobber i motebransjen. Rachel giftet seg (veldig) tidlig med ungdomskjæresten Aiden, er hjemmeværende, bor på landsbygda med mann og to barn. Boka starter mandag 20 november, og Laurie som er arbeidsnarkoman har gjort en kjempetabbe på jobb, og blir permittert med umiddelbar virkning i 3 måneder. Rachel er derimot i gang med juleforberedelsene sammen med sin svigermor Bea. Men så viser det seg at Bea er syk, og legges inn på et sykehus i London. Rachel og barna følger med for å passe på henne. Siden Aiden og Rachel har økonomiske problemer har de ikke råd til å bo på hotell mens Bea er innlagt. Laurie som nå har «ferie», tilbyr seg å bytte hus med dem i noen uker. Her i fra utspiller boka seg. Motebevisste, urbane og minimalistiske Rachel drar til landsbygda, mens den hjemmekjære, rurale, familieorienterte Laurie forsøker å ta seg av familien, inkludert svigermor Bea i London.

Clements, Abby (2019) «Et juleeventyr» Bladkompaniet og Oreokjeks Oreokjeks Ingredienser 225 g Smør (smeltet og avkjølt) 150 g Sukker 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 200 g Kokesjokolade (smeltet og avkjølt) 1 Egg 200 g Hvetemel 100 g Kakao 1 ts Salt ½ ts Bakepulver Fyll: 100 g Smør (mykt) 4 dl Melis 1 ss Melk 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 1 knivsodd Salt
Clements, Abby (2019) «Et juleeventyr» Bladkompaniet og Oreokjeks

Boka er humoristisk og varmt skrevet, og vi følger de to unge kvinnene i nye omgivelser. Vi blir med når de knytter nye vennskapsbånd og oppdager nye sider av seg selv. Nå er ikke boka noe stort litterært verk, men det er ei underholdende, varm og lettlest bok, som det passer fint å lese i julen. Terningkast: 4

Clements, Abby (2019) «Et juleeventyr» Bladkompaniet og Oreokjeks Oreokjeks Ingredienser 225 g Smør (smeltet og avkjølt) 150 g Sukker 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 200 g Kokesjokolade (smeltet og avkjølt) 1 Egg 200 g Hvetemel 100 g Kakao 1 ts Salt ½ ts Bakepulver Fyll: 100 g Smør (mykt) 4 dl Melis 1 ss Melk 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 1 knivsodd Salt

Oreokjeks

Dette er en kjempegod oppskrift på Oreokjeks, som vi har fått av en av våre utvekslingsstudenter fra USA. Det er en utrolig enkel oppskrift, fordi det ikke er noen kjevling. Du triller bare deigen til en pølse og skjærer den i biter. Ulempen er at det er vanskelig å få dem helt runde. Men da ser de bare skikkelig hjemmelaget ut, Men NAM – de er skikkelig gode.

Oreokjeks Ingredienser 225 g Smør (smeltet og avkjølt) 150 g Sukker 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 200 g Kokesjokolade (smeltet og avkjølt) 1 Egg 200 g Hvetemel 100 g Kakao 1 ts Salt ½ ts Bakepulver Fyll: 100 g Smør (mykt) 4 dl Melis 1 ss Melk 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 1 knivsodd Salt

Ingredienser:

225 g Smør (smeltet og avkjølt)
150 g Sukker
2 ts Vaniljesukker
200 g Kokesjokolade (smeltet og avkjølt)
1 Egg
200 g Hvetemel
100 g Kakao
1 ts Salt
½ ts Bakepulver

Fyll:

100 g Smør (mykt)
4 dl Melis
1 ss Melk
2 ts Vaniljesukker
1 knivsodd Salt
Oreokjeks Ingredienser 225 g Smør (smeltet og avkjølt) 150 g Sukker 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 200 g Kokesjokolade (smeltet og avkjølt) 1 Egg 200 g Hvetemel 100 g Kakao 1 ts Salt ½ ts Bakepulver Fyll: 100 g Smør (mykt) 4 dl Melis 1 ss Melk 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 1 knivsodd Salt

Slik gjør du:

1 Smelt sjokoladen over vannbad
– Smelt og avkjøl smøret
2 Rør smør og sukker mykt,
– Tilsett vaniljeekstrakt og smeltet, avkjølt sjokolade
– Tilsett egget, og
-Rør til alt er godt blandet
3 Bland sammen mel, kakao, salt og bakepulver,
– Bland melblandingen inn i smørblandingen
(Det kan se litt vel melete ut i begynnelsen)
– La deigen hvile i romtemperatur ca. 1 time
4 Hell deigen ut på et bakepapir eller plastfolie
– Lag en pølse (ca. 25 cm x 6 cm)
– Plasser pølsa i enden av plasten, og
– Rull plasten godt rundt pølsa.
– Rull så pølsa mot benken så du får en glattere konsistens
– Legg den i kjøleskapet i minst 2 timer, eller til den er fast
(pølsa kan synke litt sammen, så rull den litt hvert kvarter)
5 Sett ovnen på 160 grader, og
– Legg bakepapir på stekeplater
6 Skjær deigen i ca. ½ cm tykke skiver, og
– Legg dem på stekebrettet, Med ca 2-3 cm mellomrom  
7 Stekes i ca 20-25 minutter, eller
Til kjeksen er fast å ta på
– Avkjøles på stekebrettet
8 Lag fyllet:
– Rør smøret i mikseren i ½ min.
Til det er helt mykt
– Tilsett melisen og vaniljen, og
– Rør til blandingen er luftig og myk
9 Ha ca. 1 ts med fyll på bunnen av en kjeks,
– Legg en annen kjeks over,
(bunnen ned)
– Trykk sammen så fyllet sprer seg ut til sidene
– Gjenta til alle kjeksene er fylt
Oreokjeks Ingredienser 225 g Smør (smeltet og avkjølt) 150 g Sukker 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 200 g Kokesjokolade (smeltet og avkjølt) 1 Egg 200 g Hvetemel 100 g Kakao 1 ts Salt ½ ts Bakepulver Fyll: 100 g Smør (mykt) 4 dl Melis 1 ss Melk 1 ts Vaniljeekstrakt (-sukker) 1 knivsodd Salt

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Clements, Abby
  • Tittel: «Et juleeventyr»
  • Originaltittel: «Meet me under the Mistletoe»
  • Sjanger: Feelgood, Chick Lit., Jul
  • Sider: 346
  • Forlag: Bladkompaniet
  • Utgitt: 2019
  • Tilegnet: Kjøpt i butikk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s