Opplysningskontoret for brød og korn (OBK), tok for tre år siden initiativ, for å feire skolebrødet. Skolebrødets dag ble lagt til den siste fredagen før sommerferien. Denne dagen ble en suksess, og fredag 19. juni skal Skolebrødets dag feires for tredje gang . Skolebrød er noe av den beste gjærbaksten jeg vet om: Deilig hvetebolle med vaniljekrem og søt melisglasur med kokos – NAM! Jeg kaller dette bakverket for skolebrød, men vet at den i Bergensregionen blir kalt skolebolle, og at noen kaller den for Ola-bolle. Min morfar kalte den 12-øres – antageligvis for at den kostet 12 øre da de ble introdusert på 50-tallet. Kjært barn har mange navn, og godt er det!.

“Verdens største” Skolebrød
Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
Ca. 20 | 3 timer | Enkel |

Ingredienser – skoleboller:
6 dl | Melk |
150 g | Smør |
1 pk | Gjær |
1 kg | Hvetemel |
1½ dl | Sukker |
1 | Egg |
½ -1 porsjon | Vaniljekrem – for oppskrift, trykk HER |
Vaniljekrem, ingredienser:
6 dl | Melk |
2 | Egg |
50 g | Maizenna |
1 ss | Vaniljesukker |
1 ss | Sukker |
Slik gjør du:
1 Smelt smør i en kasserolle – Tilsett 1½ dl melk – Ha det over i en bakstebolle – Tilsett gjær, og rør den ut |
2 Tilsett resten av melken, og – Tilsett mel og sukker |
3 Elt deigen 3-4 minutter – Tilsett eventuelt mer mel, Deigen skal slippe bollen |
4. Hev deigen under plast, På et lunt sted i ca. 45-60 min. (til dobbel størrelse) |
Du kan godt bruke ferdig kjøp vaniljekrem, men jeg anbefaler å prøve å lage den selv.
5 Lag vaniljekrem : |
– Ha alt i en kasserolle |
– Kok opp under omrøring |
– Kok i 3 minutter |
– Helles over på et fat, – Legg plast over (helt ned til kremen) |
– Avkjøles |

6 Legg bakepapir på en stekeplate – Hell deigen ut på bordet – Rull den til en stor bolle, og – Legg den på stekeplata |
7 Klipp et kryss på toppen, og – Gjør plass til vaniljekremen – Lag et godt lag med vaniljekrem |
8 Sett bollen til etterheving ca. 15-25 min. |
9 Sett ovnen på 190 grader |
10 Pensle bollen med egg |

9 Pensle bollene med egg – Stek i 25 -30 minutter (Kjernetemperatur 96 grader) |
11 Avkjøles på rist |
12 Pynt med melisglasur og kokos |

