«Verdens største» Skolebrød til Skolebrødets dag

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK), tok for tre år siden initiativ, for å feire skolebrødet. Skolebrødets dag ble lagt til den siste fredagen før sommerferien. Denne dagen ble en suksess, og fredag 19. juni skal Skolebrødets dag feires for tredje gang . Skolebrød er noe av den beste gjærbaksten jeg vet om: Deilig hvetebolle med vaniljekrem og søt melisglasur med kokos – NAM! Jeg kaller dette bakverket for skolebrød, men vet at den i Bergensregionen blir kalt skolebolle, og at noen kaller den for Ola-bolle. Min morfar kalte den 12-øres – antageligvis for at den kostet 12 øre da de ble introdusert på 50-tallet. Kjært barn har mange navn, og godt er det!.

Skolebrød  Ingredienser:  6 dl 	Melk 150 g 	Smør 1 pk	Gjær  1 kg	Hvetemel 1½ dl 	Sukker  1	Egg  1 porsjon	Vaniljekrem

«Verdens største» Skolebrød

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
Ca. 20   3 timer   Enkel
Skolebrød  Ingredienser:  6 dl 	Melk 150 g 	Smør 1 pk	Gjær  1 kg	Hvetemel 1½ dl 	Sukker  1	Egg  1 porsjon	Vaniljekrem

Ingredienser – skoleboller:

6 dl Melk
150 g Smør
1 pk Gjær
1 kg Hvetemel
1½ dl Sukker
1 Egg

½ -1 porsjon
Vaniljekrem – for oppskrift, trykk HER

Vaniljekrem, ingredienser:

6 dl Melk
2 Egg
50 g Maizenna
1 ss Vaniljesukker
1 ss Sukker

Slik gjør du:

1 Smelt smør i en kasserolle
– Tilsett 1½ dl melk
– Ha det over i en bakstebolle
– Tilsett gjær, og rør den ut
2 Tilsett resten av melken, og
– Tilsett mel og sukker
3 Elt deigen 3-4 minutter
– Tilsett eventuelt mer mel,
Deigen skal slippe bollen
4. Hev deigen under plast,
På et lunt sted i ca. 45-60 min.
(til dobbel størrelse)

Du kan godt bruke ferdig kjøp vaniljekrem, men jeg anbefaler å prøve å lage den selv.

5 Lag vaniljekrem :
– Ha alt i en kasserolle
– Kok opp under omrøring
– Kok i 3 minutter
– Helles over på et fat,
– Legg plast over (helt ned til kremen)
– Avkjøles
Vaniljekrem under produksjon
1. La vaniljekremen koke i 3 minutter 2. La den avkjøle under plast 3. Piskes opp før bruk
6 Legg bakepapir på en stekeplate
– Hell deigen ut på bordet
– Rull den til en stor bolle, og
– Legg den på stekeplata
7 Klipp et kryss på toppen, og
– Gjør plass til vaniljekremen  
– Lag et godt lag med vaniljekrem

8 Sett bollen til etterheving
ca. 15-25 min.
9 Sett ovnen på 190 grader
10 Pensle bollen med egg

Skolebrød  Ingredienser:  6 dl 	Melk 150 g 	Smør 1 pk	Gjær  1 kg	Hvetemel 1½ dl 	Sukker  1	Egg  1 porsjon	Vaniljekrem

9 Pensle bollene med egg
– Stek i 25 -30 minutter
(Kjernetemperatur 96 grader)
11 Avkjøles på rist
12 Pynt med melisglasur og kokos

Skolebrød  Ingredienser:  6 dl 	Melk 150 g 	Smør 1 pk	Gjær  1 kg	Hvetemel 1½ dl 	Sukker  1	Egg  1 porsjon	Vaniljekrem
Verdens største skolebrød og verdens beste jenter!

Skolebrød  Ingredienser:  6 dl 	Melk 150 g 	Smør 1 pk	Gjær  1 kg	Hvetemel 1½ dl 	Sukker  1	Egg  1 porsjon	Vaniljekrem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s