Når du bytter ut krumkakene med vafler

For en stund siden fikk jeg tilsendt «Farvel til krumkakene» fra forfatteren. Boka ble utgitt av Eidem forlag i 2020. Dette er Mona Helene Eidem sin første roman, selv om hun har utgitt to novellesamlinger tidligere. I det siste, har jeg kost meg med «Farvel til krumkakene» i sommersolen.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Vafler, TRYKK HER!

Eidem, Mona Helene (2020) «Farvel til krumkakene», Eidem forlag og Vafler  Ingredienser:  1	Egg 5 dl	Melk 350 g	Hvetemel 	 	Smør

Eilert kom inn: – Helsinkes folk, nå har de laget bilspor i den fine grusen langs veien» side 6

Eidem, Mona Helene (2020) «Farvel til krumkakene», Eidem forlag, side 6

Hovedpersonen i denne boka er Johanna som snart fyller 75 år, og som har vært gift med Eilert i nesten 60 år. De bor i ei lita bygd Nord i Norge, med et stille og rolig liv, preget av faste rutiner. Johanna har vært hjemmeværende hele sitt liv. Hun er flink til å bekymre seg og de er begge opptatt av å følge de skrevne så vel som de uskrevne reglene i lokalsamfunnet. De liker ikke at hverdagslivet brytes opp, som for eksempel når “hyttefolket” ankommer den lille bygda deres for å feriere. «Sommerplagerne» kaller de dem.

Eilert forsvant ut for å starte den gamle, rustne traktoren. Det gjorde han hvert år med det samme sommerfolket kom, og særlig hvis de hadde satt seg ute for å nyte et bedre måltid

Eidem, Mona Helene (2020) «Farvel til krumkakene», Eidem forlag, side 6

Men denne gangen er det ikke en familie som flytter inn i nabohuset for sommeren. – Det er Anna. Johannas rake motsetning. Anna er 70, snakkesalig, likefrem og livlig. Hun har blålakkerte negler, fargerike klær, ringer på hver finger, drikker vin, og mye, mye mer som utfordrer både Johanna og bygdas oppfatningene om hvordan eldre damer skal oppføre seg. Her i fra utvikler historien seg.

Eidem, Mona Helene (2020) «Farvel til krumkakene», Eidem forlag og Vafler Ingredienser: 1 Egg 5 dl Melk 350 g Hvetemel Smør

Dette er en humoristisk bok, med mange gjenkjennelige element. Om en ikke kjenner igjen seg selv, så er det enkelt å kjenne igjen andre, eller i det minste forestillingen om andre, i de spørsmålene som blir reist, og situasjonene Johanna blir utfordret i. Boka handler egentlig om det å være åpen i møtet med andre mennesker, bli klar over de fordommene og forventningene man har. Vennskapet mellom Anna og Johanna gjør at Johanna må tøye sine grenser for hva hun selv og andre synes er passende for en dame på 75, som er kasserer i menighetsrådet. Anna utfordrer henne både med spørsmål om tabubelagte emner som for eksempel:

« – Hender det at du tisser på deg når du ler?

Johanna lot som hun ikke hørte spørsmålet. At en kunne spørre om noe sånt?

Eidem, Mona Helene (2020) «Farvel til krumkakene», Eidem forlag, side 8

Johannas oppførsel blir også utfordret når for eksempel Anna tar det som gitt at hun skal bli med inn på polet når Anna skal handle vin, og bruker rullatoren hennes, som «et rullende pol» for å frakte vinen til bussen etterpå.

Strengt tatt er vel hovedbudskapet i boka at det aldri er for sent å sette spørsmålstegn ved egen atferd, verdier og holdninger, og ikke minst det er viktig å kommunisere sine drømmer, og realisere seg selv. Jeg koste meg med denne romanen, den fikk meg til le, nikke gjenkjennende og til og med tenke litt over egne vaner og forestillinger. Alt i alt er dette en god bok, som fortjener et terningkast: 5

Vafler Ingredienser: 1 Egg 5 dl Melk 350 g Hvetemel Smør

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
ca.  4 -6 30-40 min. enkel

NB! Hvor mange vafler oppskriften gir, kommer veldig an på størrelsen på vaffeljernet en bruker.

Ingredienser:

 1Egg
5 dlMelk
350 gHvetemel
  
 Smør

Det er verken sukker, bakepulver eller smør i min vaffelrøre. Bare egg, mel og melk, og så pensles vaffeljernet med litt smør før røra egges i. Det er ikke noe i veien for å tilsette litt sukker i denne oppskriften om en ønsker det.

Vafler Ingredienser: 1 Egg 5 dl Melk 350 g Hvetemel Smør

Slik gjør du:

1 Rør sammen egg og melk
2 Tilsett hvetemelet (til passe røre)
– Rør til det er en jevn og fin røre uten klumper
3 La røra stå å svelle i 10-15 min
4 Pensle vaffeljernet med litt smør
– Stek vaflene
5 Serveres nystekte
Vafler Ingredienser: 1 Egg 5 dl Melk 350 g Hvetemel Smør

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Eidem, Mona Helene
 • Tittel: «Farvel til krumkakene»,
 • Sjanger: Roman, Humor
 • Sider: 232
 • Forlag: Eidem forlag
 • Utgitt: 2020
 • Tilegnet: Gave fra forfatteren

Eidem, Mona Helene (2020) «Farvel til krumkakene», Eidem forlag og Vafler Ingredienser: 1 Egg 5 dl Melk 350 g Hvetemel Smør

One Comment Add yours

 1. Tusen takk til Heidi for den grundige og fine anmeldelsen av «Farvel til krumkakene» Du har trukket frem sitater fra historien, sitater som jeg ikke tenkte på som viktige. Takk for at du får meg til å se teksten min på en ny måte.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s