Når Koronnaen kommer i veien for oktoberfesten …

Siden koronaen (Covid-19) har ført til at oktoberfesten er avlyst, trodde jeg at det ikke kom til å bli noen oktoberfest på meg. Men så tenkte jeg – hva er det jeg liker best med oktoberfesten? Jo, det er jo selvfølgelig Pretzel eller saltkringler som de heter på norsk. Det Odd liker best er nok ølet, sammen med Pretzelene (selvfølgelig). Så derfor bakte jeg prenzel i går – Ja, jeg begynte på søndag for kringlene bakes over to dager. Så hadde vi vår helt egne minioktoberfest med godt øl til Odd i ølseidelen fra i fjor, og selvfølgelig prenzel til oss begge.

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
890 min. over 2 dagerVanskelig

Ingredienser:

2 ½ tsTørrgjær
1 ¼ dlVann (varmt ca. 38-45 grader)
1 ssSirup (mørk)
450 gHvetemel
1,2 dlØl (pilsner)
2 ssSmør (romtemperert)
2 tsSalt
0,6 dlNatron
1Eggeplomme
1 ssVann (kaldt)
 Salt (flak eller korn)

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

Slik gjør du:

Dag 1:

1 Ha varmt vann i en bakstebolle,
– Tilsett salt og sirup,
– Dryss gjæren over,
– Rør til alt er oppløst, og
– La det stå i 5-7 min. til gjæra blir aktivert
(til den skummer)
2 Tilsett mel, øl, smør og salt, og
– Bland sammen og
– Elt deigen i ca. 1 min.,
Deigen skal nå være ganske fast og kanskje litt klebrig, men ikke klissete.
*Hvis deigen er klissete, tilsett litt mer mel, ca. 1 ss omgangen,
*Hvis deigen er for tørr tilsett mer varmt vann, ca. 1 ts omgangen,
*Elt til deigen er glatt, før du eventuelt tilsetter mer
– Elt videre i ca. 7 min.
3 Smør en bolle, og
– Ha i deigen,
– Dekk bollen med plast
– Sett den i kjøleskapet for å heve i 8-24 timer
(Alternativt la den heve i 90 min. på et lunt sted)
4 Sett stekoven på 120 ° C
5 Hell natron i en paiform, og
– Dekk den med aluminiumsfolie,
– La den steke i ca. 60 min.
(til den er redusert til ca. ¼)
– La den avkjøles helt

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)
Natron etter steking

Dag 2:

6 Legg bakepapir på to stekeplater
7 Hell deigen ut på et melet bakebord, og
– Del den i åtte like store deler, og
– Legg syv deler under et fuktet klede

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

8 Form kringler:
– Ta en del av deigen
– Klapp den ut til et rektangel ca.  8 ½ cm X 13 cm
–  Begynn på en lang side, og
– Rull deigen tett (fra langsiden),  og form den til et lite brød,
– Klem sammen skjøten
– Rull deigen til en pølse,
– Når deigen ikke vil trekkes lengre  
(Da er den mellom 30 og 40 cm)
– Legg den til side for å hvile, og
– Form de resterende delene på samme måte
Når alle delene er trillet ut til pølser,
– Gå tilbake til den første, og
– Fortsett å rulle den ut, til en er mellom 60 til 70 cm
La midten være ca. 2 ½ cm i diameter, og
La pølsene smale ut i endene

9 Form kringlene:
– Form pølsene i en U-form, med endene pekende fra deg
– Hold i endene i, og
– Kryss dem ca. 3 cm fra spissene og kryss dem deretter en gang til
– Brett endene i U-en (tilsvarende kl 4 og 8), 
– La omtrent ½ cm av endene henge ut over U-en
– Legg kringlen på stekebrettet, (Ca. 1 cm i mellom), og
– Dekk den med et fuktet bakeklede
– Gjenta med alle kringlene

10 La kringlene etterheve i ca. 30 min.
11 Sett stekeovnen på 260°C
12 Ha omtrent 2 liter vann i en kasserolle (rustfri stål)
(NB! Den må være minst 5 cm større i diameter enn kringlende)
– Ha i den bakte Natronen, og
– Kok opp
– Slå ned varmen til middels varme (så vannet putrer)
– Ha kringlene en om gangen i vannet
– Snu dem etter ca. 10 sek.
De skal være i vannet i ca. 20 sek.
– Ta opp kringlen,
– Renn godt av og
– Sett dem tilbake på stekbrettet med ca 2 ½ cm mellomrom
Hvis endene løsner, fest dem igjen
– Gjenta med alle

13 Bruk et barberblad, og skjær et 1 cm snitt i den tykkeste delen av kringla ‘
– Pensle kringlene ed sammenpisket egg, og
– Dryss over salt
(NB! Bare salt de de skal spise samme dag)  
14 Stek kringlene i ca. 8 – 12 min.
Til de er mørkebrune,
Snu gjerne stekebrettet etter halve steketiden
15 Avkjøles på rist

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

Tips:

  • Kringlende smaker best nybakte
  • De holder seg i romtemperatur i omtrent 12 timer
    • ikke pakk dem i plast
  • Kan fryses
  • Varm opp kringlene i stekeovnen
    • 180 grader i ca. 5 minutter (tinte)
    • 180 grader 10 -12 minutter (frosne)

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s