Verdens eggdag feires med Posjert egg, asparges og Holandaise- inspirert saus

Den andre fredagen i oktober er verdens eggdag. Så det bør vel feries ettertrykkelig med egg tenker jeg. Derfor går jeg all inn med Posjert egg, asparges og Holandaise- inspirert saus. Men aller først noen fakta om egg;

For å hoppe rett til oppskriften på Posjert egg, asparges og Holandaise- inspirert saus – trykk HER

Posjert egg, asparges og Holandaise inspirert saus  Ingredienser:  1 bunt	Asparges 4	Egg  3 	Egg (romtempererte) 250 g	Smør (smeltet) 1	Sitron (saft) 	Salt, pepper

Kjekt å vite om egg:

  • Et middels egg veier 50 gram , da veier eggehviten 33 gram og eggeplommen 17 gram
    • Små egg veier ca. 40 g
    • Store egg veier ca. 70 g
    • Et gjennomsnittlig egg veier 63 g
  • Det største norske egget vi vet om veide 210 g
    • det ble lagt av ei høne i hobbyhønseriet hos familien Næss i Vestfold i 1993 (kilde: NRK)
  • Størrelsen på egget varierer med alder. Jo eldre høne, jo større egg (kilde: eatthis)
  • Et egg har 155 kcal pr. 100 g
    • Eggeplommen 322 kcal pr 100 g
    • Eggehviten 55 kcal pr. 100 g (kilde: USDA)
  • Det er 580 gårder som produserer egg i Norge
    • Det er ca 4.3 millioner verpehøner som forsyner Norge med egg (kilde: Matprat.no)
  • Ei gjennomsnittlig høne legger mellom 300 og 325 egg i året
    • Det tar en høne mellom 24 og 26 timer å «produsere» et egg
    • Ikke alle høneraser legger egg hver dag
    • Men den produserer ikke ett og ett egg – den har hele tiden flere egg i ulike stadier på gang (kilde: USDA)
  • Hver høne produserer over 20 kg egg i året (kilde: Matprat.no)
  • Verpehøner lever i ca. 70 uker (kilde: Matprat.no)

Bløtkokt egg (7 min.)

Posjert egg, asparges og Holandaise inspirert saus .

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
420-30 min.Enkel/middels

Ingredienser:

1 buntAsparges
4Egg

Holandaise-inspirert saus:

3Eggeplommer (romtempererte)
250 gSmør (smeltet)
1Sitron (saft)
 Salt, pepper
Asparges, Posjert egg, og Holandaise inspirert saus  Ingredienser:  1 bunt	Asparges 4	Egg  3 	Egg (romtempererte) 250 g	Smør (smeltet) 1	Sitron (saft) 	Salt, pepper

Slik gjør du:

1 Lag Sausen:
– Smelt smøret
– Del eggene, og
– Ha dem i en sylinder som passer til stavmikseren
– Tilsett halvparten av sitronsaften
– Ha smøret i eggene,
Mens du kjører stavmikseren
– Smak til med salt, pepper og sitronsaft
NB! Du kan varme sausen forsiktig – men den må ikke koke!
2 Kok aspargesen:
– Knekk av den trevlede delen av aspargesen,
– Kok opp lettsaltet vann,
– Ha i aspargesen og
– La dem koke i 2-3 min.
– Ha Asparges rett over i iskaldt vann
For rask avkjøling
3 Posjere eggene:
– Kok opp vann i en kasserolle
– Tilsett eddik
– Knekk eggene i en øse, og
– Legg dem forsiktig i vannet (i øsen)
– La det små koke i ca. 3 min.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s