Denne uka har jeg lest «The book of fire» eller «Fyrmakerinnen» som den heter på norsk. Boka er i allefall skrevet av Jane Borodale. Boka ble nominert til den prestisjefylte prisen; «The Orange Award for New Writers», etter at den ble publisert. Jeg vet ikke om det va derfor jeg valgte ut nettopp denne boka, for å lese denne uka eller om det var vaskeseddelen som gjorde utslaget.
Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på grønn ertesuppe, egg og brødkrutonger – trykk HER

Året er 1752, Agnes Trussel er 17 år gammel, og i bokas begynnelse bor hun sammen med familien sin i en engelsk landsby. Hennes store famille er en bondefamilie som virkelig må streve for å få enden til å møtes. Agnes er både ugift og gravid, noe som ikke er noe god kombinasjon i datidens England. I fortvilelse og for å spare familien for skammen, rømmer hun til London. Med seg i bagasjen har hun noen gullmynter, som hun har stjålet fra en død nabo ….

Dette er en stille og rolig roman, som beskriver Agnes naivitet, hennes moralske skrupler for å ha stjålet gullmyntene. Hennes angst for hva som vil skje når svangerskapet blir oppdaget, og ikke minst hennes opplevelser av London samt stedet og personene hun får jobber sammen, og ikke minst den dystre og sorgtyngede Mr. John Blacklock. Dette er en historiskroman som er utrolig godt skrevet og som har en fantastisk historie. Jeg ender opp med å gi denne boka et terning kast; 5.

Grønn ertesuppe, egg og brødkrutonger
Grønn ertesuppe med egg og brødkrutonger passer skikkelig godt til middag på en kjøttfrimandag midt i oktober. I dag jeg serverer jeg den med egg og brødkrutonger.
Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 15 min | Enkel |

Ingredienser:
2 ts | Olje (raps) |
1 | Løk (hakket) |
2 fedd | Hvitløk |
600 g | Erter (grønne, frosne) |
7 ½ dl | Vann |
2 terninger | Grønnsaksbuljong |
2 dl | crème fraiche |
Salt og pepper |
Tilbehør og garnityr:
2 ss | Smør |
2 skiver | Brød |
4 | Egg (nesten hardkokte) |
Erter |

Slik gjør du:
1 Hakk løken |
2 Varm opp olje i kasserolle middels varme – Tilsett løken, og – La den surre til den er blitt blank og myk – Press i hvitløken, og – La det surre i ca 1 min. til mens du rører |
3 Tilsett vann og buljong, og – La det hele koke opp, – Slå ned varmen og – La det småkoke i 3 min. |
4 Kjør suppen med stavmikser til den er jevn – Rør inn crème fraiche, og – Smak til med salt og pepper – Hold suppen varm |
5 Lag brødkrutonger: – Skjær brødskivene i terninger – Smelt smøret i en stekepanne – Tilsett brødbitene og – Stek til de er gylne og sprø |
6 Kok egg ca. 8 min. så det er nesten hardkokt – Skrell eggene og – Del dem i 2 |
7 Server suppa med de halverte eggene, toppet med brødkrutonger, noen hele erter og eventuelt nykvernet pepper |

Generelle opplysninger om dagens bok:
- Forfatter: Jane Borodale
- Originaltittel: «The book of fire»
- Norsk tittel: «Fyrmakerinnen»
- Sjanger: Historisk fiksjon, roman
- Sider: 382
- Forlag: Harper Press
- Utgitt: 2009
- Tilegnet: Moholt bibliotek
