«Påskeparaden» av Richard Yates og Nydelige horn til lunsj

«Påskeparaden» av Richard Yates, lånte jeg på biblioteket for jeg tenkte at den passet godt som påskelektyre. Men leste jeg den likevel nå rett før påske, så den kunne bli med på biblioteksinnleveringen før vi dro på påskeferie. Da får det bli andre bøker i påska – kanskje jeg skal lese krim? Vi får se.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på horn – trykk HER

Yates, Richard (2018) «Påskeparaden», Oktober OG Horn Ingredienser 6 dl Melk 1 pk Tørrgjær 950 g Hvetemel 4 ss Smeltet smør 2 ts Salt 2 ss Sukker Valgfritt: Egg til pensling Valmuefrø/sesamfrø https://heidisboble.no/ @heidisboble

Boka slår fast: «Ingen av Grimes- søstrene skulle få et lykkelig liv, og i ettertid virket det alltid som om problemene begynte da foreldre ble skilt.» (s.9) I boka møter vi søstrene Sarah og Emily i 1930, når de er henholdsvis ni og fem år. Vi følger søstrene, deres forhold og de ulike livsløpene deres helt frem til 1970. Emily får et stipend for å studere på litteratur på Barnard College, lever et noe utsvevende liv med forhold etter forhold. Sarah gifter seg derimot tidlig, for forblir gift uansett hva hun blir usatt for…

Yates, Richard (2018) «Påskeparaden», Oktober OG Horn Ingredienser 6 dl Melk 1 pk Tørrgjær 950 g Hvetemel 4 ss Smeltet smør 2 ts Salt 2 ss Sukker Valgfritt: Egg til pensling Valmuefrø/sesamfrø https://heidisboble.no/ @heidisboble

.. og det er stort sett det hele boka handler om. I 2021 har jeg litt problem med budskapet i denne boka, som er at hvis du vokser opp med skilte foreldre blir du et følelsesmessig forkrøplet menneske.  Eller mer nøyaktig – hvis du er jente med skilte foreldre, blir du promiskuøs, uten evne til ekte intimitet, eller du gifte deg med en ekkel dust og bruke livet ditt til å drikke deg i hjel. Enkelt og greit. Boka er velskrevet, men ufattelig kjedelig. I bokas nest siste setning summerer Emily livet sitt på følgende måte: «Ja, jeg er trett» sa hun. «Og vet du noe rart? Jeg er nesten femti år gammel og har aldri skjønt noe som helst i hele mitt liv.» side 218. Det oppsummerer boka godt synes jeg. Etter jeg har lest den føler jeg meg sliten, og syntes ikke den tilførte noe som helst. Terningkast: 2.

Horn

Dette er “standard” oppskriften min på horn – jeg baker dem ofte. Hvis vi har besøk til lunsj eller brunsj, eller bare en stille hyggelig frokost med familien eller venner, så er disse hornene nesten alltid med på menyen! Alle liker dem – barn som voksne. De passer like godt til smør og ost som til røkt laks og eggerøre. Strengt tatt går de til alt – nydelig som tilbehør til supper og gryter. De er dekorative, lubne og myke. Ikke minst smaker de fantastisk!

Nybakte horn med valmuefrø
Nybakte horn med valmuefrø

Antall Tid Vanskelighetsgrad
16   2t 30 min Lett

Ingredienser

6 dl Melk
1 pk Tørrgjær
950 g Hvetemel
4 ss Smeltet smør
2 ts Salt
2 ss Sukker
1 Egg til pensling
Valmuefrø / sesamfrø

Slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakstebollen
Smelt smør i en kasserolle
Ha i melken sammen med smøret, og varm til fingervarmt
Tilsett melk og smørblandingen til det som er i bakstebollen
Elt til deigen er smidig og glatt (kanskje litt mer mel må tilsettes)
Legg plastikk over bakstebollen, og sett til heving
Når deigen er ferdig hevet- helles den ut. (Husk litt mel under)
Del deigen i 2 og kjevle hver halvdel rund og flat
Del i 8 trekanter og rull hver del sammen til horn
Settes på bakepapirdekket stekeplate
Slå på stekeovnen på 225°C
Sett hornene til etterheving (til ca. dobbel størrelse)
Pensles eventuelt med egg, og strøs med frø
Stekes i ca.15 minutter

TIPS! Deigen bør stå lunt og trekkfritt når den hever,
Hvis du har det travelt, sett stekeovnen så lavt du kan (30°C), da hever deigen raskere

Gjærbakst horn
Nystekt horn

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Yates, Richard
  • Tittel: «Påskeparaden
  • Originaltittel: «The Easter Parade»
  • Oversatt av: Agnete Øye
  • Sjanger: Fiksjon, amerikansk
  • Sider: 220
  • Forlag: Oktober
  • Utgitt: 2010
  • Først utgitt: 1976 (Methuen Publishing)
  • Tilegnet: Trondheim folkebibliotek

Yates, Richard (2018) «Påskeparaden», Oktober OG Horn Ingredienser 6 dl Melk 1 pk Tørrgjær 950 g Hvetemel 4 ss Smeltet smør 2 ts Salt 2 ss Sukker Valgfritt: Egg til pensling Valmuefrø/sesamfrø https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s