I morgen er det fastelavnsøndag, og jeg baker semlor i år. Semla er en bolle med mandelmasse og krem. Ja, det er rett og slett en svensk fastelavnsbolle. Tradisjonelt ble bollene krydret med kummin, og servert i en bolle med varm melk på fettirsdagen. Derfor har den også fått navnet “fettisdagsbulle“. Men nå lager man den med kardemomme, og spiser den på og i tiden før fettirsdagen. Og de er skikkelig gode.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
10 | 4 timer | Enkel |
Ingredienser:
Fordeig:
2 dl | Melk (ca 35 grader) |
½ pk | Gjær (25 g) |
240 g | Hvetemel (4dl) |
Hoveddeig:
180 g | Hvetemel |
1 | Egg |
½ ts | Salt |
1 ss | Kardemomme |
1 dl | Sukker |
100 g | Smør (romtemperert) |
Fyll:
190 g | Mandler |
110 g | Melis |
80 g | Smør |
½ dl | Melk |
3 dl | Fløte |
Tips! Istedenfor å lage mandelmassen, kan du ferdig kransekakemasse, eller ferdig mandelmasse
Pensling og topping:
1 | Egg (sammenvispet) |
½ ss | Melis |

Slik gjør du:
1 Varm melken (max 37 grader) – Hell den i en bakebolle – Smuldre i gjæren – Rør godt så gjæra er helt oppløst – Tilsett 4 dl mel – Rør sammen og – La det stå i 15 min. |
2 Tilsett egg, 3 dl hvetemel, sukker, salt, kardemomme, sukker – Elt inn smøret litt etter litt – Elt hele deigen i 7-10 min. – Dekk deigen med en bakeduk, og – La den heve i ca 1 time |
3 Ha bakepapir på stekebrett |
4 Hell deigen ut på et bakebord – Del deigen i 10 like store deler ca 90 g – Trill runde boller, og – Sett dem på bakepapir – Dekk med bakeduk, og – La dem heve i 1½ – 2 timer. |
5 Sett stekeovnen på 210 grader Når det er 10 min igjen av hevetiden |
6 Pisk sammen egget, og – Pensle bollene |
7 Stekes i 8-10 min Midt o ovnen 210 grader |
8 Avkjøles på rist |
9 Lag mandelmasse: – Mal mandlene – Tilsett smør og melis – Bland til en jevnmasse |
10 Pisk kremen |
11 Skjær toppen av bollene – Ta ut litt av innmaten i bollene, – Bland innmaten med mandlemasse og melk Bland godt sammen – Fyll «gropa» med mandelmassefyllet, – Legg på pisket krem, – Legg toppen over som et lokk – Dryss eller sikt over melis |
.
