Semlor til fastelavnsøndag

I morgen er det fastelavnsøndag, og jeg baker semlor i år. Semla er en bolle med mandelmasse og krem. Ja, det er rett og slett en svensk fastelavnsbolle. Tradisjonelt ble bollene krydret med kummin, og servert i en bolle med varm melk på fettirsdagen. Derfor har den også fått navnet “fettisdagsbulle“. Men nå lager man den med kardemomme, og spiser den på og i tiden før fettirsdagen. Og de er skikkelig gode.

SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
104 timerEnkel

Ingredienser:

Fordeig:

2 dlMelk (ca 35 grader)
½ pkGjær (25 g)
240 gHvetemel (4dl)

Hoveddeig:

180 gHvetemel
1Egg
½ tsSalt
1 ssKardemomme
1 dlSukker  
100 gSmør (romtemperert)

Fyll:

190 gMandler
110 gMelis
80 gSmør
½ dlMelk
3 dlFløte

Tips! Istedenfor å lage mandelmassen, kan du ferdig kransekakemasse, eller ferdig mandelmasse

Pensling og topping:

1Egg (sammenvispet)
½ ssMelis

SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Varm melken
(max 37 grader)
– Hell den i en bakebolle
– Smuldre i gjæren
– Rør godt så gjæra er helt oppløst
– Tilsett 4 dl mel
– Rør sammen og
– La det stå i 15 min.
2 Tilsett egg, 3 dl hvetemel, sukker, salt, kardemomme, sukker
– Elt inn smøret litt etter litt
– Elt hele deigen i 7-10 min.
– Dekk deigen med en bakeduk, og
– La den heve i ca 1 time
3 Ha bakepapir på stekebrett
4 Hell deigen ut på et bakebord
– Del deigen i 10 like store deler
ca 90 g
– Trill runde boller, og
– Sett dem på bakepapir
– Dekk med bakeduk, og
– La dem heve i 1½ – 2 timer.
5 Sett stekeovnen på 210 grader
Når det er 10 min igjen av hevetiden
6 Pisk sammen egget, og
– Pensle bollene
7 Stekes i 8-10 min
Midt o ovnen
210 grader
8 Avkjøles på rist
9 Lag mandelmasse:
– Mal mandlene
– Tilsett smør og melis
– Bland til en jevnmasse
10 Pisk kremen
11 Skjær toppen av bollene
– Ta ut litt av innmaten i bollene,
– Bland innmaten med mandlemasse og melk
Bland godt sammen
– Fyll «gropa» med mandelmassefyllet,
– Legg på pisket krem,
– Legg toppen over som et lokk
– Dryss eller sikt over melis

.

SEMLOR – svenske fastelavnsboller Ingredienser Fordeig: 2 dl Melk (ca 35 grader) ½ pk Gjær (25 g) 240 g Hvetemel (4dl) 180 g Hvetemel 1 Egg ½ ts Salt 1 ss Kardemomme 1 dl Sukker 100 g Smør (romtemperert) Fyll: 190 g Mandler 110 g Melis 80 g Smør ½ dl Melk 3 dl Fløte ½ ss Melis Pensling: 1 Egg (sammen vispet) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s