Denne uka har jeg kost meg med norsk krim. Ja, ikke mindre enn debutromanen til den norske forfatteren L.S. Macdonald, eller Laila Sandvold Macdonald som forfatteren heter. Boka ble utgitt i 2021 på Macademics Forlag, og jeg har vært så heldig å få et leseeksemplar tilsendt fra forfatteren.
Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Kristins Bananbrød, TRYKK HER!

I «Skupet» finner journalisten Lillann Bermer, venninnen Diana døende, en fredagskveld hun kommer på besøk. Det er venninnen som har bedt Lillann om å stikke innom, for Diana har noe viktig å fortelle henne. Lillann som jobber i nettavisen Verden NÅ (VN), blir helt ut av seg, synes politietterforskingen er litt vel treg og tar saken i egne hender ….

«Skupet» av L.S. Macdonald er ei krimbok helt etter min smak: Den er spennende, har gode karakterer, og den er helt uten unødvendige ekle og groteske beskrivelser. Jeg synes Mcdonald skriver godt. For å være helt ærlig syntes jeg ikke det på de aller første sidene, men så ble det skikkelig bra – antagelig for at jeg vendte meg til skrivestilen hennes. Forfatteren har en litt «minimalistisk» skrivestil, men når en kommer inn i den er det egentlig en behagelig skrivemåte for leserne. Vi får tilgang til det meste av den informasjonen vi har bruk for – hun formidler alle de følelser, begivenheter, og hendelsene som vi, som lesere, trenger. Boka har et godt fremdriv, har gode spenningsmoment, er enkel å lese og er lett å følge med i. Likevel skulle jeg ønske, forfatteren hadde tatt seg litt bedre tid til å skrive ut hovedpersonen noe mer, slik at vi kunne blitt litt bedre kjent med henne. «Skupet» av L.S. Macdonald er ei godt skrevet, spennende og engasjerende krimbok. Jeg gleder meg skikkelig til neste bok kommer ut og håper at vi da blir end bedre kjent med Lillann (og Bodvar). Jeg triller et godt terningkast: 5.
Kristins bananbrød. smaker av banan, sjokolade og valnøtter. Ikke bare smaker den kriminelt godt, den er enkel å bake, og flott å se på. Hvis du klarer å la kaka hvile en dag (eller to), blir den nesten enda bedre.

Ingredienser:
2 ½ dl | Hvetemel |
2 ts | Bakepulver |
1 ts | Vaniljesukker |
1 ts | Kardemomme (valgfritt) |
2 | Egg |
1 ½ dl | Sukker |
50 g | Smør |
1 dl | Melk |
40 g | Kokesjokolade (mørk, hakket) |
40 g | Valnøtter |
2 | Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) |
Topping:
10 g | Kokesjokolade (mørk, hakket) |
10 g | Valnøtter |
1 | Banan |

Slik gjør du:
1 Sett ovnen på 180 grader – Dekk en brødform med bakepapir (1 – 1 ½ l) |
2 Hakk sjokolade og nøtter (50 g av hver – 40 til brødet, 10 til topping) |

3 Smelt smøret |
4 Pisk egg og sukke til eggedosis |
5 Tilsett melken i det smeltede smøret og – Hell blandingen i eggedosisen |
6 Mos 2 bananer, og – Vend dem forsiktig inn eggedosisen |
7 Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, og – Vend det forsiktig inn i eggedosisen |
8 Vend inn sjokolade og nøtter til slutt NB! hold av litt til topping |
9 Hell røren i brødformen, og – Sett den inn nederst i ovnen |
10 La det steke i ca. 20 min. til bananbrødet er noenlunde fast i konsistensen – Ta den ut – Skjær bananen i 2 på langs, og – Legg halvdelene på toppen av brødet – Dryss over hakket sjokolade og valnøtter – Sett brødet tilbake i ovnen, og – La det steke videre i ca. 40 min. Til det har fått en fin gylden farge (samlet steketid ca. 60 min.) |
11 La brødet hvile et par minutter i formen før du løfter det ut, og – Avkjøles videre på rist |

Tips:
- Klipp til en stripe bakepapir like bred som bunnen av brødformen, da sparer du papir, brødet får fine kanter og det blir lett å løfte ut av formen (se bilde).
- Vær kreativ med toppingen! Del i skiver eller på annet vis for å sette ditt preg på brødet.
- Ønsker du mindre/mer «fudgekonsistens» på brødet kan du bruker mindre/mer banan

Generelle opplysninger om dagens bok:
- Forfatter: Macdonald, L.S
- Tittel: «Skupet»
- Sjanger: krim, fiksjon, samtid
- Sider: 312
- Forlag: Macademics Forlag
- Utgitt: 2021
- Tilegnet: Gave fra forfatteren
