Anne Franks dessert – RIZ a la Trautmansdorf

I dag 18 juli 2022 er det 80 siden Anne Frank og de andre som var i skjul i Bakbygningen til Prinsengracht 263 i Amsterdam, feiret Miep and Jan Gies første bryllupsdag i 1942. Anne Frank skrev menyen ned på maskin, mens Auguste van Pels lager maten i anledning dagen. Til dessert lager de RIZ a laTrauttmansdorff (Ris al la stoler du på landsbyen). Den består av ris, rosiner, melk og krem, smaksatt med appelsin (eller sitron). På Anne sin meny står det at de bruker surrogat – det gjør ikke jeg siden det nok er vanskeligere å finne surrogatproduktene enn de ingrediensene som faktisk skal i desserten. Herr van Pels og Anne, serverte puddingen med sukker, kanel og bringebær, jeg serverer den med bringebærsaus.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
43 timerEnkel

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

5 dlMelk
50 gSukker
1 – 2 remserAppelsinskall (eller sitronskall)
1 ssVaniljesukker
1 klypeSalt
75 gRis
2 ½ plGelatin
30 gRosiner
1½ dlKremfløte (pisket)

Bringebærsaus:

100 gBringebær
1Appelsin (presset)
2 ssSukker

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Ha melk, appelsinskall, sukker, vaniljesukker og salt i en kasserolle
– Kok opp på middels varme
– Rør i risen
– Kok opp
– Slå ned varmen
– Sett på lokk, og
– La det hele småkoke i ca 30 min.
Rør av og til
2 Legg gelatinblande i kaldt vann, og
– La dem ligge i min. 5 min.
3 Ta melkeblandingen av varmen,
– Klem vannet u av gelatinbladene, og
-Rør dem inn i melkeblandingen
– Rør inn rosiner
4 Avkjøl melkeblandingen,
Til den begynner å stivne
5 Pisk fløten stiv, og
– Rør den i melkebladingen
6 Skyll kaffekopper eller former i kaldt vann
– Fordel puddingen i formene
– Settes i kjøleskap i min. 2 timer
Til de er stivnet
7 Lag bringebær sausen:
– Press appelsinen, og
– Ha saften i en kasserolle sammen med sukker og bringebær
– Varm opp,
Til sukkeret er smeltet
Pass på at (noen av) bærene holder seg litt hele
Hvis du ønsker en tykkere saus,
Bland inn litt potetmel eller ½ plate gleatin
8 Dypp formene med pudding raskt i varmt vann,
– Snu dem på et serveringsfat,
– Fordel litt bringebærsaus rundt
9 Serveres sammen med resten av bringebærsausen

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s