Ripsgele er godt som pålegg, og som tilbehør til kjøtt. Ofte bruker jeg også litt ripsgele som smaksforsterker i sauser og gryteretter.

Ingredienser:
1 kg | Rips (godt modne) |
2 dl | Vann |
1 kg | Sukker (pr. liter saft) |
Tips! Gelen fylles på rene, varme glass. Kok glassene eller sett dem i stekeovnen i minst 10 min før du fyller varm gele på dem

Slik gjør du:
1 Skyll ripsen godt |
2 Ha dem i en kasserolle, og – Hell over vannet Bruk bare 1 dl vann hvis bærene er svært saftige |
3 Kok bærene på svak varme i 5 min. – La Bærene stå å trekke en stund |
4 Sil saften gjennom en sileduk, eller Gjennom melsikten |
5 Vask kasserollen, – Mål opp saften, og – Hell den tilbake i kasserollen |
6 Tilsett sukkeret, – La koke opp, og – La det koke i 10-20 min. Bruk lokk Ikke rør Ta geleprøven: – Ta 1 ss av gelen på et kaldt fat – La det stå i noen minutter – Skyv gelen sammen med baksiden av en skje – Danner det seg rynker på gelen er den ferdig kokt |
7 La gelen stå noen minutter uten lokk – Skum forsiktig av alt skum, og den tynne hinnen som har dannet seg på toppen |
8 Hell den varme gelen på varme glass, – Skru på lokkene med det samme – Avkjøles og settes i kjelleren eller kjølig 8 B Alternativ oppbevaring: – La gelen bli kald – Dekk den med et tynt lag med syltevoks og plastfolie |
