«Glassdronningen» av Lill Heidi Opsahl og skårne pepperkaker

I de siste dagene har jeg lest «Glassdronningen» som er skrevet av Lill Heidi Opsahl.  Boka er utgitt på Forlagshuset i Vestfold. Opsahl er utdannet kunsthistoriker fra Universitetet i Oslo, og «Glassdronningen» er hennes første skjønnlitterære bok.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på skårne pepperkaker, TRYKK HER!

Opsahl, Lill Heidi (2022) «Glassdronningen», Forlagshuset i Vestfold OG Skårne pepperkake med eller uten sjokoladetrekk Ingredienser 150 g Smør 2 ½ dl Sukker ½ dl Sirup 1 ss Kanel ½ ss Nellik ½ ss Ingefær 1 ts Kardemomme ½ ss Natron 1 dl Vann 7 ½ dl Hvetemel 1 dl Mandler (hakkete) Sjokoladedypp (valgfritt): 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Glassdronningen» møter vi Katarina Sigurdsdatter på hennes eldre dager, eller nærmere bestemt i 1355. Katarina er i klosteret, og sender bud etter barndomsvenninnen Cecilia. Selv klarer ikke Katarina å skrive lengre, så hun ønsker at Cecilia skal skrive mens hun beretter hennes og Kong Håkon Magnusson sin historie.

Opsahl, Lill Heidi (2022) «Glassdronningen», Forlagshuset i Vestfold OG Skårne pepperkake med eller uten sjokoladetrekk Ingredienser 150 g Smør 2 ½ dl Sukker ½ dl Sirup 1 ss Kanel ½ ss Nellik ½ ss Ingefær 1 ts Kardemomme ½ ss Natron 1 dl Vann 7 ½ dl Hvetemel 1 dl Mandler (hakkete) Sjokoladedypp (valgfritt): 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Glassdronningen» av Lill Heidi Opsahl, er en historisk roman hvor vi følger den fiktive Katarina og hennes historie med Kong Håkon Magnusson, samtidig som vi får historien og konfliktene som formet Norge, Sverige og Danmark. Opsahl lar Katarina som er hovedpersonen i boka fortelle historien, for nedtegnelse på sine gamle dager. Det gjør at historien til tider fremstår som litt refererende og overfladisk. Som leser skulle jeg ønske at Katarina la mer følelser i sin fortelling, og at vi kunne ha blitt bedre kjent med henne. Når det er sagt, må jeg si at historien flyter bra, og den er interessant å lese, Forfatteren klarer å flette sammen historie og fiksjon på en grei måte, og det er flott at historien om da Norges og Sveriges trone ble slått sammen blir fortalt i en lettlest historisk roman. «Glassdronningen» er Lill Heidi Opsahls debutroman, og jeg tror det vil komme mange bra bøker fra denne forfatteren i fremtiden, i mellomtiden triller jeg et godt terningkast: 4

Skårne pepperkaker

Dette er super enkle pepperkaker, som smaker godt. De kan serveres med eller uten sjokoladedypp, eller noen av hver. Oppskriften er fra farmor si kokebok, men hun serverte dem uten sjokoladetrekk.

Skårne pepperkake med eller uten sjokoladetrekk Ingredienser 150 g Smør 2 ½ dl Sukker ½ dl Sirup 1 ss Kanel ½ ss Nellik ½ ss Ingefær 1 ts Kardemomme ½ ss Natron 1 dl Vann 7 ½ dl Hvetemel 1 dl Mandler (hakkete) Sjokoladedypp (valgfritt): 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca 1001 timeEnkel

Skårne pepperkake med eller uten sjokoladetrekk Ingredienser 150 g Smør 2 ½ dl Sukker ½ dl Sirup 1 ss Kanel ½ ss Nellik ½ ss Ingefær 1 ts Kardemomme ½ ss Natron 1 dl Vann 7 ½ dl Hvetemel 1 dl Mandler (hakkete) Sjokoladedypp (valgfritt): 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

150 gSmør
2 ½ dlSukker
½ dlSirup
1 ssKanel
½ ssNellik
½ ssIngefær
1 tsKardemomme
½ ssNatron
1 dlVann
7 ½ dlHvetemel
1 dlMandler (hakkete)

Sjokoladedypp (valgfritt):

170 gMørk sjokolade
115 gSmør
1 ssSirup (lys)

Skårne pepperkake med eller uten sjokoladetrekk Ingredienser 150 g Smør 2 ½ dl Sukker ½ dl Sirup 1 ss Kanel ½ ss Nellik ½ ss Ingefær 1 ts Kardemomme ½ ss Natron 1 dl Vann 7 ½ dl Hvetemel 1 dl Mandler (hakkete) Sjokoladedypp (valgfritt): 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Hakk mandler
2Visp smør, sukker og sirup porøst
– Rør inn krydder og natron
– Rør inn vann og mel
– Rør inn de hakkete mandlene
3 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Rull deigen til to lange pølser
– Pakk deigen inn i plast og
– Legg den i kjøleskapet i minst 1 time
Gjerne natta over
4 Legg bakepapir på stekeplater
– Sett ovnen på 190 grader
5 Skjær rullene i ca 2-3 mm tykke pepperkaker
– Legg dem på stekeplatene
6 Stekes midt i ovnen i ca 8 min
– Legg dem over på rist, og
– La dem avkjøles
8 Lag sjokoladedyppet:
– Ha sjokolade, smør og sirup i en ildfast bolle
– Ha bolle over et vannbad,
NB bollen skal ikke røre vannet, og vannet skal ikke koke
Bare nesten
– Rør av og til sjokoladen er smeltet og alt er blandet Ca 4 min.
– Ta sjokoladeblandingen av varmen
– Sil sjokoladeblandingen over i en bolle
– La den avkjøle seg til den er nesten romtemperert
9 Legg bakepapir på et stekebrett
11 Dypp en og en pepperkake halvveis ned i sjokoladeblandingen
– Legg den på stekebrettet og
– La den ligge til sjokoladen er stivnet Ca 30 min.

Skårne pepperkake med eller uten sjokoladetrekk Ingredienser 150 g Smør 2 ½ dl Sukker ½ dl Sirup 1 ss Kanel ½ ss Nellik ½ ss Ingefær 1 ts Kardemomme ½ ss Natron 1 dl Vann 7 ½ dl Hvetemel 1 dl Mandler (hakkete) Sjokoladedypp (valgfritt): 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Opsahl, Lill Heidi (2022) «Glassdronningen», Forlagshuset i Vestfold OG Skårne pepperkake med eller uten sjokoladetrekk Ingredienser 150 g Smør 2 ½ dl Sukker ½ dl Sirup 1 ss Kanel ½ ss Nellik ½ ss Ingefær 1 ts Kardemomme ½ ss Natron 1 dl Vann 7 ½ dl Hvetemel 1 dl Mandler (hakkete) Sjokoladedypp (valgfritt): 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s