«Profeten og idioten» av Jonas Jonasson og Enkel fruktsalat

 

Jeg har vært så heldig å få tilsendt et leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke av Jonas Jonassons siste bok; «Profeten og idioten». Jonasson debuterte i 2010 med den humoristiske internasjonale bestselgeren «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant». «Profeten og idioten» er hans sjette bok, og jeg gledet meg skikkelig til å lese den.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på fruktsalat (enkel), TRYKK HER!

Jonasson, Jonas (2023) «Profeten og idioten», Vigmostad Bjørke OG Fruktsalat (enkel) Ingredienser: 1 Eple 1 Appelsin 1 Pære 1 Banan 1 ss Rosiner (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Profeten og idioten» av Jonas Jonasson møter vi «dommedagsprofeten» Petra, som har regnet ut av jorda snart (om 12 dager) går under. Johan eller «idioten» som broren liker å kalle han, er tjenestevillig, snill og fantastisk til husarbeid og på kjøkkenet. Han bor sammen med broren i en tolvroms i Stockholm, etter moren døde. Men så selger broren leiligheten, kjøper en brukt bobil og leier en plass (på et jordet) til idioten. Selv reiser han som diplomat til Roma. Idioten som til tross for mer enn 200 kjøretimer, er ikke spesielt flink til å kjøre,  eller ikke til å gjøre flere ting på en gang heller. Så når han ankommer jordet der broren har leid plass til han, står det en campingvogn der allerede. Idioten tar feil av bremsen og gassen og kjører rett inn i campingvogna, der Petra holder på å feste en krok i taket, som hun har tenkt å henge seg i …

Jonasson, Jonas (2023) «Profeten og idioten», Vigmostad Bjørke OG Fruktsalat (enkel) Ingredienser: 1 Eple 1 Appelsin 1 Pære 1 Banan 1 ss Rosiner (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Profeten og idioten» av Jonas Jonasson er ei forrykende, underholdene og humoristisk bok. Jeg liker Jonassons humoristiske sans, personskildringer og skrivemåte. Det har jeg gjort helt siden jeg leste «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» for mange år siden. Selv om boka nok kan oppfattes som en variasjon over tidligere bøker, er det absolutt ei leseverdig, artig og godt skrevet bok. Historien og fabuleringen rundt dommedag og verdenshendelser skjer i en forrykende fart og med en rekke flotte karakterskildringer! «Profeten og idioten» av Jonas Jonasson er godt skrevet, har et skikkelig interessant, fargerikt og artig persongalleri og er ufattelig underholdene. Det er spesielt artig at han har tatt med viktige hendelser og kjente personer i denne begivenhetsrike historien. Jeg kan ikke annet enn å trille et velfortjent terningkast: 5.

Fruktsalat

Antagelig har jeg ikke en sjanse i havet på å konkurere med Idioten når det gjelder å trylle frem de lekreste retter så denne gangen ble det en enkel fruktsalt sammen med boka. Fruktsalaten er uten tilsatt sukker, noe som gjør den mindre søt, litt sunnere men skikkelig frisk og god. Hvis du vil kan du tilsette rosiner som ekstra søtning.

Fruktsalat (enkel) Ingredienser: 1 Eple 1 Appelsin 1 Pære 1 Banan 1 ss Rosiner (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
2-410 minEnkel

Ingredienser:

1Eple
1Appelsin
1Pære
1Banan
1 ssRosiner (valgfritt)

Slik gjør du:

1 Vask epler og pærer
– Skrell banan og appelsin
2 Skjær frukta i biter
– Ha dem i ei serveringsskål eller i porsjonsglass
– Tilsett rosiner
3 Serveres som den er
Kan også serveres med is og/eller krem, eller
server toppet med vanilje yoghurt eller kesam

Fruktsalat (enkel) Ingredienser: 1 Eple 1 Appelsin 1 Pære 1 Banan 1 ss Rosiner (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Jonasson, Jonas (2023) «Profeten og idioten», Vigmostad Bjørke OG Fruktsalat (enkel) Ingredienser: 1 Eple 1 Appelsin 1 Pære 1 Banan 1 ss Rosiner (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s