En av familiefavorittene i vår familie er Lasagne al forno (eller Lasagne som vi nordmenn kaller den). Det er skikkelig kosemat, når man skal sitte lenge til bords sammen med familien, bare snakke sammen og kose seg.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 2-3 timer | Middels |

Ingredienser:
Kjøttsaus:
2 ss | Oliven olje |
1 | Løk |
1 | Gulrot |
1 stilk | Stangselleri |
1 fedd | Hvitløk |
½ | Chili (rød – uten frø) eller (kajennepepper) |
350 g | Kjøttdeig |
50 g | Bacon (kan sløyfes) |
2 bx | Hermetiske tomater |
1 dl | Vann (eller hvitvin) |
1-2 | Buljongterninger |
½ – 1 ts | Sukker |
Bladpersille (hakket) | |
Salt og Pepper |
Ostesaus:
4 ss | Hvetemel |
8 dl | Melk |
1 ts | Salt |
½ ts | Pepper |
100-200 g | Ost (revet) |

Slik gjør du:
Lag Kjøttsausen: – Skrell hvitløk, gulrot og løk – Kjør hvitløk, gulrot, løk og stangselleri i foodprosessor eller skjær i bittesmå biter – Ha olivenolje i bunnen på en kasserolle og – Tilsett løken, og strø ei klype (hav)salt over – La løken surre på middels varme i ca. 2-4 min. til den er blank og myk – Tilsett resten av grønnsakene, og – Surr videre på over svak/middels varme i noen minutter eller til blandingen blir myk – Tilsett hvitløk og chili – Ha i kjøttdeigen, og – Hakk i den mens den stekes – Tilsett de hermetiske tomatene, persille, vann, kraft/vin, sukker, pepper – Nå er sausen veldig bløt, men den skal koke forsiktig inn Sausen skal ikke være for flytende når den er ferdig – Smak til sausen med mer sukker, pepper og salt (hvitløk, chili) hvis nødvendig Smaken skal være mild, men fyldig |
2 Lag Ostesausen: – Riv osten – Kok opp 7 dl melk – Rør melet ut i den resten av melken – Tilsett mel- og melkeblandingen i en tynnstråle til den varme melken, mens du rører – Kok opp under omrøring – La sausen småkoke i 3-5 min., På lav varme, mens du rører – Smak til med salt og pepper, – Ta sausen av varmen – Tilsett ca. halvparten av de revne osten – Rør til d en er smeltet |
3 Sett stekeovnen på 200 grader |
4 Montering: – Finn frem ildfast form. – Dekk bunnen med ostesaus – Legg et lag med lasagneplater over ostesausen – Dekk lasagneplatene med et tynt lag ostesaus – Dekk ostesausen med kjøttsaus – Legg ett nytt lag med lasagneplater – Dekk med ostesaus og så med kjøttsaus – Fortsett til forma er full. – Avslutt med et lag lasagneplater, med ostesaus over. – Strø resten av den revne osten over toppen |
5 Stekes midt i oven på i 40-45 minutter (Eller til osten er smelt, og gyldenbrun) |
6 Serveres sammen med brød og salat |
