Påskekrim og bananbrød

Påskekrim hører av en eller annen merkelig grunn, påska til. Så jeg ble veldig glad da jeg fikk et leseeksemplar av årets påskekrim fra Vigmostad Bjørke. Årets påskekrim, «Påskekrim 2023» er redigert av Marius Aronsen, og har undertittelen: «Buss for tog til Bergen plyndret i natt».

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på banankake, TRYKK HER!

Roald Dahl Patricia Highsmith Knut Nærum Johan Høst Ingebjørg Berg Holm Agnes Matre Jørgen Brekke Grethe Nestor Edgar Allan Poe Geir Tangen Edvard Munch Einar Økland Arthur Conan Doyle Levi Henriksen Aronsen, Marius (red) (2023) «Påskekrim 2023 – Buss for tog til Bergen plyndret i natt», Vigmostad Bjørke OG Banankake KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Påskekrim 2023» er ei samling med noveller av en blanding med kjente og mindre kjente forfattere, slik som: Roald Dahl, Patricia Highsmith, Knut Nærum, Johan Høst, Ingebjørg Berg, Holm Agnes, Matre Jørgen, Brekke Grethe, Nestor, Edgar Allan Poe, Geir Tangen, Edvard Munch. Einar Økland, Arthur Conan Doyle og Levi Henriksen. Noen av novellene er klassikere, slik som mine favoritter: «Lammelåret» av Roald Dahl og «Black & Dekker» av Einar Økland.

Roald Dahl Patricia Highsmith Knut Nærum Johan Høst Ingebjørg Berg Holm Agnes Matre Jørgen Brekke Grethe Nestor Edgar Allan Poe Geir Tangen Edvard Munch Einar Økland Arthur Conan Doyle Levi Henriksen Aronsen, Marius (red) (2023) «Påskekrim 2023 – Buss for tog til Bergen plyndret i natt», Vigmostad Bjørke OG Banankake KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Påskekrim 2023 – Buss for tog til Bergen plyndret i natt», redigert av Marius Aronsen er ei godt sammensatt novellesamling, som får frem påskestemningen, grøss og uhyggefølelsen. Hvis du lurer på hvorfor vi liker krimhistorier om død og elendighet i påska, kan en jo lese Knut Nærums «Dødskaos». Jeg likte godt at noveller som jeg har lest tidligere, men for lenge siden, er med i denne samlingen. Det var hyggelig å lese dem på nytt, og de vekket minner om tidligere tider. I tillegg var det gjort plass til nye noveller, og nålevende forfattere hvor noen var kjente for meg mens andre var ukjente. Alt i alt er «Påskekrim 2023 – Buss for tog til Bergen plyndret i natt», redigert av Marius Aronsen, en flott samling noveller som det passer godt å lese i disse tider. Jeg triller derfor et godt terningkast:4.

Banankake

I skikkleig påskeånd blir det oppskrift på banankake i dag. Den smaker av banan, sjokolade og valnøtter, som er bakt inn i en flott kake. Ikke bare smaker den godt, den er enkel å bake, og flott å se på. Denne kaka er absolutt verdt å bake – hvis du klarer å la kaka hvile en dag, blir den nesten enda bedre.

KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Ingredienser:

2 ½ dlHvetemel
2 tsBakepulver
1 tsVaniljesukker
1 tsKardemomme (valgfritt)
2Egg
1 ½ dlSukker
50 gSmør
1 dlMelk
40 gKokesjokolade (mørk, hakket)
40 gValnøtter
2Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker)

Topping:

10 gKokesjokolade (mørk, hakket)
10 gValnøtter
1Banan
KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 180 grader
– Dekk en brødform med bakepapir (1 – 1 ½ l)
2 Hakk sjokolade og nøtter
(50 g av hver – 40 til brødet, 10 til topping)

KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

3 Smelt smøret
4 Pisk egg og sukke til eggedosis
5 Tilsett melken i det smeltede smøret og
– Hell blandingen i eggedosisen
6 Mos 2 bananer, og
– Vend dem forsiktig inn eggedosisen
7 Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, og
– Vend det forsiktig inn i eggedosisen
8 Vend inn sjokolade og nøtter til slutt
NB! hold av litt til topping
9 Hell røren i brødformen, og
– Sett den inn nederst i ovnen
10 La det steke i ca. 20 min.
til bananbrødet er noenlunde fast i konsistensen
– Ta den ut
– Skjær bananen i 2 på langs, og
– Legg halvdelene på toppen av brødet
– Dryss over hakket sjokolade og valnøtter
– Sett brødet tilbake i ovnen, og
– La det steke videre i ca. 40 min.
Til det har fått en fin gylden farge (samlet steketid ca. 60 min.)
11 La brødet hvile et par minutter i formen før du løfter det ut, og
– Avkjøles videre på rist

KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Tips:

 • Klipp til en stripe bakepapir like bred som bunnen av brødformen, da sparer du papir, brødet får fine kanter og det blir lett å løfte ut av formen (se bilde).
 • Vær kreativ med toppingen! Del i skiver eller på annet vis for å sette ditt preg på brødet.
 • Ønsker du mindre/mer «fudgekonsistens» på brødet kan du bruker mindre/mer banan

KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Redaktør: Aronsen, Marius
 • Forfattere: Roald Dahl, Patricia Highsmith, Knut Nærum, Johan Høst, Ingebjørg Berg Holm, Agnes Matre, Jørgen Brekke, Grethe Nestor, Edgar Allan Poe, Geir Tangen, Edvard Munch, Einar Økland, Arthur Conan Doyle, Levi Henriksen
 • Tittel: «Påskekrim 2023 – buss for tog til Bergen plyndret i natt»
 • Serie: Påskekrim
 • Sjanger: Krim, påskekrim, noveller
 • Sider: 268
 • Forlag: Vigmostad Bjørke
 • Utgitt: 2023
 • Tilegnet:

Roald Dahl Patricia Highsmith Knut Nærum Johan Høst Ingebjørg Berg Holm Agnes Matre Jørgen Brekke Grethe Nestor Edgar Allan Poe Geir Tangen Edvard Munch Einar Økland Arthur Conan Doyle Levi Henriksen Aronsen, Marius (red) (2023) «Påskekrim 2023 – Buss for tog til Bergen plyndret i natt», Vigmostad Bjørke OG Banankake KRISTINS BANANBRØD Ingredienser: 2 ½ dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 ts Kardemomme (valgfritt) 2 Egg 1 ½ dl Sukker 50 g Smør 1 dl Melk 40 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 40 g Valnøtter 2 Bananer (godt modne, gjerne med brune flekker) Topping: 10 g Kokesjokolade (mørk, hakket) 10 g Valnøtter 1 Banan https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s