Oktober, Oktoberfest og Prenzel selvfølgelig …

Prenzel hører jo hjemme sammen med oktober. Derfor har jeg bakt prenzel , som er noe av det beste jeg vet.

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
890 min. over 2 dagerVanskelig

Ingredienser:

2 ½ tsTørrgjær
1 ¼ dlVann (varmt ca. 38-45 grader)
1 ssSirup (mørk)
450 gHvetemel
1,2 dlØl (pilsner)
2 ssSmør (romtemperert)
2 tsSalt
0,6 dlNatron
1Eggeplomme
1 ssVann (kaldt)
 Salt (flak eller korn)

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

Slik gjør du:

Dag 1:

1 Ha varmt vann i en bakstebolle,
– Tilsett salt og sirup,
– Dryss gjæren over,
– Rør til alt er oppløst, og
– La det stå i 5-7 min. til gjæra blir aktivert
(til den skummer)
2 Tilsett mel, øl, smør og salt, og
– Bland sammen og
– Elt deigen i ca. 1 min.,
Deigen skal nå være ganske fast og kanskje litt klebrig, men ikke klissete.
*Hvis deigen er klissete, tilsett litt mer mel, ca. 1 ss omgangen,
*Hvis deigen er for tørr tilsett mer varmt vann, ca. 1 ts omgangen,
*Elt til deigen er glatt, før du eventuelt tilsetter mer
– Elt videre i ca. 7 min.
3 Smør en bolle, og
– Ha i deigen,
– Dekk bollen med plast
– Sett den i kjøleskapet for å heve i 8-24 timer
(Alternativt la den heve i 90 min. på et lunt sted)
4 Sett stekoven på 120 ° C
5 Hell natron i en paiform, og
– Dekk den med aluminiumsfolie,
– La den steke i ca. 60 min.
(til den er redusert til ca. ¼)
– La den avkjøles helt

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)
Natron etter steking

Dag 2:

6 Legg bakepapir på to stekeplater
7 Hell deigen ut på et melet bakebord, og
– Del den i åtte like store deler, og
– Legg syv deler under et fuktet klede

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

8 Form kringler:
– Ta en del av deigen
– Klapp den ut til et rektangel ca.  8 ½ cm X 13 cm
–  Begynn på en lang side, og
– Rull deigen tett (fra langsiden),  og form den til et lite brød,
– Klem sammen skjøten
– Rull deigen til en pølse,
– Når deigen ikke vil trekkes lengre  
(Da er den mellom 30 og 40 cm)
– Legg den til side for å hvile, og
– Form de resterende delene på samme måte
Når alle delene er trillet ut til pølser,
– Gå tilbake til den første, og
– Fortsett å rulle den ut, til en er mellom 60 til 70 cm
La midten være ca. 2 ½ cm i diameter, og
La pølsene smale ut i endene

9 Form kringlene:
– Form pølsene i en U-form, med endene pekende fra deg
– Hold i endene i, og
– Kryss dem ca. 3 cm fra spissene og kryss dem deretter en gang til
– Brett endene i U-en (tilsvarende kl 4 og 8), 
– La omtrent ½ cm av endene henge ut over U-en
– Legg kringlen på stekebrettet, (Ca. 1 cm i mellom), og
– Dekk den med et fuktet bakeklede
– Gjenta med alle kringlene

10 La kringlene etterheve i ca. 30 min.
11 Sett stekeovnen på 260°C
12 Ha omtrent 2 liter vann i en kasserolle (rustfri stål)
(NB! Den må være minst 5 cm større i diameter enn kringlende)
– Ha i den bakte Natronen, og
– Kok opp
– Slå ned varmen til middels varme (så vannet putrer)
– Ha kringlene en om gangen i vannet
– Snu dem etter ca. 10 sek.
De skal være i vannet i ca. 20 sek.
– Ta opp kringlen,
– Renn godt av og
– Sett dem tilbake på stekbrettet med ca 2 ½ cm mellomrom
Hvis endene løsner, fest dem igjen
– Gjenta med alle

13 Bruk et barberblad, og skjær et 1 cm snitt i den tykkeste delen av kringla ‘
– Pensle kringlene ed sammenpisket egg, og
– Dryss over salt
(NB! Bare salt de de skal spise samme dag)  
14 Stek kringlene i ca. 8 – 12 min.
Til de er mørkebrune,
Snu gjerne stekebrettet etter halve steketiden
15 Avkjøles på rist

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

Tips:

  • Kringlende smaker best nybakte
  • De holder seg i romtemperatur i omtrent 12 timer
    • ikke pakk dem i plast
  • Kan fryses
  • Varm opp kringlene i stekeovnen
    • 180 grader i ca. 5 minutter (tinte)
    • 180 grader 10 -12 minutter (frosne)

Pretzel (myke) Ingredienser: 2 ½ ts Tørrgjær 1 ¼ dl Vann (varmt ca. 38-45 grader) 1 ss Sirup (mørk) 450 g Hvetemel 1,2 dl Øl (pilsner) 2 ss Smør (romtemperert) 2 ts Salt 0,6 dl Natron 1 Eggeplomme 1 ss Vann (kaldt) Salt (flak eller korn)

Leave a comment