«Monark» av C.J. Sansom og havregrynsbrød

Jeg må bare røpe det med en eneste gang at «Monark» er foreløpig den aller beste boken jeg har lest av C.J. Sansom, så langt. Jeg bare elsket denne boka, som er den tredje boka i serien om Matthew Shardlake. Sansom beskriver atmosfæren i den tids Tudor England på en så god måte, at jeg av og til innbiller meg at jeg spaserer ved siden av Shardlake, ser det han ser, lukter det han lukter og føler det han føler. Som i de to foregående bøkene møter vi personer som faktisk har levd og oppdiktete personer. Det samme gjelder hendelsene. Som leser har jeg inntrykk av at Sansom har gjort et godt forarbeid. Bokas historiske og politiske kontekst fremstår, i alle fall for meg, som troverdig. I denne boka bringes det liv i den politisk-religiøse konflikten, som den gang stod mellom de som ville bevare kirken som den var (tradisjonalister), og de som ønsket endringer (reformatorer). Spunnet inn i historien(e), får vi også et innblikk hvordan man oppbevarte, behandlet og forhørte «opprørere» og ikke minst innblikk i Henrik VIIIs femte kones, Catherine Howard, tragiske skjebne. Vi kommer også litt nærmere inn på Henrik VIII, og det er ikke et pent syn vi får beskrevet.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Havregrynsbrød, trykk HER

Sansom, C.J. (2010) «Monark». Press og Havregrynsbrød Havregrynsbrød Ingredienser: 1 pk Gjær 10 dl Vann 1 ss Salt 1 dl Havrekli 4 dl Havregryn 20 dl Hvetemel

Når boka begynner, har det gått godt og vel ett år siden sist, og vi befinner oss på sommeren 1541. Matthew Shardlake og hans assistent Jack Barak har dratt nordover til York på et hemmelig oppdrag for erkebiskop Cranmer. En farlig, men viktig konspirator er blitt tatt til fange i York.  Shardlak har fått ansvaret for velferden og frakten av denne konspiratoren tilbake til London, hvor han skal avhøres (under tortur). Samtidig legger Henrik VIII, hans unge brud og et gigantisk følge ut på en ferd gjennom England, mot York. Det spekuleres i om den unge bruden er med barn. En kveld finner Shardlake og Jack Barak en dødene (les: myrdet) glassmester, og han forteller dem at ingen barn av Henrik og Catherine Howard kan noen gang bli en ekte arving til den engelske tronen. Dermed blir Shardlake nok en gang trukket inn i et politisk maktspill med konspirasjoner, renkespill og mye, mye mer.

Sansom, C.J. (2010) «Monark». Press og Havregrynsbrød Havregrynsbrød Ingredienser: 1 pk Gjær 10 dl Vann 1 ss Salt 1 dl Havrekli 4 dl Havregryn 20 dl Hvetemel

Som leser kan man ikke unngå å bli glad i bokas hovedperson, som er så uheldig å bli født med en pukkelrygg. Han møter hån og spott fra mange, ja til og med kongen snakker nedlatende til han og håner han for pukkelryggen hans alles nærvær. Som leser kan jeg ikke unngå å føle med han, og blir selvsagt fortvilet over hvor såret bokas hovedperson blir av alle ukvemsordene. I tillegg blir jeg sint når han selv synes at det er naturlig med slik spott og når han ser ned på seg selv på grunn av denne pukkelryggen. Boka kan karakteriseres som en historisk krimfortelling, eller kanskje jeg til og med kan kalle den en politisk thriller. Uansett, jeg likte den utrolig godt. Det foregår mye mer i denne boka en de to foregående. Dette er derfor ikke en bok man leser på 1,2,3. Det er en bok med så mange intriger, renkespill og tråder at jeg faktisk måtte bruke ganske lang tid på å lese den.– Men det er absolutt verdt det! Uten tvil, terningkast: 6

Havregrynsbrød

Et skikkelig godt brød. Den lange hevingen er med på å gjøre brødet skikkelig godt, og brødet er ikke spesielt arbeidskrevende

Havregrynsbrød Ingredienser: 1 pk Gjær 10 dl Vann 1 ss Salt 1 dl Havrekli 4 dl Havregryn 20 dl Hvetemel
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
2 brød 4 timer Enkel
Havregrynsbrød Ingredienser: 1 pk Gjær 10 dl Vann 1 ss Salt 1 dl Havrekli 4 dl Havregryn 20 dl Hvetemel

Ingredienser:

1 pk Gjær
10 dl Vann
1 ss Salt
1 dl Havrekli
4 dl Havregryn
20 dl Hvetemel

Slik gjør du:

1 Ha lunket vann i bakebollen, og
– Smuldre i gjæren
– Rør godt så gjæren løser seg opp
2 Tilsett havregryn og -kli og salt, og 10 dl av melet
– Rør godt
– Tilsett mer hvetemel
Til deigen så vidt slipper bollen
– Dryss over litt mel, og
– Dekk bollen med plast
– La deigen heve i 2 timer
3 Hell ut deigen, og
– Elt den
– Tilsett mer mel om nødvendig
4 Del deigen i 2 like store emner, og
– Form to sprekkfrie avlange brød,
– Dryss over litt mel, og
– Legges på bakepapirkledd stekeplate
– Dekk til, og
– Etterhev i ca. 1 time
5 Sett ovnen på 275 grader
6 Skjær en parr snitt i hvert brød, med en skarp kniv, og
– Stek brødene på nederste rille i ca 10 min.,
– Senk så temperaturen til 200 grader, og
– Stek i ytterligere 20 min.
7 Avkjøl brødene på rist
Havregrynsbrød Ingredienser: 1 pk Gjær 10 dl Vann 1 ss Salt 1 dl Havrekli 4 dl Havregryn 20 dl Hvetemel

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: C.J. Sansom
  • Tittel: «Monark»
  • Serie: «Matthew Shardlake #3»
  • Original tittel: «Sovereign»
  • Sjanger: Historisk Krim, Spenning, politisk thriller
  • Sider: 601
  • Forlag: Press
  • Utgitt: 2010
  • Lånt på Moholt bibliotek

Flere bøker om Matthew Shardlake:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s