15 desember – «Hjem til jul» av Roisin Meaney og Baker Bruns Kakemenn

I denne uka har jeg skikkelig kost meg med å lese Roisin Meaneys roman «Hjem til jul», som ble utgitt på Bladkompaniet i 2015. Det er så hyggelig å ha tid til å lese noen «julete» bøker i denne adventstiden, som etter hvert kanskje har blitt den beste tiden på året, eller i alle fall en av de beste. Å lese, lettleste bøker som bare oser av jul, hører liksom adventstiden til. «Hjem til jul» er nesten en slik bok. Den handler om jul, om familie, om vennskap, om det å høre til og det å finne (tilbake til) seg selv.

Hvis du ønsker oppskriften på Baker Bruns KAKEMENN, TRYKK HER!

I denne boka møter vi den australske, 17 år gamle Tilly (Mathilda), som er ei relativ uskyldig, usikker tenåringsjente. To dager før julaften går hun på et fly til England. Det endelige målet hennes er Roone, i Irland. Hennes Australske familie, tror hun skal feire jul med ei venninne på, isteden skal hun besøke sin ukjente søster Laura, som bor i Irland, og som absolutt ikke vet at hun kommer på besøk. Turen til Roone tar lengre tid, og byr på flere utfordringer enn Tilly hadde forutsett. Men hun kommer da frem til sist. Laura som sliter med sine egne problemer, ønsker seg absolutt ikke en gjest til, i julen.

I boka får vi historiene, om hverandre. Vi møter Tilly, Laura og Lauras ektemann Gavin og deres hverdag, problemer og håp i nåtiden, samtidig som historiene avdekkes gradvis for oss utover i boka. Vi får litt etter litt, innblikk i hvorfor situasjonene er slik de er, for de ulike hovedpersonene. Strengt tatt er dette ei feelgood bok, selv om den tar opp en noen seriøse problem som blant annet kreft, adopsjon, utnytting, uønskede svangerskap, svigerforeldre og sånt. Selv om det kanskje ikke høres slik ut, er dette ei koselig bok, som er skrevet med humor og varme.  En bok som absolutt anbefales å lese i denne søte adventstid. Jeg gir derfor boka: Terningkast: 5

Meaney, Roisin (2015) «Hjem til jul». Bladkompaniet og Kakemenn etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 750 g Sukker ½ l Vann (lunkent) 1 ss Hornsalt 1 ts Vaniljesukker Ca. 1 kg Hvetemel
Meaney, Roisin (2015) «Hjem til jul». Bladkompaniet og Baker Bruns KAKEMENN

Baker Bruns KAKEMENN

Kakemenn etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 750 g Sukker ½ l Vann (lunkent) 1 ss Hornsalt 1 ts Vaniljesukker Ca. 1 kg Hvetemel
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
Ca. 40 2 t (over 2 dager) Enkel
Kakemenn etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 750 g Sukker ½ l Vann (lunkent) 1 ss Hornsalt 1 ts Vaniljesukker Ca. 1 kg Hvetemel
NB! 40 kaker er veldig mange – det blir en stor haug med kakemenn

Ingredienser:

750 g Sukker
½ l Vann (lunkent)
1 ss Hornsalt
1 ts Vaniljesukker
Ca. 1 kg Hvetemel
Kakemenn etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 750 g Sukker ½ l Vann (lunkent) 1 ss Hornsalt 1 ts Vaniljesukker Ca. 1 kg Hvetemel

Slik gjør du:

1 Ha sukker, vaniljesukker og hornsalt i en bakebolle, og
– Hell over lunket vann
– Rør med visp til sukkeret er oppløst
– Tilsett hvetemel, og – Rør godt sammen
– Dekk bakebollen med plast, og
– Sett den kjølig i minst 4 timer, eller
Over natten
2 Bak ut litt etter litt av deigen,
– Deigen er nokså bløt
– Ha litt av deigen på et bakebord, og
– Kna inn hvetemel til deigen henger sammen og
Lar seg kjevle ut
-Kjevle ut ca ½ cm tykk leiv, og
– Stikk ut figurer med pepperkake former
3 Stek kakemenn på bakepapirkledt stekebrett,
Midt i ovnen ved 180 grader,
– Ca. 8-10 min.
– Avkjøles på rist
4. Pynt etter eget ønske med
Smeltet sjokolade, strø, melisglasur , nonstopp

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Meaney, Roisin
  • Tittel: «Hjem til jul»
  • Undertittel: «I’ll be home for Christmas»
  • Oversatt av Frøydis Arnesen
  • Sjanger: feelgood, chick.litt.
  • Sider: 398
  • Forlag: Bladkompaniet
  • Utgitt: 2015
  • Tilegnet: Kjøpt på Coop Mega
Baker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.

Oppskriften er fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» , og er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s