Hver gang vi har lettsaltet torsk til middag, konkluderer vi med at det er noe vi spiser alt for sjelden. Hvorfor det er slik vet jeg ikke, for det er jo bare så godt. Denne gangen ble det eggesmør som tilbehør. Bare synd at det ikke ble noen rester, som kunne spises senere på kvelden.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 30 min. | Enkel |
Ingredienser:
800 g | Lettsaltet torskefilet |
8 | Poteter (ca. 600 g) |
2-3 | Gulrøtter (ca. 400 g) |
2 dl | Melk |
1 ½ ss | Hvetemel |
½ – 1 ts | Fond eller Buljong (-pulver) |
Pepper |
Jeg har lagt inn 2 ulike varianter av eggesmør. Den første er eggesmør, den tradisjonelle varianten, som består av smeltet smør og egg. Her kan man strengt tatt bruke så mye smør og egg man ønsker. For meg blir det lett for fett, så jeg bruker å “vanne ut” smøret med vannet fisket har trekt i, og så smaker jeg til “smøret” med fiskefond eller buljongpulver. På den måten blir eggesmøret litt lettere. Hvilken variant du velger, blir helt opp til deg?
Eggesmør:
3 | Egg |
100 g | Smør |
Eller:
Eggesmør (lettere):
3 | Egg |
4 -6 ss | Smør |
8 – 12 ss | Vann fra fisken |
¼ -½ ts | Fiskefond eller Buljong (-pulver) |
Slik gjør du:
1 Skrell og vask potetene – Kok dem møre i (lettsaltet) vann |
2 Skrell og vask gulrøttene, – Skjær dem i skiver, og – Kok dem (så vidt) møre i lettsaltet vann |
3 Ha vann i en kasserolle, – Kok opp vannet – Legg i eggene, og – La dem koke i ca.10 min. (Hardkokte) |
4 Kok opp vann i en kasserolle, – Ha i torsken, og – Kok opp, – Ta kasserolle av plata, og sett på lokk – La fisken trekke i 8-10 min. |
5 Lag en litt tykk hvit saus: – Ha melken i en kasserolle, – Tilsett melet, og – Pisk til det er uten klumper, – Tilsett buljongpulveret – Kok opp under omrøring, og – La det småkoke i ca, 5 min. – Smak til med buljongpulver og pepper |
6 Renn av gulrøttene, og – Ha gulrøttene i den hvite sausen – Rør rundt |
7 Lag eggesmør (når eggene har kokt i 10 min.): – La eggene avkjøles under rennende kaldt vann – Skrell eggene, – Del den først på lang i en eggedeler, – Del dem så på tvers Eller hakk dem. – Smelt smøret, og – Tilsett eggene rett før servering ELLER: |
7 B Lag lettere eggesmør (når eggene har kokt i 10 min.): – La eggene avkjøles under rennende kaldt vann – Skrell eggene, – Del den først på lang i en eggedeler, – Del dem så på tvers Eller hakk dem. – Smelt smøret, og – Rør inn vann fra fisken og – Smak til med bujongpulver – Tilsett eggene rett før servering |
8 Server fisken sammen med potetene og gulrotstuingen, og eventuelt litt smeltet smør |
