«Den fjerde kysten», av Virginia Baily og Appelsin – og pæremarmelade

I de siste dagene har jeg lest «Den fjerde kysten», av Virginia Baily. Den var med i den bunken av bøker som jeg lånte på biblioteket før koronaen satt inn, og jeg hadde gledet meg skikkelig til å lese.

For å hoppe rett til oppskriten på appelsin – og pæremarmelade – trykk HER

Baily,Virginia (2018) «Den fjerde kysten» Bastion forlag og Appelsin- og pæremarmelade på Hvetebrød i dobbel flette Appelsin - og pæremarmelade Ingredienser: 2 Appelsiner 3 ½ dl Vann 3 ½ dl Sukker 1½ kg Pærer 3 ss Sitron saft
Baily,Virginia (2018) «Den fjerde kysten» Bastion forlag og Hvetebrød i dobbel flette med Appelsin – og pæremarmelade

Boka begynner med at Lilliana Cattaneo ankommer Tripoloi i 1929. Hun skal besøke sin bror, som har forlatt Italia, siden han ikke var tilhenger av Mussolini’s og hans ideer. Når hun har ankommet blir vi både tatt med tilbake i tid, til den gangen broren hennes bodde hjemme, og fremover i tid, til i dag hvor hun er en 69 år gammel enke bosatt i London. Hennes avdøde mann har etterlatt henne litt penger, som han vil at hun skal kjøpe seg noe (fint) for. Dette bruker Lilliana for å reise tilbake. Allerede her hintes det til en «familiehemmelighet», og at det er dette som er plottet videre i boka ….

Baily,Virginia (2018) «Den fjerde kysten» Bastion forlag og Appelsin- og pæremarmelade på Hvetebrød i dobbel flette Appelsin - og pæremarmelade Ingredienser: 2 Appelsiner 3 ½ dl Vann 3 ½ dl Sukker 1½ kg Pærer 3 ss Sitron saft
Baily,Virginia (2018) «Den fjerde kysten» Bastion forlag og Hvetebrød i dobbel flette med Appelsin – og pæremarmelade

Dette er ei bok som absolutt ikke falt i min smak. Den mørke familie hemmeligheten, er ikke spesielt overraskende, men omtrent som 75 % av hemmelighetene i denne type bøker. Ikke liker jeg hovedpersonen – Lilliana Cattaneo heller. Hun fremstilles som alt for troskyldig og naiv. For eksempel når broren må flykte er hun 12 år. Facismen vokser rundt henne, alle, til og med hennes bror blir hardt rammet. Likevel forstår hun ikke noe av det som foregår, verken blant hennes nærmeste eller i landet for øvrig. Likevel, noen deler av fortellingen er ganske gode, slik som for eksempel tidsperioden 1929-30, med Lilliana vennskap med en beduinerkvinne, og ikke minst når hun blir noe mer virkelighetsorientert. Forfatteren forsøker tappert å gjøre boka interessant, med å legge inn moment slik som ondskap og brutalitet på den ene siden og vennskap og tapperhet på den ene siden. Viker det? For meg virker det stort sett litt for lettvint, krampaktig, og ikke spesielt vellykket. Alt i alt synes jeg ikke hun får denne boka til å fungere. Siden noen deler (les; sider) faktisk var verdt å lese, ender jeg opp med å gi boka: Terningkast:2.

Baily,Virginia (2018) «Den fjerde kysten» Bastion forlag og Appelsin- og pæremarmelade på Hvetebrød i dobbel flette Appelsin - og pæremarmelade Ingredienser: 2 Appelsiner 3 ½ dl Vann 3 ½ dl Sukker 1½ kg Pærer 3 ss Sitron saft
Baily,Virginia (2018) «Den fjerde kysten» Bastion forlag og Hvetebrød i dobbel flette med Appelsin – og pæremarmelade

Appelsin – og pæremarmelade

Appelsin - og pæremarmelade Ingredienser: 2 Appelsiner 3 ½ dl Vann 3 ½ dl Sukker 1½ kg Pærer 3 ss Sitron saft

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
 2 timerMiddels
Appelsin - og pæremarmelade Ingredienser: 2 Appelsiner 3 ½ dl Vann 3 ½ dl Sukker 1½ kg Pærer 3 ss Sitron saft
Appelsin- og pæremarmelade på Hvetebrød i dobbel flette

Ingredienser:

2Appelsiner
3 ½ dlVann
3 ½ dlSukker
1½ kgPærer
3 ssSitron saft
Appelsin - og pæremarmelade Ingredienser: 2 Appelsiner 3 ½ dl Vann 3 ½ dl Sukker 1½ kg Pærer 3 ss Sitron saft
Appelsin- og pæremarmelade på Hvetebrød i dobbel flette

Slik gjør du:

1 Vask appelsinen
– Rasp skallet
NB! ikke få med noe av det hvite
– Fjern alt det hvite fra appelsinene
– Skjær fruktkjøttet i tynne skiver
2 Skrell pærene,
– Ta vekk kjernehuset
– Skjær dem i biter
3 Ha vann og sukker i en kasserolle,
– Varm opp til sukkeret har løst seg opp
– Tilsett appelsin, pærer, og sitronsaft
– Kok opp under omrøring,
– Fortsett å røre til temperaturen når 104 grader, og
Marmeladen har blitt tykk
– Ta den av varmen, og skum den
4 Helles i varme rene glass,
– Skru på lokket,
– Sett glassene opp ned ,og
– La dem stå på kjøkkenbenken til de er helt kalde

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Baily,Virginia
  • Tittel: «Den fjerde kysten»
  • Originaltittel: «The Fourth Shore»
  • Oversatt av: Eva Ulven, MNO
  • Sjanger: Fiksjon, chick.litt., (historisk fiksjon)
  • Sider: 407
  • Forlag: Bastion forlag
  • Utgitt: 2018
  • Tilegnet: Lånt på biblioteket
Baily,Virginia (2018) «Den fjerde kysten» Bastion forlag og Appelsin- og pæremarmelade på Hvetebrød i dobbel flette Appelsin - og pæremarmelade Ingredienser: 2 Appelsiner 3 ½ dl Vann 3 ½ dl Sukker 1½ kg Pærer 3 ss Sitron saft
Baily,Virginia (2018) «Den fjerde kysten» Bastion forlag og Hvetebrød i dobbel flette med Appelsin – og pæremarmelade

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s