I går tok jeg frem Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», og bakte Grovt brød med sirup (side 20-21). Brødet brakte stor glede da jeg bakte det for omtrent ett år siden – og det gjorde stor lykke denne gangen også. Det ble fem flotte brød, som er like gode i matpakken, som til frokost eller til kvelds.

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 5 brød | 3 timer | Middels |

Ingredienser:
Fordeig:
| 500 g | Sammalt rug, grovt |
| 100 g | Sammalt rug, fint |
| 100 g | Siktet rugmel |
| 35 g | Salt |
| 1,2 l | Vann (romtemperert) |
Hoveddeig:
| 1½ kg | Hvetemel |
| 1½ dl | Sirup (mørk) |
| 100 g | Margarin |
| 1 pk | Gjær |
| Smeltet smør og vann til pensling |

Slik gjør du:
| 1 Lag fordeigen: – Bland mel, salt og vann i en bakebolle, og – Rør til alt er blandet – La det så i 20 minutter |
| 2 Hoveddeigen: – Bland hvetemel, sirup og margarin inn i fordeigen – Smuldre i gjæren – Elt deigen godt – Dekk bakebollen, og – La det heve til dobbel størrelse Ca. 1 time |
| 3 Ta deigen ut på lett melet bakebord, og – Del i fem like store emner, og – Form dem til brød – Legg dem ved siden av hverandre i en smurt langpanne, med en fingers mellomrom – Pensle med smør mellom brødene, og – Dekk brødene, og la dem heve til dobbel størrelse Ca. 45 min. |
| 4 Pensle brødene med vann, og – Stek dem på nederste rille, på 200 grader i 30 minutter – Senk temperaturen til 180 grader, og – Stek videre i 20-30 minutter – Avkjøles på rist |

Oppskriften er fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst“, og er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun.


