I dag er det fetetirsdag og tradisjonen tro spiser vi saltkjøtt, pølse, og kålrotstappe på denne dagen. Det har vi gjort så lenge jeg kan huske. I barndommen var feitetirsdag en riktig “festdag” i hverdagen, og jeg gledde meg til den i mange dager – i alle fall virket det som mange dager. For vi kjøpte alltid fastelavnsris, som vi satte på mange flere fjær og spiste fastelavnsboller på fastelavnssøndagen. Og da, ja da, bare visste jeg at det snart ble saltkjøtt og kålrotstappe.
For å hoppe rett til oppskriften på kålrotstappe – trykk HER
For å hoppe rett til oppskrift på potetball – trykk HER

Etter at jeg ble voksen, og fikk egne barn har vi selvfølgelig opprettholdt denne tradisjonen. Men min familie er mer enn gjennomsnittlig glad potetball. Derfor slenger vi like godt med potetball denne dagen. Potetball, raspeball, ball, kumle – ja, kjært barn har mange navn. Potetball er skikkelig godt og er blitt et helt nødvendig tilbehør til middagen på fetetirsdag, som er og blir en skikkelig festdag selv om den faller på en helt vanlig tirsdag. Det er absolutt ikke vanskelig å lage ball fra grunnen av, (finner min oppskrift på potetball ved å trykke HER).
For å hoppe rett til oppskrift på potetball – trykk HER

Kålerabistappe
Kålrotstappe eller kålrabistappe som den også kalles, er et must til saltkjøtt, pinnekjøtt, gammelsaltet sei og mye mye mer. Den smaker godt til pølser og ikke minst til potetball. Strengt tatt passer den til mye. Jeg vet at mange liker kålrotstappa lagd bare på kålrot, men jeg liker den best med litt poteter i. Så bruker jeg vanligvis også noen gulerøtter – bare for fargen skyld.

Porsjoner: | Tid: | Vanskelighetsgrad: |
3-4 | 45 min. | Enkel |
Det er egentlig vanskelig å angi antall i oppskriften, for min erfaring er at vi spiser mer kålrotstappe enn hva vi tror. Selv om det ser mye ut i kasserollen når du koker grønnsakene, blir det vesentlig mindre når det kommer på bordet. Så angivelsene her er bare omtrent det jeg bruker når vi er tre eller fire. Men du må selv litt vurdere her. – Og så er de jo godt med rester da!

Ingredienser:
1 | Kålrot (middels/stor) |
1-2 | Gulerøtter |
6-8 | Poteter |
Smør | |
Kraft eller buljonpulver | |
Salt og pepper (gjerne nykvernet) |
Slik gjør du:
1 Skrell kålrot, gulrot og potet, og – Skjær dem i mindre biter |
2 Ha alt i en kasserolle med vann, og – Kok (i usaltet vann) til de er helt møre |
3 Hell av kokevannet, og – Damp vekk noe av fuktigheten |
4 Mos grønnsakene |
5 Tilsett smør og litt kraft eller buljong til passe konsistens |
6 Smak til med salt og nykvernet pepper |

Potetball, raspeball, ball, kumle, klubb
Det er viktig å velge rett potet når du lager potetball. Selv så velger jeg Beate poteter, hvis de er tilgjengelig. I min oppskrift på potetball (ja, eller for å være helt korrekt, mormor sin), kokes ca. 1/4 av potetene og resten er rå. I tillegg er det både litt hvetemel og byggmel i dem. Hvetemelet gjør potetballene mykere og lysere, enn om de lages av bare rå poteter og byggmel. Jeg liker denne varianten best, men det er nok fordi det er disse jeg alltid har spist.

Porsjoner: | Tid: | Vanskelighetsgrad : |
4 | 2 timer | Middels |
Ingredienser:
1 kg | Poteter (hvorav 250 g kokte) |
1 ts | Salt |
100 g | Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens) |
40 g | Hvetemel |
1,5 l | Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger |
Slik gjør du:
1 Skrell alle potetene |
2 Kok ca. 250 g av potetene |
3 Riv potetene (både kokte og rå) -bruk gjerne en fondprosessor, eller mal dem i kjøttkverna |
4 Strø over saltet |
5 Bland i melet Hvor mye mel du tilsetter vil avhenger av kvaliteten på potetene, men pass på: – Røra må ikke bli for løs, for da blir potetballene utflytende, – Røra må bli for fast, for da blir de for tunge og kompakte |
6 Form potetballen med spiseskje, eller med hendene til runde boller |
7 Legg dem rett i kokende kraft, eller 1 ½ vann tilsatt 3 buljongterninger |
8 La potetballen småkoke i ca. 25 min (de flyter opp når de er ferdige) |
9 Serveres med kålrotstappe, bacon, pølse og saltkjøtt |

Tips! Rester av potetpotetball kan stekes på stekepanna og de er faktisk enda bedre som rester!
