«Bakeriet i Brooklyn» av Ellen Vahr og Arme riddere til frokost

Jeg er så heldig at jeg fikk tilsendt de to første bøkene i Trilogien om Thea av forfatteren Ellen Vahr. Den første boka, «Reisen til Idle Hour», leste jeg i forrige uke, og var skikkelig spent på hvordan det gikk med Thea etter at hun forlot Idle Hour. Derfor åpnet jeg den andre boka, «Bakeriet i Brooklyn», nesten med en gang jeg var ferdig med den første! Så som dere forstår, er det den jeg har lest og kost meg med denne uka.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på arme riddere med syltetøy i midten, TRYKK HER!

Vahr, Ellen (2021) «Bakeriet i Brooklyn», Aschehoug OG Arme riddere Ingredienser: 2-3 Brødskiver 1 Egg ½ dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Sukker (valgfri) 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble
G

I begynnelsen av boka har Thea forlatt Idle Hour. Hun fikk tilbud om å jobbe i by-huset til Vanderbilt-familien. Meningen er at hun skal hjelpe Mrs. Sweet med baking og spesielt julebaksten. Men Thea mistrives, hun slipper ikke til, det eneste hun får gjøre er å skrubbe kjeler, ovner og vaske opp. Så dukker Amanda, som Thea delte lugar med på overfarten til Amerika, opp – hun er syk og trenger hjelp. Amandas opphold i Amerika har vært hardt og vanskelig. På juledagen blir Thea invitert med Paul (Vanderbilt-familiens sjåfør) hjem til hans familie, som bor i Brooklyn. Der forteller de henne om et nedlagt bakeri rett i nærheten som er til salgs ….

Vahr, Ellen (2021) «Bakeriet i Brooklyn», Aschehoug OG Arme riddere Ingredienser: 2-3 Brødskiver 1 Egg ½ dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Sukker (valgfri) 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Av og til er det slik at man har lyst til å hoppe inn i bøker og bare bli med i handlingen. «Bakeriet i Brooklyn» er en slik bok. Boka er skrevet med sånn hjertevarme og innlevelse at jeg som leser får lyst til å være fysisk til stede sammen med Thea, i hennes opplevelser, og kanskje hjelpe henne litt på vei. Da jeg leste «Reisen til Idle Hour» var noe av kritikken min at Vahr antagelig var for nær historien, og hadde problem med å slippe seg løs i skrivingen. Det er ikke slik i «Bakeriet i Brooklyn». I denne boka blir vi skikkelig godt kjent med Thea. Det var en utrolig begivenhetsrik tid (1916-17), med store sosiale og kjønnsmessige forskjeller, utnytting og maktmisbruk. Likevel var det mange muligheter for de med ambisjoner, som så mulighetene og tok dem. Hovedpersonen Thea, modnes, gjennomgår en skikkelig oppvåkning, får sosial samvittighet og blir mer bevisst i løpet av denne boka. Det er utrolig spennende å følge Thea i denne tiden, og tankene går ofte tilbake til min oldefar og hans søstre som utvandret – hvordan det gikk med dem og deres historier. Boka er velskrevet, historien(e) henger sammen, og det er god flyt i boka. Når man først begynner å lese er det vanskelig å legge boka fra seg. Dette er ei bok jeg anbefaler på sterkeste, og som er verdt å lese. Jeg gleder meg skikkelig til å lese neste bok i trilogien. Uten tvil, terningkast; 6.

Arme riddere med syltetøy i midten

Arme riddere Ingredienser: 2-3 Brødskiver 1 Egg ½ dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Sukker (valgfri) 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
25 minEnkel

Ingredienser:

4Brødskiver
1Egg
½ dlMelk
1 tsKanel
2 ss Blåbærsyltetøy
1 ssSmør
Arme riddere Ingredienser: 2-3 Brødskiver 1 Egg ½ dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Sukker (valgfri) 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Skjær brød i skiver
2 Visp sammen egg og melk i en dyptallerken
– Rør inn kanel (og eventuelt sukker)
 2 Legg brødskiver i eggeblandingen, og
– La dem trekke godt på den ene siden
3 Sett en stekepanne på middels varme
–  Smelt smøret i stekepannen
– Legg i to av skivene med eggesiden ned
– Smør ut over blåbærsyltetøyet på den siden som vender opp
– Legg en skive over med eggesiden opp
– Stek ridderne gylden på begge sider
4 Spises varme

Arme riddere Ingredienser: 2-3 Brødskiver 1 Egg ½ dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Sukker (valgfri) 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Vahr, Ellen
 • Tittel: «Bakeriet i Brooklyn»
 • Serie: Thea- trilogien
 • Sjanger: Historisk, (oppvekst)roman, trilogi
 • Sider: 349
 • Forlag: H. Aschehoug & Co
 • Utgitt: 2021
 • Tilegnet: Gave fra forfatteren

Flere bøker i Thea-trilogien:

Thea-triologien: Vahr, Ellen (2020) «Reisen til Idle Hour», Aschehoug Vahr, Ellen (2021) «Bakeriet i Brooklyn», Aschehoug https://heidisboble.no/ @heidisboble

2 Comments Add yours

 1. maritgaarelaache says:

  Men altså da må jeg spørre. Jeg falt litt av lasset i bok en etter det jeg tror er en logisk brist, da går hjernen min amokk😆 Først står det at begge søstrene hadde jobbet i det store herskapshuset og at det var derfor Thea fikk tilbud om jobb, fordi en av søstrene (tror de var det..) var gravid, MEN så fremgår det av handlingen at det ikke er tilfellet – da ble jeg helt forvirret. Er det meg som har misforstått helt🤔

  Like

  1. heidisboble says:

   To av tantene til Thea jobber på feriestedet IH. Den ene skal gifte seg (og er gravid, men det er hemmelig siden hun ble det før hun giftet seg). Dermed får Thea tilbud om å overta etter den tanten som skal gifte seg (og derfor slutte). Den andre tanten fortsetter å jobbe der sammen med Thea når hun ankommer.
   Når Thea slutter på IH, fortsetter tanten på IH

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s