Det er ikke ofte jeg lager stikkelsbærsaft. Siden jeg bare har en stikkelsbærbusk, blir stikkelsbærene litt dyrebare, og blir heller brukt til andre ting enn til saft. Ja ikke for det – SELMA, vår lille valp, voktet stikkelsbærene skikkelig godt godt, så ingen (andre enn hun) kunne lure seg til en smaksprøve!
Men i år påstod ungene at det er altfor lenge siden de har drukket stikkelsbær saft. Så da måtte jeg jo bare trå til! Jeg forstår dem godt for stikkelsbærsaft smaker av stikkelsbær, og alle de gode sommerminnene kommer tilbake når man drikke den.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
Ca. 1 ½ liter | Enkel |
Ingredienser:
1 kg | Stikkelsbær (godt modne) |
1- 2 dl | Vann |
200- 400 g | Sukker (pr. liter saft) |
1 krm | Natriumbensoat (pr. liter saft – Valgfritt) |
Tips! I mormors oppskrift står det Natriumbensoat, men jeg bruker ofte sitronsyre i stedefor – og det fungerer fint.
Tips! Hvis du skal oppbevare saften på flasker, må flaskene vaskes godt og enten kokes eller settes i stekeovnen på 100 grader i minst 10 min.

Slik gjør du:
1 Skyll stikkelsbærene godt |
2 Ha dem i en kasserolle, og – Hell over vannet Bruk bare 1 dl vann hvis bærene er svært saftige |
3 Kok sakte opp La bærene stå å trekke til de er blitt helt bleke og blanke Bærene bør helst ikke koke for mye i stykker for da blir saften gromsete |
4 Sil saften gjennom en sileduk, eller Gjennom melsikten |
5 Vask kasserollen, – Mål opp saften, og – Hell den tilbake i kasserollen |
6 Tilsett sukkeret, – La saften koke opp, og – Fjern eventuelt skum – Smak til med mer sukker hvis nødvendig |
7 Hvis du skal oppbevare saften på flasker: – Vask flaskene godt, og – Sett dem i stekeovnen på 100 grader i mint 10 min. – Rør ut Natriumbensoat (sitronsyre) i litt av saften, og – Ha det i kasserollen – Fyll den varme saften på de rene, varme flasker og – Lukk dem med en gang |
7 A Hvis du skal fryse saften: – Avkjøl saften – Fyll saften i frysebeger – Legg den i fryseren |
7 B Eller drikk saften med en gang |