«Over havet» av Jojo Moyes og Kirsebærkompott med hagebær

Siden jeg likte «Over horisonten» så godt, fikk jeg skikkelig lyst til å lese flere bøker skrevet av  Jojo Moyes. Derfor lånte jeg like godt «Over Havet» da jeg var på biblioteket forrige gang. Jeg har gledet meg lenge til å begynne å lese den, og i de siste dagene har jeg kost meg skikkelig med denne litt overraskede boka.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Kirsebærkompott, TRYKK HER!

Moyes, Jojo (2019) «Over havet» Cappelen OG Kirsebærgrøt / -kompott Ingredienser: 500 g Kirsebær (renset) 5 dl Vann 150 g Sukker 1 ts Vaniljesukker 2-3 ss Potetmel https://heidisboble.no/ @heidisboble

I begynnelsen av denne boka befinner vi oss i India i 2002 sammen med Jennifer og hennes bestemor. Tilfeldigvis ser de krigsskipet Victoria på et skipshuggeri. Jennifer mener dette bare er et helt vanlig skip men bestemor er uenig for dette skipet vekker minner hos bestemor: Australia. Det er 1946, og krigen er over. Tusenvis av australske kvinner har giftet seg med engelsk soldater i løpet av krigen. Nå skal 600 av dem fraktes over til England og ektemennene for å starte et nytt liv. Vi følger hovedsakelig tre vidt forskjellige kvinner som deler lugar på skipet  Viktora (HMS VictoriousRootsweb Warbrides): Maggie  eller Margaret som hun er døpt, er ei fornuftig jente fra lande som har begge føttene godt plantet på jorden. Avice er ei bortskjemt sosietetskvinne, som er opptatt av ting som ikke spiller noen rolle i det lang løp, og ikke minst Frances en sykepleier med en hemmelighetsfull bakgrunn.

Moyes, Jojo (2019) «Over havet» Cappelen OG Kirsebærgrøt / -kompott Ingredienser: 500 g Kirsebær (renset) 5 dl Vann 150 g Sukker 1 ts Vaniljesukker 2-3 ss Potetmel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette var nok en fantastisk bok fra Moyes. De var en historie som var ukjent for meg, jeg har aldri tenkt over dette med krigsbruder og deres skjebner. Historien(e) bergtok meg skikkelig og det var vanskelig å legge i fra seg boka når jeg først hadde begynt å lese. Jeg smilte, var alvorlig og gråten en liten skvett etter hvert som historiene utviklet seg. Jeg hadde faktisk ikke lyst til å boka skulle slutte da den sluttet, jeg ville vite mer om disse kvinnene, og jeg kommer til å savne Maggie og Frances. Boka kommer til å være med meg lenge, og den fikk meg til å lurte på hvor mye var fakta og hvor mye var fiksjon. Ved litt internett søking fant jeg ut at hun tar en historie som faktisk har skjedd, gjør den til sin egen og formidler den så varmt, interessant og respektfullt. Jeg kan ikke annet enn å bøye meg i støvet. Terningkast 6.

Kirsebærgrøt / -kompott Ingredienser: 500 g Kirsebær (renset) 5 dl Vann 150 g Sukker 1 ts Vaniljesukker 2-3 ss Potetmel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Kirsebærkompott

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
410 min.Enkel

Ingredienser:

500 gKirsebær (renset)
5 dlVann
150 gSukker
1 tsVaniljesukker
2-3 ssPotetmel

Tips! Jeg bruker å ta ut steiner på kirsebær og fryse noen pakker – når jeg lager kirsebærkompott, tar jeg bare opp en pakke fra fryseren, og legger kirsebærene direkte i kasserollen. Enkelt og greit!

Kirsebærgrøt / -kompott Ingredienser: 500 g Kirsebær (renset) 5 dl Vann 150 g Sukker 1 ts Vaniljesukker 2-3 ss Potetmel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Ha kirsebærene i en kasserolle, og
– Tilsett vann
2 Kok opp og
– La det koke i ca 2-3 min.
3 Ta kasserollen vekk fra plata,
– Rør inn sukker og vaniljesukker
– Rør ut potetmelet i litt vann
Med 2 ss blir det en løs kompott
Med 3 ss blir det en fastere grøt
– Hell potetmelblandingen i kompotten,
En tynn stråle,
mens du rører
4 Sett kasserollen tilbake på plata,
– Gi det hele et raskt oppkok,
Mens du rører
En boble er egentlig nok
5 Ta kasserollen vekk fra plata, og
– La den stå noen min.
– Ha så kompotten i en serveringsskål
6 Serveres romtemperert (eller kald)
Gjerne sammen med fløtemelk, is eller krem

Kirsebærgrøt / -kompott Ingredienser: 500 g Kirsebær (renset) 5 dl Vann 150 g Sukker 1 ts Vaniljesukker 2-3 ss Potetmel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

Flere bøker skrevet av Jojo Moyes:

Moyes, Jojo (2019) «Over havet» Cappelen OG Kirsebærgrøt / -kompott Ingredienser: 500 g Kirsebær (renset) 5 dl Vann 150 g Sukker 1 ts Vaniljesukker 2-3 ss Potetmel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s