«Nostradamus’ testamente» med rips og squash scones

Jeg vet ikke helt hva det er, for egentlig liker jeg ikke Beltø noe særlig som karakter. Bøkene har jeg gitt tre og fire i terningkast. Likevel må det være noe med dem, for jeg har tydeligvis blitt helt hektet på bøkene om Beltø. Så i denne før-Halloweentiden kastet jeg meg like godt over og leste den fjerde Beltø -boka: «Nostradamus’ testamente».

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på scones med rips og squash – TRYKK HER!

Egeland, Tom (2012) «Nostradamus’ testamente», Aschehoug OG Scones med rips og squash Ingredienser 5 dl Hvetemel 3 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 dl Sukker 100 g Smør (kaldt) 1 Egg 1 ½ dl Rømme 100 g squash 100 g Rips https://heidisboble.no/ @heidisboble

Bjørn Beltø, er på konferanse i Italia. En av sensasjonene er at en italiensk professor (Lorenzo  Moretti) har funnet et brev med spådommer som ble sendt fra Notradamus til medici-familien i 1565.  I forelesningen hvor professoren Moretti skal fortelle om funnet, blir han kidnappet, mens hans kone (Angelica Moretti), Beltø og en rekke andre tilhørere er vitner til kidnappingen. Det viser seg fort at også sønnen (Silivio) er bitt kidnappet. Beltø som allerede etter et døgn er betatt av professorens kone, overtales til å bli med å lete etter professoren og deres sønn. Det blir nok en heseblesende jakt, for Beltø. Ikke bare har de munkeordenen Vicarius Filii Dei etter seg. Både amerikansk etterretning og et fem hundre år gammelt brorskap av bibliotekarer er etter dem …

Egeland, Tom (2012) «Nostradamus’ testamente», Aschehoug OG Scones med rips og squash Ingredienser 5 dl Hvetemel 3 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 dl Sukker 100 g Smør (kaldt) 1 Egg 1 ½ dl Rømme 100 g squash 100 g Rips https://heidisboble.no/ @heidisboble

Denne boka er godt skrevet, den er spennende og har med mye historie. Men den er lagt over den samme lesten som de tidligere bøkene om Beltø. Det gjør at boka ganske fort blir forutsigbar, og til tider kjedelig. I tillegg synes jeg selve historien, druknet litt i det historiske. Ikke for det, det er de historiske innslagene som gjør at jeg liker bøkene om Bjørn Beltø. Men her ble det litt for mange og litt for mye historiske innslag, poengene ble trukket i det uendelig og det ble litt mye frem og tilbake. Dette går på bekostning av flyten i selve historien. Og stakkers begredelige Beltø, som må delta på en konferanse, hvor han forelsker han seg i en uoppnåelig kvinne, som denne gangen er gift, og hun trekker han med seg i jakten på ektefellen og sønnen. Men alt i alt er boka leseverdig, og jeg hadde lyst til å gi den et godt Terningkast: 3 (+). Men jeg har fremdeles lyst til å lese bok nummer fem om Beltø, og det er noe spesielt med bøkene. Derfor ombestemmer jeg meg og gir boka et terningkast: 4.

Scones med rips og squash

Scones med rips og squash Ingredienser 5 dl Hvetemel 3 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 dl Sukker 100 g Smør (kaldt) 1 Egg 1 ½ dl Rømme 100 g squash 100 g Rips https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
845 min.Enkel

Ingredienser:

5 dlHvetemel
3 tsBakepulver
1 tsVaniljesukker
1 dlSukker
100 gSmør (kaldt)
1Egg
1 ½ dlRømme
100 gSquash
100 gRips

Tips! Du kan drysse melis over eller lage en melis glasur (2 ts sitronsaft og  2 dl melis) hvis du ønsker.

Scones med rips og squash Ingredienser 5 dl Hvetemel 3 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 dl Sukker 100 g Smør (kaldt) 1 Egg 1 ½ dl Rømme 100 g squash 100 g Rips https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 200 grader
– Legg bakepapir på en stekeplate
– Pensle det med nøytral olje
2 Rasp squashen
– Rens ripsen
– Rør sammen egg, rømme og squash
3 Ha mel, bakepulver, vaniljesukker og sukker i en foodprosessor
– Skjær smøret i biter, og
– Ha det i melblandingen
– Kjør det sammen
Eller bruk fingrene og smuldre smøret i melblandingen
– Tilsett rømmeblandingen, og
– Kjør sammen
Eller elt det inn
4 Ha mel på et bakebord, og –
Hell ut deigen
– Bland inn ripsen
Pass på at de ikke blir (for mye) knust
5 Form deigen til en rund kake
6 Stekes i 20-30 min
Til den er gjennomstekt
7 Ta den ut av ovnen
– La den avkjøle seg litt,
– Skjær i åtte trekanter, og
– Nyt!

Scones med rips og squash Ingredienser 5 dl Hvetemel 3 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 dl Sukker 100 g Smør (kaldt) 1 Egg 1 ½ dl Rømme 100 g squash 100 g Rips https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Egeland, Tom
  • Tittel: «Nostradamus’ testamente»
  • Serie: Bjørn Beltø #4
  • Sjanger: Mysterie, (historisk)-fiksjon, spenning
  • Sider: 577
  • Forlag: Aschehoug
  • Utgitt: 2012
  • Tilegnet: Moholt bibliotek

Tidligere bøker om Bjørn Beltø:

Egeland, Tom (2012) «Nostradamus’ testamente», Aschehoug OG Scones med rips og squash Ingredienser 5 dl Hvetemel 3 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker 1 dl Sukker 100 g Smør (kaldt) 1 Egg 1 ½ dl Rømme 100 g squash 100 g Rips https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s