Den aller første gangen familien min feiret Thanksgiving, var på slutten av 90-tallet. Det var i 1997. Året før hadde vi hatt en amerikansk utvekslingsstudent, og i slutten av November begynte hun en ettermiddag å gråte ved middagsbordet. – Ikke visste vi hvorfor hun gråt, og hun ville ikke si noe, først. Etterhvert, fikk vi lirket ut av henne at det var Thanksgiving, og det var en stor dag der hun kom fra! Vi fikk til slutt trommet sammen noe, og hadde en liten markering av dagen – men absolutt ikke en Thanksgivingsmiddag. Året etter, hadde min søster en utvekslingsstudent fra USA – Emily. Jeg advarte min søster om denne helligdagen, som vi absolutt måtte huske å feire dette året – For jeg tenkte at vi kan da ikke gjøre den samme tabben to år på rad. Utover kalkunen hadde vi ingen peiling på hva en slik middag egentlig innebar. Så vi allierte oss med Emily, og laget en stor Thanksgivingsmiddag slik hennes familie brukte å ha den. Siden den gangen, har vi feiret Thanksgiving hvert eneste år!
For å hoppe rett til oppskriften på Emilys Myke Thanksgivings Rundstykker, trykk HER

Av og til med stor middag, og mange gjester, andre ganger med bare familien. Hva vi serverer sammen med kalkunen varierer noe fra år til år. Men selvfølgelig har vi noen gjengangere som fløtesaus, tranebærsyltetøy, Emiliys myke Thanksgiviingsrunstykker og vi må ikke glemme barnas favoritt: Bakt søtpotet med marshmallow- og pekantopping.

Emiliys myke Thanksgivings Rundstykker
Emilys myke Thanksgivingsrundstykkene må man bare ha, når man spiser Thankgivingsmiddag. Det er rett og slett en nødvendighet. De kompletterer kalkunen, sausen, tranebærsyltetøyet og grønnsakene noe helt fantastisk. Jeg bruker å dele dem i to og dynke dem med saus, kalkun, syltetøy NAM – det er godt det.
Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
24 | 3 timer | Enkel |
Ingredienser:
70 g | Smør |
1 pk | Gjær |
100 g | Sukker |
1 kg | Mel |
150 g | Margarin, (smeltet og avkjølt), & til pensling |
5 dl | Melk (romtemperert) |
2 | Egg (store, romtempererte) |
1 ss | Salt |
Smeltet smør og flaksalt |
Slik gjør du:
1 Aktiver gjæren: – Mål opp 1½ dl fingervarmt vann i en stor bolle – Tilsett gjæren, og visp i sukkeret – La stå i ca. 1 minutt (det skal boble og skumme litt), – Rør deretter forsiktig inn (125 g) mel – La det stå lunt mens du forbereder deigen |
2 Lag deigen: – Smelt smør, og – Rør inn melken – Tilsett eggene, og – Rør til det er godt blandet – Skrap i gjærblandingen, og – Bland godt – Tilsett resten av melet (875 g) og 1 ss salt – Elt godt, 5-7 min., – Tilsett mer mel hvis deigen er bløt og klebrig |
3 Hev deigen: – Pensle en stor bolle med myk smør – Ha deigen over i den penslete bollen, – Dekk den med plastikk, og – La den heve på et lunt sted i ca. 1 time Deigen skal heve til dobbel størrelse |
4 Slå ovnen på 190 grader, og – Legg stekepapir i langpannen |
5 Form deigen: – Skrap deigen ut i langpannen – Ha mel på hendene – Trykk deigen forsiktig ut, så den dekker hele langpannen Den blir ca. 1½ – 2 cm tykt – Skjær deigen: Ha kortsiden på langpannen foran deg, Kutt deigen langsetter med en melet kniv, Slik at det blir like brede 4 rader Kryss deretter i 6 striper Da skal det bli ca. 24 ruter |
6 La den få etterheve i ca. 15-20 min. |
7 Stekes i 18- 20 min. Til den er gyldenbrun og «sømmene» brister |
8 Pensle den med smeltet smør, og dryss over litt flaksalt |
9 Serveres varm |
Smaker godt sammen med Thanksgivingsmiddag, suppe eller rett og slett som frokost eller lunsj med pålegg på:
