I år blir det kanskje Vetles Åpne Valnøttpai som dessert til Thanksgiving som er på torsdag. Det vil si hvis vi klarer å ikke spise opp paien før den tid. Den er skikkelig god, og det bare oser av fest og høytid av den. Selv om paien er litt anonym hva utseende angår, så ikke la deg lure -for den er absolutt ikke anonym når det kommer til smak og tektsur.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
8 | 2 t 15 min | Middels |
Ingredienser:
Paibunnen:
125 g | Margarin |
50 g | Melis |
1 | Egg |
250 g | Mel |
3 ss | Vann |
Paifyllet:
3 | Egg |
1 ½ dl | Sukker |
1 dl | Sirup (mørk) |
1 krm | Salt |
1 ss | Vaniljesukker |
50 g | Margarin (smeltet) |
1 ts | Kanel |
5 cl | Whisky (Bourbon-whiskey) |
3 dl | Valnøtter (grovhakkede) |

Slik gjør du:
1 Lag bunnen: – Ha alle ingrediensen i foodprosessor, og – Kjør det raskt sammen Klem eventuelt smulene sammen og – Pakk deigen godt i plast, og – La den hvile i kjøleskapet i min. 60 min. |
2 Sett stekeovnen på 175 grader, – Finn frem en paiform ca 25 cm i diameter |
3 Kjevle deigen tynt ut og – Kle paiformen med den Dekk eventuelt paibunnen med bakepapir, og fyll på med tørkede erter Sett paibunnen i ovnen og – La den steke i ca 12-15 min. Ta vare på de tørkede ertene, de egner seg godt for gjenbruk |
4 Lag fyllet: – Visp sammen egg, sukker, sirup, salt og vaniljesukker – Tilsett smeltet smør, kanel og whiskyen |
5 Ha nøttene i det forbakte paiskallet, og – Hell fyllet (pkt 4) over |
6 Sett paien tilbake i ovnen og – La den steke i ca. 30 minutter |
7 Serveres romtemperert gjerne sammen med vanilje –, karamellis eller krem |
