Grandtante Berthas engelske Julekake til dessert i dag

God jul alle sammen – jeg håper dere hadde en riktig hyggelig julaften. I dag skal vi spise Grandtante Berthas engelske Julekake, som heg bakte for 8 uker siden. Jeg har pyntet den med litt melis, en snømann og et juletre på midten av kaka. Jeg ville ikke legge melis over den fine kanten med nøtter og jeg var riktig så stolt. Men som min datter sa: “Er dette et statement for global warming”?

Jeg håper dere alle får en fortsatt god jul!

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 kakeCa 8 ukerMiddels

Ingredienser:

700 gBlandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l.
8 ssKonjakk
1 Sitron (skall og saft)
250 gSmør
150 gSukker (brunt)
6Egg
280 gHvetemel
100 gMandler (malte)
2 tsIngefær
2 tsKardemomme
2 tsKanel
150 gMarsipan (hakket)

Topping:

280 gBlandet hakkete nøtter
– valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv.
100 gSirup

Royal icing:

500 gMelis
1Eggehvite (pisket)

Slik gjør du:

1 Dagen før du skal bake:
– Hakk den frukten
– Bløtlegg frukten i konjakk og sitronsaft
2 Bakedagen:
– Sett stekeovnen på 180 grader
– Legg bakepapir i en rund springform (22-23 cm)
– Mal mandlene og
– Hakk nøttene
– Hakk frukten
– rasp marsipanen
3 Visp sammen smør, sukker, egg, mel, mandler og krydder til alt er blandet
– Ta ut ca. 1 dl av deigen, og sett den til side
4 Bland frukten (inkl. konjakken) inn i den store deigen, og
– Rør inn marsipanen
5 Hel deigen i formen,
– Lag et lite søkk i midten

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

6 La den steke i 75 min.
7 Bland toppingen, og
– Tilsett den lille delen av kake deigen
8 Ta kaken ut av ovnen og
– Fordel toppingen over –
Sett kaka tilbake i ovnen
– Legg folie over, og
– La den steke videre i 40 min.
Pass på at nøttene ikke brenner seg

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

9 Avkjøles i formen, og
– Pakk den så inn i folie
Med bakepapiret på
10 Ta frem kaken og dynk den med konjakk
eller appelsinsaft 2-3 ganger under lagring
11 Etter ca 8 uker ved servering:
Pynt med den piskede glasuren, og
Knytt eventuelt et bånd rundt kaken

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Oppskriften på Grandtante Berthas Engelske Julekake er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag, og gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s