God jul alle sammen – jeg håper dere hadde en riktig hyggelig julaften. I dag skal vi spise Grandtante Berthas engelske Julekake, som heg bakte for 8 uker siden. Jeg har pyntet den med litt melis, en snømann og et juletre på midten av kaka. Jeg ville ikke legge melis over den fine kanten med nøtter og jeg var riktig så stolt. Men som min datter sa: “Er dette et statement for global warming”?
Jeg håper dere alle får en fortsatt god jul!

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
1 kake | Ca 8 uker | Middels |
Ingredienser:
700 g | Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. |
8 ss | Konjakk |
1 | Sitron (skall og saft) |
250 g | Smør |
150 g | Sukker (brunt) |
6 | Egg |
280 g | Hvetemel |
100 g | Mandler (malte) |
2 ts | Ingefær |
2 ts | Kardemomme |
2 ts | Kanel |
150 g | Marsipan (hakket) |
Topping:
280 g | Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. |
100 g | Sirup |
Royal icing:
500 g | Melis |
1 | Eggehvite (pisket) |
Slik gjør du:
1 Dagen før du skal bake: – Hakk den frukten – Bløtlegg frukten i konjakk og sitronsaft |
2 Bakedagen: – Sett stekeovnen på 180 grader – Legg bakepapir i en rund springform (22-23 cm) – Mal mandlene og – Hakk nøttene – Hakk frukten – rasp marsipanen |
3 Visp sammen smør, sukker, egg, mel, mandler og krydder til alt er blandet – Ta ut ca. 1 dl av deigen, og sett den til side |
4 Bland frukten (inkl. konjakken) inn i den store deigen, og – Rør inn marsipanen |
5 Hel deigen i formen, – Lag et lite søkk i midten |

6 La den steke i 75 min. |
7 Bland toppingen, og – Tilsett den lille delen av kake deigen |
8 Ta kaken ut av ovnen og – Fordel toppingen over – Sett kaka tilbake i ovnen – Legg folie over, og – La den steke videre i 40 min. Pass på at nøttene ikke brenner seg |

9 Avkjøles i formen, og – Pakk den så inn i folie Med bakepapiret på |
10 Ta frem kaken og dynk den med konjakk eller appelsinsaft 2-3 ganger under lagring |
11 Etter ca 8 uker ved servering: Pynt med den piskede glasuren, og Knytt eventuelt et bånd rundt kaken |

Oppskriften på Grandtante Berthas Engelske Julekake er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag, og gjengitt med tillatelse fra forfatteren.