Siden det er 6 januar og Helligtrekongersdag i dag, baker jeg en Helligtrekongerskake. Denne kaken spiser vi på 13. dag jul (6 januar) som er Helligtrekongersdag. Dagen feires til minne om Jesu dåp og at de tre vise menn endelig nådde frem til stallen der han ble født.
Selve kaka består av 8 “boller”, en stor og syv små. Den store i midten skal symbolisere Kongen, mens de syv rundt verner om Kongen. Hvis jeg husker rett skal de symbolisere de tre vise menn, Maria, Josef og gjeterne, som var vitner ved Jesu dåp. I Helligtrekongerskaken skal det etter tradisjonen gjemme seg en mandel, – og den som finner mandelen kan ønske seg noe (som vil gå i oppfyllelse) og ikke nok med det, vedkommende vil også få et ekstra godt år.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
8 – 10 | 4 timer | Enkel |
Ingredienser:
1 | Mandel (skåldet) |
125 g | Rosiner |
½ pk | Gjær |
2 ½ – 3 dl | Melk (fingervarm eller kald) |
75 g | Smør (smeltet) |
500 g | Hvetemel |
50 g | Sukker |
1 ts | Salt |
Topping og pynt:
Eggeplomme | |
Strøsukker | |
Mandelflak | |
Kongekrone |

Slik gjør du:
1 Legg Rosinene i varmt vann – Skåld en mandel Kok opp mandelen i vann La den ligge litt Klem av skallet med tørkepapir |
2 Løs opp gjæra i litt melk – Rør inn resten av melken og smøret – Bland inn mel, sukker og salt – Elt godt Ca 7-10 min. |
3 Legg plastfolie over deigen, og – La den heve til dobbel størrelse Enten i rom temperatur eller i kjøleskapet over natta |
4 Tilsett rosinene – Elt deigen godt igjen Ca 7-10 min. |
5 Legg plastfolie over deigen, og – La den heve til dobbel størrelse I romtemperatur |
6 Legg bakepapir på et stekebrett – Sett ovnen på 180 grader |
7 Ha deigen over på et bakebord – Trill ¼ av deigen til en stor rund bolle, og – Legg den midt på stekebrettet Dette skal bli «kongen» – Del resten av deigen i 7, – Form dem til boller, og – Plasser den rundt den store bollen Med et lite mellomrom imellom Så kongen blir gjemt |

8 Dekk Helligtrekongerskaken med en fuktig klut, og – La den etterheve i ca 15 min. |
9 Pensle kaken med eggeplomme, og – Dryss over mandelflak og perelesukker |


10 Stekes i nedre del av ovenen i ca 25 – 30 min. |
11 Avkjøles på rist |

